Pipi Langkous

Pipi Langkous

“Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan.” - Pipi Langkous
Dit is een zin die op mijn tas staat – die ik even uit de kast trok, omdat ik een tas nodig had - maar totaal niet op mij van toepassing is. Ik hou van zeker weten, geen foutjes, controle, niet falen, iets pas doen als ik heel zeker weet dat het goed zal gaan, een succes zal worden etc.

Met die houding is de wereld lekker veilig, gaat er zelden of nooit iets mis, wordt er maar weinig van je gevonden, maar doe je ook eigenlijk nergens echt aan mee. En op die manier sta je van heel ver weg en beetje naar het leven te kijken, heel veilig maar ook erg alleen.

Heel lang vond ik dat heel fijn maar een tijdje geleden was ik het zat en besloot ik te stoppen met alleen maar kijken en langzaam maar zeker wat stapjes naar het leven toe te zetten. En dan vervolgens niet heel hard terugrennen, maar blijven staan, en nog een stapje en nog een…
Wat in de praktijk bijvoorbeeld inhoud: bedenken om iets te schrijven, het resultaat zien en het dan niet allemaal weer verwijderen, nee doorgaan, gewoon verder gaan en misschien zelfs wel met anderen delen.

De meeste dingen die ik nu onderneem en doe zou ik een tijdje terug nooit gedurfd hebben. En ik moet zeggen; ik vind het nog steeds best spannend. Het was even een kwestie van volhouden, maar langzaam maar zeker begin ik het nog leuk te vinden ook.
Er komt in mij steeds iets meer ‘leven’, en daarmee ook in het werk wat ik zo graag wil doen: het systemisch werk, in welke vorm dan ook.
Zou het dan echt waar zijn dat wat er om je heen gebeurt, wat er op je pad komt, enkel en alleen een afspiegeling is van wat er in de diepte in jou leeft? Ik ben er inmiddels aardig van overtuigd dat dit echt zo is.

Als je goed kijkt is er ook een vlinder op mijn Pippi Langkous tas gaan zitten. En zoals de spreuk uit de Tao zegt: “Wat de rups het einde noemt, noemt de rest van de wereld een vlinder”. Langzaam maar zeker verplaats ik van mijn oude vertrouwde plekje langs de zijlijn, richting het leven. En heel misschien dartel ik ooit wel rond als een vlinder. Daar waar het leven mij brengt.

Sarah Teunissen
Trainer systemisch werk

Sarah werkt als trainer / co-trainer in de Opleidingen Familieopstellingen, geeft 1-daagse workshops familieopstellingen voor IVSW, èn je vindt haar af en toe terug in de mail of aan de telefoon wanneer ze vragen beantwoordt.

Nog geen reacties

    Reageer op dit artikel

    Top