Een familieopstelling is een bijzonder fenomeen. Het biedt de mogelijkheid om patronen aan het licht te brengen die diep verborgen liggen in ons (collectief) onderbewuste. Loop je ergens tegenaan in je leven en krijg je het maar niet veranderd of omgedraaid, dan geeft een opstelling je de mogelijkheid tot een totaal andere kijk en ingang op de kwestie. Stel hier je vraag en wees bereid om je te verwonderen.
Een familieopstelling is een dynamisch soort ‘tableau vivant’ waarin de leden van een familiesysteem worden gerepresenteerd door personen die zich daarvoor beschikbaar stellen. De opgestelde personen zijn dus niet de echte familieleden en het is ook niet nodig dat deze aanwezig zijn. Deze representanten stellen zich vanuit een innerlijke beweging op in de ruimte en geven daarmee een beeld weer dat informatie geeft over het familiesysteem van de vraagsteller.
De basis van je leven wordt gevormd door de familie waarbinnen je geboren bent. Je ouders, grootouders, broers en zussen, ooms en tantes en een hele waaier van voorouders vormen als het ware de klei waaruit jij geboetseerd bent. Al deze mensen hebben hun stempel achtergelaten op jou. Zo kunnen gebeurtenissen van generaties lang terug, bijvoorbeeld oorlog, misbruik, criminaliteit, uitbuiting, abortus, emigratie, adoptie, het vroegtijdige overlijden van familieleden, echtscheiding, enzovoort, vaak volledig onbewust in de familie doorwerken en zijn er patronen ontstaan die alle leden van een familie in meer of mindere mate beïnvloeden.
Ieder die binnen een familiesysteem geboren wordt zal ook altijd bij dit systeem blijven horen, en zo kunnen bepaalde verstoringen nog generaties lang als een onbewuste en onzichtbare invloed in de familie aanwezig blijven.
Bert Hellinger, de grondlegger van het familieopstellen, heeft ontdekt dat kinderen vaak de gevoelens en gedragingen overnemen van een verstoten persoon binnen de familie uit het verleden. Als dit niet duidelijk wordt, kan zo'n kind een leven lang vasthouden aan gevoelens en gedragingen, die in feite niet van hemzelf zijn.
Bert Hellinger gebruikt hiervoor het woord ‘verstrikking’. Het kind is dan (ook wanneer men reeds volwassen is) met de verstoten persoon verstrikt. Het kind neemt de plaats in van de verstoten persoon en doet daarmee (volledig onbewust) een poging om het evenwicht in het familiesysteem te herstellen.
Het behoeft geen betoog om in te zien dat zo iemand niet vrij is om zijn eigen leven te leiden. Deze persoon leeft zijn leven zo gezegd ‘in dienst van’, maar dit alles gebeurt volledig onbewust.
Wanneer een therapeut nu op het niveau van de uitingsvormen probeert om een oplossing te vinden zal dit in de regel geen werkelijke verandering bewerkstelligen. Men is dan immers bezig met symptoombestrijding in plaats van de oorzaak aan te pakken. Het aan het licht brengen van een 'systemisch probleem', dus waarvan de oorzaak zich op een (collectief) onbewust niveau bevindt, vraagt een andere aanpak.
Voor zover wij weten zijn familieopstellingen de enige methode waarin deze verstrikking met een vroeger familielid zichtbaar gemaakt kan worden.
Door een familieopstelling is het vaak mogelijk om erachter te komen met wie je verstrikt bent. Wanneer de dynamiek die zich binnen een familiesysteem afspeelt zichtbaar geworden is bestaat de mogelijkheid om je los te maken van de verstrikking en je eigen leven te gaan leiden.
Een familieopstelling is er voor iedereen die ergens in vastloopt of terugkerende patronen in het leven ervaart, en daar niet of moeilijk uit komt.
Hieronder volgt een opsomming van de thema's of problemen waar een opstelling bij kan helpen:
Twijfel je waarvoor je moet kiezen? Je kunt het niet fout doen want de opstellingen blijven hetzelfde, maar als we het verschil zouden moeten aangeven is het ongeveer zo:
Een 1-daagse is er voor iedereen die graag een eigen opstelling wil, en/of graag wil ervaren wat familieopstellingen nu eigenlijk zijn. Je komt (als je wilt) altijd aan de beurt voor een eigen opstelling. Ook kun je gevraagd worden als representant in een opstelling voor een ander, maar dit kun je ook altijd zonder opgaaf van redenen weigeren.
