Life Integration Process (LIP)


We bezien in deze training alle fases van het leven; van ongeboren kind tot de dood, en kijken daarbij vooral naar je relatie met de fases die je al achter je hebt. Dit kan bijzondere inzichten openbaren en je de mogelijkheid geven om onbewuste of onverwerkte zaken een plaats te geven waardoor je steviger in het 'hier en nu' en in je leven komt te staan. 

Life Integration Process (LIP)

Training - Life Integration Process (LIP)

De sterkste verbinding is de verbinding met jezelf. Als je die bent kwijtgeraakt kun je je verloren, depressief of gedesoriënteerd voelen. Zelfs al heb je veel mensen om je heen en lijkt het dat je alles hebt wat je hart begeert. Je mist een bepaalde flow in je leven, voelt een bepaald onvervuld verlangen en loopt mogelijk rond met de vraag; 'Is dit het nu?'.

Wilfried Nelles geeft in zijn boek "Het leven kent geen weg terug", een heldere uiteenzetting over de ontwikkeling van het menselijke bewustzijn en beschrijft daarbij zeven levens- en bewustzijnsstadia.

Op basis van deze bewustzijnsstadia heeft hij een nieuwe opstellingsvorm ontwikkeld in een structuur waarin je jezelf kunt ervaren in de verschillende stadia van jouw leven, en zo tegenkomen waar mogelijk nog wat te verwerken of integreren is. Een nieuwe en pure ontmoeting met jezelf op zielsniveau.

Deze nieuwe vorm gaan we ervaren en toepassen binnen deze training.

 

Wat is het verschil tussen 'gewone' familieopstellingen de LIP-opstellingen?


Bij LIP-opstellingen gaat het in tegenstelling tot Familieopstellingen niet om de relaties tot andere mensen of de plaats of rol in het systeem, maar puur om de mens en de innerlijke houding tot zichzelf.
Verder krijgen de representanten in een LIP-opstelling een vaste plaats toegewezen, waarmee het een vorm van structuuropstelling is.

De plaatsen die men toegewezen krijgt, komen uit Nelles' theorie over de ontwikkeling van het menselijke bewustzijn en de daarbij beschreven zeven levens- en bewustzijnsstadia. Het berust op het inzicht dat ons leven met alles wat zich daarin heeft afgespeeld volledig zonder alternatief is, en dat in die zin alles in orde is zo als het is, en zoals het was.

Tijdens deze training word je uitgenodigd om, in het hier en nu, open te staan voor wat is, voor wat is geweest en voor wat nog gaat komen.
Tijdens een opstelling sta je op de plek van de 'volwassene' (de huidige levensfase) en worden er representanten opgesteld voor de drie eerdere fasen van het leven; 'het ongeboren kind' (je essentie), 'het jonge kind' en 'de adolescent'.

Het dient als een mogelijkheid om de ervaringen uit al deze fasen op zielsniveau te ontmoeten en ze te laten zijn; zonder spijt, zonder verwijt, zonder schaamte, precies zoals ze waren.

Voor wie?

Deze training 'Life Integration Process' is zeer geschikt:
 


1. Voor ieder die graag de verschillende fases van zijn of haar leven dieper wil bekijken en ervaren.


In dat geval is er geen specifieke vooropleiding nodig. Naast een stuk theorie, wordt er in deze dagen ook veel opgesteld. Het is een vorm van opstellen waarin je jouw houding tot jezelf kunt onderzoeken in deze verschillende fases van je leven. Ook kun je een beter beeld krijgen van waar in je leven thema's of problemen zijn ontstaan die mogelijk nog onopgelost zijn, of die je een (onbewuste) overlevingsstrategie hebben doen ontwikkelen.
Het is een training voor inzicht, verwerking, aanvaarding en loslaten over wat is geweest.
 

2. Als aanvullende training voor de afgestudeerde opsteller ('Train de trainer').


Als je al een vooropleiding hebt afgerond in het systemisch werk, kun je kiezen voor de 'LIP - train de trainer dagen' en deze manier van werken als aanvulling en uitbreiding op je aanbod gebruiken. Door kennis te maken met LIP-opstellingen en deze te ervaren, geef je niet alleen een cadeau aan jezelf maar neem je dus ook weer een extra stuk gereedschap mee naar huis in je rugzak van 'opstellingsinstrumenten'.
Degenen die willen, kunnen tijdens de 'train de trainer-dagen' deze methode oefenen (zelf opstellen) onder supervisie. (Voor zover er ruimte en tijd is.)

