Blog

Interview 'Volwassen worden voor volwassenen'

Interview 'Volwassen worden voor volwassenen'

In ‘Volwassen worden voor volwassenen’ laat Elmer Hendrix je zien waarom zaken zoals jaloezie, oordelen, ruzie maken en behoefte hebben aan erkenning horen bij een ‘nog niet volwassen bewustzijn’. En waarom aspecten die we doorgaans in onze maatschappij als positief beschouwen, zaken zoals loyaliteit, jezelf wegcijferen en het hebben van moraal, eigenlijk helemaal niet passen bij emotioneel volwassen zijn. Werkelijk volwassen zijn is het onder ogen komen van angsten, vastgeroeste patronen en bevroren emoties waardoor deze plaats kunnen maken voor speelsheid en soepelheid.

Lees verder >
Het recht op rouw bij echtscheiding

Het recht op rouw bij echtscheiding

Een verlies kan je overkomen of je kunt er (in meer of mindere mate) zelf voor gekozen hebben. Welke van de twee dan ook, beiden gaan gepaard met afscheid, pijn verdriet en rouw. Een verlies door de dood is een andersoortig verlies dan een verlies bij leven door bijvoorbeeld een echtscheiding.

Lees verder >
Oude patronen doorbreken

Oude patronen doorbreken

Herken je dit; je hebt het vroeger niet gemakkelijk gehad maar inmiddels heb je aardig wat dingen in je leven op de rit. Het loopt lekker en ineens springt het monster van angst in je nek; dit kan toch niet zo blijven? Er gaat vast iets fout aflopen of iets negatiefs gebeuren. 

Lees verder >
Pipi Langkous

Pipi Langkous

“Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan.” - Pipi Langkous
Dit is een zin die op mijn tas staat – die ik even uit de kast trok, omdat ik een tas nodig had - maar totaal niet op mij van toepassing is. Ik hou van zeker weten, geen foutjes, controle, niet falen, iets pas doen als ik heel zeker weet dat het goed zal gaan, een succes zal worden etc.

Lees verder >
Vraag het Elmer - 'Bezorgde Moeder'

Vraag het Elmer - 'Bezorgde Moeder'

Graag breng ik, een bezorgde moeder, de volgende vraag in:
 
Mijn opa die ruim 30 jaar geleden overleden is, had een sterke eigen wil; net als mijn moeder, mijn twee zonen en ik. Dankzij die wil is opa een grote boer geworden, met een prachtig veeteeltbedrijf.

Lees verder >
Vraag het Elmer - 'Tweelingzusje'

Vraag het Elmer - 'Tweelingzusje'

Beste Elmer,
Al zo lang als ik me kan herinneren heb ik een totale fascinatie gehad voor eeneiige tweelingen. Dit werd nog sterker toen ik als kind (ik was denk ik een jaar of 11, 12) een verhaal las over een tweeling die bij geboorte van elkaar werden gescheiden, niets van elkaar wisten en in verschillende landen opgroeiden.

Lees verder >
Fake it until you make it

Fake it until you make it

Het mooie van het werken met familieopstellingen is dat je ook heel vaak als representant fungeert en daarmee letterlijk mag en kan ervaren hoe het voelt om een ander te zijn. Het kan je veel inzicht geven maar ook nederigheid en respect. Mensen of ‘rollen’ waar je geneigd was een oordeel over te hebben, zoals die vader die alcoholist was en zijn gezin sloeg of de moeder die koud en afstandelijk was, krijgen ineens diepte en worden menselijk.

Lees verder >
Welkom broeder, welkom

Welkom broeder, welkom

Yusuf stond stilletjes in de deuropening en keek naar zijn ouders die samen op een tot de draad versleten bank naar de tv zaten te kijken. Lusteloos en afwezig. Om elf uur in de ochtend. Hij kreeg tranen in zijn ogen en sprak geluidloos een gebed. Hij keek nog één keer de armoedige kamer rond, draaide zich om en liep de deur uit. Hij liep over de kale lawaaiige gang naar de uitgang van de flat.

Lees verder >
Dood door schuld

Dood door schuld

Jeanne liep naast haar bewaarder door de kille gang naar de wachtkamer, waar haar vrouw Anja wachtte. Na een wat ongemakkelijke omhelzing maakt Jeanne zich snel los. Er was zoveel schaamte, zoveel zelfhaat, dat de omhelzing alleen maar meer pijn deed. Zwijgend liepen ze de poort van de penitentiaire inrichting uit naar de auto, en zonder ook maar een keer om te kijken reden ze weg.

Lees verder >
De abortus (2)

De abortus (2)

2e deel van twee artikelen die over abortus gaan.
De innerlijke houding ten opzichte van de abortus is vaak erg bepalend voor het verdere verloop van de relatie en voor het gevoel van welbevinden van de twee ‘ouders’.

Ze waren allebei nog zo jong. Officieel volwassen, maar wanneer worden mensen dat nu echt.

Lees verder >
De abortus (1)

De abortus (1)

In de komende twee blogs zullen de verschillende systemische consequenties beschreven worden van een zwangerschap die door bepaalde omstandigheden uitloopt op een abortus. Er zal ingegaan worden op hoe de houding van beide ouders bepalend is voor de (al dan niet) verwerking van de abortus, voor de levensenergie en levensvreugde van beide personen en voor de relatie zelf.

Lees verder >
De boze dochter

De boze dochter

Audrey was pas drie, maar zij kon zó boos worden, veel te boos eigenlijk voor haar kleine lijfje. Het merkwaardige was dat er geen enkele reden leek te zijn om boos te worden. Ze leefde in een heel warm gezin met twee liefdevolle ouders en een zusje van bijna één jaar oud.
Haar vader zorgde voor het inkomen en haar moeder was thuis bij de kinderen.

Lees verder >
Mijn chef

Mijn chef

Albert verheugde zich enorm op zijn nieuwe baan. Bij het sollicitatiegesprek voelde hij meteen veel sympathie voor zijn nieuwe chef Hans, en dat leek ook wederzijds te zijn. Qua vaardigheden en niveau kon Albert zijn nieuwe baan goed behappen en er waren voldoende uitdagingen om het interessant te houden. En zijn baas bleek echt helemaal geweldig; behulpzaam, begripvol, veel humor en flair.

Lees verder >
Het ongeluk

Het ongeluk

Merel was helemaal op. Ze had net een week paardenkamp achter de rug en het was heerlijk geweest. Alleen het laat naar bed gaan was slopend gebleken. Maar wat een lol hadden ze gehad. Wat een geweldige week!
Haar moeder reed met een kalm gangetje het paardenkamp uit met Merel voor pampus onderuitgezakt op de stoel naast haar.

Lees verder >
Top