Alleen al door aanwezig te zijn bij de opstellingen van anderen word je zelf vaak ook geraakt, en kunnen er al (flinke) processen bij je in gang gezet worden.
Wil je graag nóg meer verdieping, kies dan voor een 2-daagse Familieopstellingen. Door twee dagen voor jezelf te hebben, kun je nog dieper in een bepaald proces komen. Regelmatig wordt er in een 2-daagse ook gewerkt met een thema, waardoor mensen met gelijke vragen en thematiek elkaar ontmoeten, ervaren, mee-resoneren en leren van elkaars opstellingen. Want al is iedereen uniek, onze levensthema's zijn zeer overeenkomstig.
Ook ouders kunnen een vraag inbrengen voor hun kind dat vastloopt en/of moeilijk uit belemmerende patronen kan komen, thuis of op school. Het kind hoeft overigens zelf niet bij de opstelling aanwezig te zijn.
Af en toe staat een 2-daagse in het kader van een thema. Zo'n thema geeft de workshopdagen een bepaalde kleuring. Het kan erg steunend en helend zijn om verhalen en opstellingen van anderen te horen en te zien die allemaal aansluiten bij een hetzelfde thema. Als een bepaald thema je aanspreekt, dan zijn dit waarschijnlijk fijne dagen voor jou.
Niettemin kun je tijdens themadagen ook een vraag voor een opstelling inbrengen die afwijkt van het thema. Niets is 'verplicht' en alles is mogelijk.
Op deze pagina vind je praktische informatie over de workshops Familieopstellingen, informatie over het verschil tussen deelnemers en representanten en de werkwijze bij Familieopstellingen.
De opstellingen worden begeleid door Elmer Hendrix, Mieke Kox of Yvonne Woordes.
In de agenda en in de informatie die je toegezonden krijgt staat altijd aangegeven wie er die dag zal begeleiden.
Er wordt gewerkt van 9.30 tot uiterlijk 17.00 uur. (Inloop vanaf 9.00 uur)
Bij weinig opstellingen, of opstellingen die snel tot de kern komen, kan het gebeuren dat we vroeger klaar zijn.
De 1- en 2-daagse workshops worden verzorgd met koffie, thee en lekkers en zijn exclusief lunch.
Neem daarom een eigen lunchpakket mee of je kunt gebruik maken van de horeca in de buurt.
Raadpleeg de agenda voor de juiste locatie bij de datum van je voorkeur. Een paar weken voor aanvang van de activiteit krijg je een e-mail waarin staat op welk adres de activiteit gaat plaatsvinden.
Doorgaans is er ruim voldoende mogelijkheid tot (gratis) parkeren.
Wachtlijst
Indien een workshop vol is, is het nog wel mogelijk om je aan te melden. Je wordt dan op een wachtlijst geplaatst en op de hoogte gesteld als er een plaats is vrijgekomen.
Een groep bestaat altijd uit deelnemers en representanten. Ieder die zich aanmeldt als deelnemer voor een familieopstelling kan een vraag inbrengen en komt aan de beurt voor een opstelling.
De rest van de groep wordt gevormd door personen die bij ons een opleiding in systemisch werk volgen, of hebben gevolgd. Zij zijn ervaren met opstellingen en fungeren uitsluitend als representanten. Beschikbaar zijn als representant is voor hen tevens een manier om meer ervaring in het werkveld op te kunnen doen.
De totale groep mensen (deelnemers en studenten) tijdens een workshop Familieopstellingen bestaat doorgaans uit 18 tot 28 personen, waarvan 9 personen (bij een 1-daagse) of 18 personen (bij een 2-daagse) een vraag voor een opstelling kunnen inbrengen. Kijk onder Voor wie voor meer informatie over het verschil tussen een 1- en 2-daagse workshop met of zonder thema.
De opstellingen gebeuren in volledige afstemming en rust, en er wordt altijd de tijd genomen die ervoor nodig is. Nooit wordt er gehaast.
Als ingeschreven deelnemer heb je dus altijd de mogelijkheid om aan bod te komen voor een opstelling, maar als je liever alleen aanwezig bent of meedoet als representant is dat ook helemaal oké. In alle gevallen is de prijs gelijk en blijft de mogelijkheid open om op je keuze terug te komen; dus om tijdens de workshop alsnog voor een opstelling te kiezen of toch liever alleen aanwezig te zijn en/of jezelf als representant beschikbaar te stellen.
Omdat er per dag maar tijd is voor een beperkt aantal opstellingen, zitten de groepen vrij snel vol en raden we je aan om je tijdig aan te melden.