Informatie

Deze LIP-training duurt 2 dagen.
De groep bestaat uit maximaal 16 deelnemers. Voor de LIP - Train de trainer, werken we met maximaal 12 deelnemers.
Onze opleidingen, trainingen en nascholingen zijn CRKBO-geregistreerd (Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs) en daardoor vrijgesteld van BTW.
 

Docent

De training wordt verzorgd door Mieke Kox.
 

Lestijden

Van 09.00 tot 17.00 uur (inloop vanaf 08.30 uur).
Let op: Door omstandigheden zal de training in de locatie Uden starten om 09.30 uur (inloop vanaf 09.00 uur)


Dagverzorging

De training wordt verzorgd met koffie, thee en lekkers en is exclusief lunch.
Neem daarom een eigen lunchpakket mee of je kunt gebruik maken van de horeca in de buurt.
 

Locatie en kosten

Deze training staat ingepland op verschillende locaties in Nederland.
Kijk voor meer informatie over locaties en kosten onder Data, kosten & aanmelden.

De bereikbaarheid naar onze cursuslocaties is doorgaans goed met voldoende (gratis) parkeergelegenheid.
 

Voorbereiding

Ter voorbereiding kun je desgewenst het boek 'Het leven kent geen weg terug' van Wilfried Nelles lezen (dit boek wordt niet verstrekt tijdens de training).
Buiten de lesdagen is er geen verdere (verplichte) studiebelasting.
 

Certificaat

Na afloop van de training ontvang je binnen 5 werkdagen een (digitaal) certificaat van deelname.

Lesprogramma - opstellingen via LIP

Het Life Integration Process is ontwikkeld door Wilfried Nelles, een bekende Duitse familieopsteller. Hij heeft met zijn LIP een nieuwe vorm toegevoegd aan familieopstellingen.

Door jou op te stellen ten opzichte van 3 representanten; één voor het nog ongeboren kind, één voor het opgroeiende kind en één voor de adolescent, is het mogelijk om een aantal aspecten uit die levensfasen alsnog aan te kijken en te verwerken.

Tijdens de training komen alle deelnemers aan de beurt voor hun eigen LIP-opstelling.

Lesprogramma - LIP, train de trainer

De eerste dag starten we met het theoretisch kader over de diverse stadia in de ontwikkeling van het menselijk bewustzijn, zoals beschreven door Wilfried Nelles met een vertaalslag naar ons dagelijks leven. Er worden verbanden gelegd met de wetmatigheden over het persoonlijk en collectief geweten zoals Bert Hellinger deze heeft beschreven.
Het tweede gedeelte van deze dag worden er diverse LIP-opstellingen begeleidt door Mieke Kox met zoveel mogelijk ondertiteling voor het leerproces van de deelnemers. Hierbij wordt gedemonstreerd hoe je zowel in groepen (met representanten) als individueel kunt werken met LIP-opstellingen.
Er is veel ruimte voor vragen, verkenning en verdieping.

Op de tweede dag gaan de deelnemers (die willen) zelf ondersupervisie van Mieke en de groep aan de slag met LIP-opstellingen. Je wordt uitgenodigd om een andere deelnemer te begeleiden en je kunt jezelf laten begeleiden. 


Wat levert deze training je op?

 • Je kent de theorie en inzichten achter het Life integration Process. 
 • Je gaat ervaren hoe LIP-opstellingen werken en wat het voor jou en anderen kan betekenen.
 • Je oefent onder supervisie in een veilige leeromgeving met deze werkvorm.

Vergeef jezelf dat je geen vrede hebt. Op het moment dat je je onvrede volkomen aanvaardt, wordt die veranderd in vrede. Dat is het wonder van de overgave.
Eckhart Tolle

Aanbevolen literatuur

Het boek 'Het leven kent geen weg terug' van Wilfried Nelles gaat specifiek over de processen die aan bod komen binnen de training 'Life Integration Process'.
Ook de rest van de onderstaande boeken worden warm aanbevolen.

 

Specifiek voor deze training

 

Het leven kent geen weg terug

Wilfried Nelles

   

Systemisch Werk algemeen

 

De fontein, vind je plek

Els van Steijn

Zinnen die de ziel raken

Elmer Hendrix

Tao en de kunst van familieopstellingen

Elmer Hendrix

De verborgen dynamiek van familiebanden 

Bert Hellinger

Wat zeggen de deelnemers

De LIP training was verrassend, intensief en heilzaam. Een manier om mijn “verhaal” over mezelf te kunnen toetsen en bijstellen.
Het stralende jonge kind liet me zien en herinneren hoe levenslustig ik was en ben. Verrassing: niks mis mee. Ik voelde acuut m’n zelfbewustzijn verschuiven. Minder problematisch. Ja, zo ben ik! Vrolijker dan ik mezelf lang voor heb gehouden.

De angel bleek te zitten bij mijn jong-volwassene stuk. Een blinde vlek in mijn tegenwoordige bewustzijn. De uitspraak van de representant “ik was liever dood geweest” bracht de boodschap over. Alsnog te erkennen hoe zwaar en eenzaam deze periode is geweest gaf ruimte. Pas na de training kon ik zien hoezeer ik dat stuk lange tijd onder het tapijt heb geveegd. Nu, een week na de training, passeren herinneringen uit die tijd bewust en minder bewust. Ik kom van alles tegen. Verwrongenheid, schaamte, vermoeidheid. En ook ontzag voor m’n eigen doorzettingsvermogen. Maar ook drive en de ambitie iets in de wereld te willen zetten. Af en toe voel ik intens verdriet en laat de tranen dan even biggelen. Zo kan mijn hart verder verzachten en voel ik me stap voor stap weer meer mens.

Marion Life Integration Process (LIP)

Geweldig! Mooie werkvorm en het geeft zo duidelijk inzicht. Ik heb diverse opleidingen in systemisch werk gedaan en vond dit de beste verdieping voor mezelf. Heerlijk aards en gewoon zien wat er is. Niet meer en niet minder.

Mirjam Life Integration Process (LIP)

Twee dagen waarin geraaktheid naar boven kwam, waarin ik de puurheid van mijn Zijn daadwerkelijk voelde. Ontroering en verwondering in een veilige setting door Elmer begeleid.
Dankjewel!

Corien Life Integration Process (LIP)

Het was wederom weer een heel interessante, verhelderende en mooie training. Ik hing aan Elmer's lippen ;-)

B. Charlouis Life Integration Process (LIP)

Met mijn deelname aan de training Life Integration Process (LIP) maakte ik kennis met een heel mooie, intense en voor mij zeer verhelderende manier van opstellen. Vanuit volwassenheid neem je de realiteit waar van eerdere levensfasen en je realiseert je: “Ja, zo was het...”, in het volle besef dat je dat kind niet meer bent, maar dat je al die fasen hebt geïntegreerd tot degene die je nu bent.
LIP is zowel geschikt voor mensen die weinig tot geen ervaring hebben met systemisch werk als ook een verrijking voor de studenten van de opleiding Systemisch werk.

Maud van der Knaap Life Integration Process (LIP)

De tweedaagse LIP heeft me zeer verdiepende inzichten gegeven die nog altijd voelbaar zijn en die me tot op de dag van vandaag helpen in het maken van keuzes. Niet alleen mijn eigen opstelling, maar ook die van anderen hebben daartoe bijgedragen. Enorm dankbaar gevoel!

Maritha van Osch Life Integration Process (LIP)

Ik was zeer benieuwd naar deze methode. Aanvankelijk vond ik de structuurvorm erg aanwezig. Door de opstellingen viel dit weg. Het was zuiver, integer en direct naar de essentie, zonder dat daar een vraag voor ingebracht hoeft te worden. Werkelijk een prachtige ervaring. Heel bruikbaar bij systemische coaching in verschillende vormen.

Suzanna Rutgers Life Integration Process (LIP)

LIP is een zeer inzichtelijke manier van integreren van de trauma's opgedaan van baarmoeder tot heden. Prachtig, pijnlijk, diep en bevrijdend.

Auke Attema Opsteller bij 'Het Vrije Element' Life Integration Process (LIP)

Prachtige en verdiepende 2-daagse training met alle ruimte voor vragen en delen van inzichten. In deze training heb ik een ander deel van mijn eigen realiteit onder ogen kunnen zien. De training is gebaseerd op het werk van Wilfried Nelles maar Elmer Hendrix voegt daar zijn eigen visie en elementen aan toe waardoor je, naar mijn idee, meer tot de kern komt.

Han Mooiman Life Integration Process (LIP)

Een mooie ervaring om kennis te maken met LIP en ook zodanig dat ik er mee aan de slag kan als vervolg op mijn opleiding in Familieopstellingen.

Ton de Rooij Coach-trainer-opsteller Life Integration Process (LIP)

De training heb ik als indrukwekkend en waardevol ervaren. Zo bijzonder om terug te kijken naar de periodes in je leven op een manier als deze: eenvoudig en zo raak!

Milou van Toor Familieopsteller en pedagoog Life Integration Process (LIP)

Mooi, indrukwekkend en heel intensief. Heel bijzonder om via deze wijze delen / fases van jezelf te kunnen aanschouwen en je er zo nodig opnieuw mee te kunnen verbinden.
 

Maureen Westenenk Haptotherapeut Life Integration Process (LIP)

De Life Integration Progress training is een mooie verdieping voor cliënten die vaker een opstelling hebben gedaan en zichzelf in meerder facetten van het leven willen opstellen. Ook voor opstellers interessant als nieuwe werkvorm en ook om je eigen rol/houding als opsteller verder te ontwikkelen. Persoonlijk heeft deze training mij erg geraakt en merk ik dat het beeld me zelfvertrouwen heeft gegeven naar de toekomst. Door onder ogen te zien wat er was, kan ik verder.

Mascha de Haan Life Integration Process (LIP)

De training was een groot cadeau aan mezelf, aan de ene kant heeft het me tips en trucs geleerd om dit zelf in de praktijk te gaan brengen en aan de andere kant is het ondergaan van alle opstellingen een innerlijke verrijking geweest. Niet in de laatste plaats door de fantastische begeleiding van Elmer.

Dorien Life Integration Process (LIP)

Een bijzonder waardevolle aanvulling op de opleiding Familieopstellingen.

Fleur Fleury Life Integration Process (LIP)

Veelgestelde vragen (FAQ)

 • Voor wie is het Instituut voor Systemisch Werk (IVSW) er?


  Kort samengevat:

  We zijn er voor iedereen die bewuster in zijn of haar leven, relaties en werk wil staan. We reiken hiervoor kennis, tools en handvatten aan met een systemische grondslag. Wat voor jou het meest geschikt is op dit moment, wordt alleen bepaald door jouw wens en behoefte.
  Ook leiden we mensen op die het systemisch werk aan particulieren en/of bedrijven willen aanbieden.


  En wat uitgebreider:


  Zoek je verdieping voor jezelf?
   

  Kijk dan eens naar een workshop Familieopstellingen.
  Je kunt hier een vraag of thema inbrengen waar je graag aan wilt werken. Zo'n thema kan bijvoorbeeld zijn: een relatieprobleem (of geen geschikte partner kunnen vinden), een stroeve relatie met je ouder(s), broer(s) of zus(sen), issues met een kind (of meerdere kinderen) binnen het gezin, een traumatisch verleden waar je last van hebt, moeilijkheden binnen een samengesteld gezin, last van depressie, je draai in het leven niet kunnen vinden enz.

  Heb je geen dringend probleem maar zou je wel graag meer inzicht in intermenselijke relaties willen krijgen of in je eigen gezin of familie? Gewoon om beter te snappen hoe dat nu werkt in jouw leven en familie? Kijk dan eens naar de 2-daagse training 'Inzicht in je familiesysteem'. Daar krijg je veel systemische kennis en achtergrondinformatie aangereikt die je meteen op je eigen situatie kunt toepassen. Dit is ook een hele mooie entree voor als je nog geen ervaring hebt opgedaan met het systemisch werk en hierover graag meer wilt weten.
  Natuurlijk hebben we nog meer trainingen die interessant voor je kunnen zijn om wat dieper inzicht in jezelf en je patronen te kunnen krijgen. Neem eens een kijkje op onze aanbodpagina!

  Wil je meer en dieper? Gun jezelf dan de Opleiding Familieopstellingen, en daarmee de kans om jezelf en je onbewuste kanten tegen te komen en jezelf te bevrijden van oude patronen en ballast. Een cadeau waar je profijt van hebt voor de rest van je leven. En uiteraard leer je in deze opleiding hoe je zelf opstellingen kunt begeleiden.

   

  Wil je het systemisch werk toepassen binnen je werk?
   

  Werk je met mensen? 
  Ben je bijvoorbeeld een psycholoog, arts, coach, mediator, (familie-)therapeut, jurist, bedrijfsleider, teamleider, HR-manager of PR-medewerker? Dan is de Opleiding Familieopstellingen waarschijnlijk een prachtige aanvulling op je eerdere opleidingen en achtergrond. In deze praktische 18-daagse opleiding vind je veel verdieping, kennis en tools die je meteen in je bestaande werk kunt toepassen. Natuurlijk geeft het je tevens meer inzicht in je eigen psyche, (jeugd-)trauma's en familiepatronen.

  Wil je zelf ook gaan werken met familieopstellingen in groepen of in een 1-op-1 setting? Dat leer je  ook in de Opleiding Familieopstellingen. Werken met opstellingen is echt een ambacht. Tijdens de Opleiding Familieopstellingen wordt er veel met elkaar, en met vragen van gastcliënten geoefend. Het werk maak je je namelijk steeds meer eigen door het heel veel te doen.

  Vind je een opleiding te lang en zoek je iets wat kort is, maar toch meer inzicht en wat praktische tools aanbiedt? Kijk dan eens tussen onze verschillende trainingen.

  Werk je met organisaties en/of bedrijven?
  Dan kun je na de Opleiding Familieopstellingen (tevens de basisopleiding voor het systemisch werk) de Opleiding Organisatieopstellingen volgen om het systemisch werk toe te passen binnen bedrijven. Je kunt daarmee bedrijfsadvies geven, teams coachen en oplossingen aanreiken voor o.a. lang bestaande en hardnekkige problemen binnen een bedrijf of organisatie, of het systemisch werk inzetten als instrument bij belangrijke beslissingen.

   

 • Wat is systemisch werk eigenlijk?

  Systemisch werk is een werkvorm waarbij niet alleen de mens zelf, maar het totale systeem waarbinnen iemand functioneert in ogenschouw genomen wordt. We hebben het hier altijd over sociale systemen, zoals bijvoorbeeld een familie, een organisatie, een vereniging, een maatschappij enzovoort.

  Alle sociale systemen blijken aan een aantal wetmatigheden te moeten voldoen, zoals een juiste ordening, om goed te kunnen functioneren. Als er ergens in een systeem (bijv. een familie) een disbalans is ontstaan, kan dat zijn uitwerking hebben op verschillende individuen binnen dat systeem. Zo kan een depressie of iemands onvermogen om een goede relatie op te bouwen, mogelijk een oorzaak hebben in iets dat al veel eerder bij voorouders is ontstaan. Omdat dit bijna altijd onbewust is, zijn er interventies nodig (bijvoorbeeld door middel van een opstelling) om de balans weer te herstellen.

 • Is er verschil tussen systemisch werk en een opstelling?

  Systemisch werk is een benadering en een zienswijze: het kijkt op een bepaalde manier naar sociale systemen (een familie, een organisatie, een maatschappij). 
  Uit die manier van kijken zijn een aantal wetmatigheden (her-)ontdekt waaraan die systemen dienen te voldoen om goed te kunnen functioneren. Wanneer er een verstoring opgetreden is binnen die wetmatigheden kan zich dat uiten in belastende symptomen, die belastende patronen binnen een sociaal systeem kunnen veroorzaken.
  Zo kunnen gebeurtenissen binnen een familie van generaties lang terug, bijvoorbeeld oorlogsmisdaden, misbruik, criminaliteit, uitbuiting, abortus, echtscheiding, enzovoort, vaak volledig onbewust in de familie blijven doorwerken en zijn er patronen ontstaan die alle leden van een familie in meer of mindere mate beïnvloeden.

  Een familieopstelling is een hele praktische werkvorm waarin die belastende patronen zichtbaar kunnen worden, waardoor het voor de cliënt mogelijk is om zich daarvan vrij te maken.
  Je zou het verschil tussen systemisch werk en familieopstellingen kunnen vergelijken met het verschil tussen psychologie en psychotherapie;
  Psychologie is de studie die gaat over geest, gedrag en mensen: over wie we zijn, hoe we denken en voelen en waarom wij bepaalde beslissingen wel of niet nemen.
  Psychotherapie is een werkvorm waarin er met cliënten gewerkt wordt om hen te helpen met het oplossen of kunnen hanteren van hun problemen.

 • Wat is een representant?

  Een familieopstelling is een dynamisch soort ‘tableau vivant’ waarin de leden van een familiesysteem worden gerepresenteerd door personen die zich daarvoor beschikbaar stellen: de ‘representanten’. De opgestelde personen zijn dus niet de echte familieleden.

  Bij ons instituut werkt het zo dat er tijdens een dag familieopstellingen naast deelnemers die een vraag in kunnen inbrengen voor eigen opstelling, altijd ook representanten aanwezig zijn die bij ons de opleiding doen of gedaan hebben.

  Behalve deze ervaren representanten kunnen ook de deelnemers zelf uitgenodigd worden om representant te zijn in de opstelling van andere deelnemers. Dit is overigens geheel vrijwillig.
  Het representant-zijn is sowieso een bijzondere ervaring die op zich al het een en ander in beweging kan brengen.

 • Hoe weet ik wat ik moet doen als representant?

  Het bijzondere van familieopstellingen is dat representanten niets hoeven te kunnen of te weten. Sterker nog, hoe minder ze weten, des te beter het vaak werkt.

  Wanneer je als representant uitgenodigd wordt om een plek in de ruimte te vinden, word je ‘bewogen’. Het is moeilijk voor te stellen als je dat nog nooit ervaren hebt, maar dat is wat er gebeurt. Je wordt bewogen naar een bepaalde plek toe (of je blijft bewegen), je kan naar de grond getrokken worden, je kan gaan wankelen, allerlei emoties ervaren (verdriet, boosheid, angst). 
  Ook kan je ineens iets weten over een andere representant of over het familiesysteem wat je onmogelijk kón weten… je ervaart dus via je lichaam en je geest. 

  We weten niet hoe het mogelijk is dat dit zo werkt, en wij vinden dat ook volstrekt onbelangrijk. Zolang we er maar mee werken kunnen.
  Belangrijk is nog om te realisteren dat iedereen dit kan, én dat het ongevaarlijk is. Ook al kun je veel ervaren tijdens het representeren, wanneer je er weer ‘uitstapt’ is het voorbij. Wanneer je dan toch nog het een en ander blijft voelen, zijn dat bijna altijd je eigen thema’s die mee resoneren, en dus van jou zijn. En dat is altijd een cadeautje….

 • Ik heb hier geen ervaring mee, met wat kan ik het beste beginnen?

  Als je kennis wilt opdoen over systemisch werk, is de tweedaagse training 'Inzicht in je familiesysteem' een hele zinvolle start.
  Wanneer je aan een eigen thema wilt werken, kun je je het beste inschrijven als deelnemer voor een 1-daagse of 2-daagse Familieopstellingen. Tijdens zo'n dag (of dagen) maak je meerdere opstellingen van andere deelnemers mee en kun je, wanneer je dat wenst, meedoen als representant en is er ruimte om jouw eigen vraag in te brengen.

 • Ik sta op een wachtlijst, hoe groot is de kans dat ik mee kan doen?

  Als een workshop, training of opleiding het maximaal aantal inschrijvingen heeft bereikt, kun je je nog wel aanmelden voor een wachtlijst. (In de agenda staat dan bij een bepaalde activiteit 'wachtlijst'. Als er 'VOL' staat, is het niet meer mogelijk om je aan te melden omdat dan ook de wachtlijst het maximaal aantal personen heeft bereikt.)

  Het is altijd moeilijk te voorspellen hoe groot de kans is om nog een plek te kunnen bemachtigen. Daarin spelen verschillende factoren een rol. Bijvoorbeeld op welke plaats (hoe hoog) je op de wachtlijst staat. Dit kun je altijd even bij ons navragen.

  Maar ook als je lager op de wachtlijst staat, is er altijd een kans aanwezig dat je nog aan de beurt komt voor een plaats. De mensen die vóór je op de wachtlijst staan kunnen mogelijk alweer andere plannen hebben gemaakt waardoor ze niet meer beschikbaar zijn, en dan wordt de plek aangeboden aan de volgende op de lijst. En hoe langer je de datum of data gereserveerd kan houden, hoe groter de kans wordt omdat we kort voor aanvang ook wel meerdere mensen tegelijk aanschrijven. Hoe sneller je reageert, des te meer kans heb je dan om de plek te krijgen.

  Mocht je echter graag verzekerd willen zijn van een plek in een workshop, training of opleiding, dan is het aan te raden om je ook in te schrijven voor een latere datum waar nog plaatsen open staan. Komt er toch eerder een plaats vrij op een datum waarvoor je op de wachtlijst staat, dan kun je namelijk zonder meer doorschuiven naar die eerdere datum.

 • Wat biedt de training 'Inzicht in je familiesysteem' mij?

  De training Inzicht in je familiesysteem heeft als doel je om een dieper inzicht te krijgen in de meer onbewuste ‘lagen’ van sociale systemen zoals gezinnen en families, en in wat mogelijke oorzaken kunnen zijn van problemen en verstoringen.
  Door de nieuwe inzichten en ervaringen zul je beter in staat zijn om je eigen (en juiste) plek binnen je leven, je relatie, je gezin van herkomst en in je huidige gezin in te nemen. Ook is er ruimte voor veel persoonlijke vragen, zodat de opgedane kennis meteen heel praktisch en levendig wordt.

  De training kan je ook een voorproefje geven op de Opleiding Familieopstellingen. De theoretische kennis over sociale systemen die in de Opleiding Familieopstellingen uitgebreid behandeld zal worden, komt hier ook (wat compacter) aan bod. Mocht je erover denken om de Opleiding Familieopstellingen te gaan doen, dan kan deze training je mogelijk een duidelijker beeld geven.

 • Is de training LIP (Life Integration Process) wat voor mij?

  De training LIP (Life Integration Process) is geschikt voor ieder die de verschillende leeftijdsfases van zijn of haar leven graag dieper wil bekijken en ervaren. In elke fase maak je namelijk een ander groeiproces door, en ook kan onderzocht worden in welke fase mogelijk nog onverwerkt trauma zit.
  Naast het behandelen van een stuk theorie, wordt er in deze dagen ook veel opgesteld.

  Daarnaast is deze training een aanrader voor de afgestudeerde opsteller. Door met deze manier van werken kennis te maken en deze te ervaren, is het niet alleen een cadeau aan jezelf, maar neem je ook weer een extra stuk gereedschap mee naar huis in je rugzak van 'opstellings-instrumenten'.

   

 • Kan ik meedoen met een 'Train de trainer' als ik geen opleiding in systemisch werk heb gevolgd?

  Ja, dat kan. De 4-daagse Train de trainer - De Tao als leidraad is namelijk zo opgebouwd dat zowel afgestudeerde opstellers en studenten in systemisch werk terecht kunnen voor verdieping en supervisie, maar dat ook personen zonder al te veel achtergrond in het werk kunnen profiteren van een bijzondere training waar men nieuwe kennis kan opdoen en opstellingen kan 'ondergaan'.

 • Waarom zijn er verschillende prijzen te zien bij dezelfde activiteit?

  We ontkomen helaas niet aan externe factoren zoals de jaarlijkse inflatie, en moeten dan de prijzen wat aanpassen omdat alles duurder is geworden. Een kostenverschil op de website bij dezelfde activiteit is dan ook vaak te zien als deze in een ander jaar valt.
  Niettemin proberen we de prijzen altijd zo vriendelijk mogelijk te houden zodat zoveel mogelijk mensen kunnen kennismaken met het systemisch werk. Een training zoals Inzicht in je familiesysteem willen we dan ook voor een kostprijs aanbieden omdat dit een hele mooie kennismaking is met het systemisch werk die we iedereen kunnen aanraden.
  Maar dat kan helaas niet voor alle activiteiten.

  Verder hebben we sinds de Corona-maatregelen moeten uitwijken naar grotere en duurdere locaties en zo zagen we onze onkosten meer dan verdubbelen...
  Om niet meteen de prijzen stijl omhoog te laten gaan hebben we besloten om dit geleidelijk te doen, wat ook de verschillende prijzen bij de activiteiten verklaart.

 • Is het ook mogelijk om een activiteit in het Engels te volgen?

  Wat betreft trainingen en opleidingen:
  Onze trainingen en opleidingen worden aangeboden in Nederland, en hebben de Nederlandse taal als voertaal. Tot nu toe geven we deze alleen in het Engels als we worden uitgenodigd in het buitenland om daar een opleiding te komen verzorgen.

  Familieopstellingen:
  Het kan wel ooit voorkomen dat iemand de de Nederlandse taal niet (of moeilijk) verstaat, deelneemt aan een Workshop Familieopstellingen. Wij vragen deze persoon dan wel om zelf voor een vertaler te zorgen die tijdens de workshop naast de deelnemer zit en op de achtergrond vertaalt wat er gezegd wordt. De opstelling voor de deelnemer zelf wordt dan doorgaans in de eigen taal uitgesproken.

 • Is het IVSW aangesloten bij een beroepsvereniging?

  Er bestaan geen beroepsverenigingen binnen het systemische werk in Nederland.

  Wél is ons opleidingsinstituut geregistreerd bij het CRKBO (Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs) waardoor het valt onder erkend beroepsonderwijs, en zijn de opleidingen, trainingen en nascholingen van Instituut voor Systemisch Werk vrijgesteld van BTW.

 • Zijn de trainingen en opleidingen van het IVSW geaccrediteerd?

  Het systemisch werk sluit aan op, en is inzetbaar in de meest uiteenlopende beroepsgroepen. Het is daarom voor ons nagenoeg onmogelijk om voor iedereen de door hem of haar gewenste accreditatie te verzorgen.

  Dit wil echter niet zeggen dat je de gevolgde activiteit niet kan opgeven als als nascholing, of dat er geen nascholingspunten verstrekt worden door bepaalde beroepsverenigingen. Dit kun je het beste zelf even navragen bij de je eigen beroepsvereniging.
  Het door ons verstrekte certificaat kun je dan aanleveren als bewijs van deelname.

 • Is het mogelijk om gebruik te maken van het STAP-budget?

  Het is helaas niet mogelijk om gebruik te maken van het STAP-budget voor onze opleidingen.

Data, kosten en aanmelden

2 dagen ma 20 november & di 21 november 2023Oss Training Life Integration Process (LIP) Mieke Kox € 325,- Wachtlijst
2 dagen do 23 november & vr 24 november 2023Oss Life Integration Process - Train de trainer Thema: Train de trainer

De LIP - train de trainer is er voor opstellers en systemisch coaches die zelf werken met opstellingen
De eerste dag wordt gestart met de theorie van de stadia in de ontwikkeling van het menselijk bewustzijn zoals beschreven door Wilfried Nelles en later die dag worden er een aantal diverse LIP-opstellingen begeleid door Mieke Kox met zoveel mogelijk ondertiteling voor het leerproces van de deelnemers. 
Op de tweede dag gaan de deelnemers (die dat willen) zelf ondersupervisie van Mieke en de groep aan de slag met LIP-opstellingen. Je wordt uitgenodigd om een andere deelnemer te begeleiden en je kunt jezelf laten begeleiden. Samen leren, door te doen en te ervaren zodat je deze vorm van opstellen zelf kunt gaan toepassen en toevoegen aan je aanbod.

Mieke Kox € 350,- Wachtlijst
2 dagen di 9 januari & wo 10 januari 2024Oss6 vrij Training Life Integration Process (LIP) Mieke Kox € 350,-

Wat zeggen de deelnemers

Top