In onze workshops Familieopstellingen maken we gebruik van representanten. Dit zijn personen die binnen de familieopstelling van een ander, 'staan' als bijvoorbeeld een vader of moeder, een kind of een ander familielid.
Als je komt voor een eigen opstelling, kun je tevens ter plekke als representant gevraagd worden voor in de opstelling van een andere deelnemer. Dit kan een hele mooie ervaring zijn, maar is zeker niet verplicht. Je mag altijd, zonder opgaaf van reden, weigeren om in een representanten-rol te gaan staan.
Een opstelling begint meestal met een kort gesprek vooraf waarin je je vraag of thema inbrengt. Vervolgens stelt de opsteller vragen en stemt zich af op jouw familiesysteem om zich een beeld te vormen van de onderliggende patronen en dynamieken.
Het is niet zo belangrijk om een duidelijke vraag te hebben, wél moet je ergens tegenaan lopen; bijvoorbeeld een probleem of patroon waar je in vastloopt of wat zich telkens herhaalt in je leven. Hoe dringender het thema, hoe krachtiger een opstelling kan laten zien wat er speelt.
Vervolgens bepaalt de opsteller wat er opgesteld gaat worden, en zoekt daar de representanten voor uit (bijvoorbeeld voor jezelf, je moeder, je vader etc.).
Wanneer de representanten gekozen zijn begint het opstellingswerk. Deze representanten worden uitgenodigd om hun innerlijke beweging te volgen, en vinden hun plek in de ruimte.
De wijze waarop deze representanten staan opgesteld ten opzichte van elkaar en hoe ze in de ruimte staan geeft al heel veel informatie, maar het meest bijzondere (en onverklaarbare) is dat de representanten in staat blijken te zijn om lichamelijk en emotioneel heel zuiver te kunnen voelen wat zich afspeelt in de personen die ze representeren.
Het blijkt dat ze toegang hebben tot de diepere en vaak onbewuste lagen van het familiesysteem waarin ze staan opgesteld en waarvoor ze zich opengesteld hebben. En ondanks dat we niet precies weten hóe dit bijzondere fenomeen werkt, kunnen we er wel heel goed mee werken.
De begeleider kan nu aan de hand van de waarnemingen en de informatie die door de representanten en door jou verstrekt worden, onderzoeken wat er in de diepte in het systeem speelt. De opsteller kan aan de opstelling personen toevoegen of er juist uithalen, posities van de representanten veranderen, ze bepaalde zinnen laten uitspreken en rituelen toepassen.
Het doel is om weer beweging te krijgen in de ziel van het familiesysteem en in de ziel van de cliënt, waardoor een vastgelopen situatie weer kan gaan stromen.
Soms volgt er nog een nabespreking, waarin eventuele onduidelijkheden misschien nog verhelderd kunnen worden en, indien nodig, kunnen de representanten nog extra informatie geven vanuit hun rol.
Wat gebeurt er nou eigenlijk tijdens familieopstellingen? En, wat doet het met je als je een opstelling krijgt?
Deze vragen willen we gaan beantwoorden in beeld en geluid.
Bij deze 2-daagse Familieopstellingen worden daarom foto's en video-opnamen gemaakt. Zodat wij van het IVSW nog duidelijker naar buiten toe kunnen overbrengen waar het nou ècht over gaat. En voor jou als deelnemer geeft het een bijzondere toevoeging aan je deelname namelijk: het vastleggen van je proces en ervaring.
En natuurlijk wordt dit met de grootste zorg en respect gedaan; de integriteit van de opstellingen komt hierbij niet in het geding.
De foto's en opnamen worden gebruikt om een sfeerindruk te geven op onze website en mogelijk ook als materiaal op andere kanalen (social media, nieuwsbrief, online training), zodat men zich een beter beeld kan vormen over de transformerende kracht van opstellingen.
(Als deelnemer teken je van tevoren een toestemmingsverklaring voor het gebruik van het beeldmateriaal door het IVSW.)
Een ziekte, zeker een chronische ziekte, kan een behoorlijke uitdaging vormen in je leven. Het kan je leven zwaar, en voor je gevoel misschien bijna onmogelijk maken. Maar wat zeggen onze klachten en waar hebben ze mee te maken?
Omdat ziekte verbonden is met ons lichaam en met ons onderbewuste, liggen de antwoorden meestal niet zo voor de hand. Het kan misschien samenhangen met onderdrukte emoties, met overlevingspatronen of met het dragen van een 'noodlot' van een ander (verstrikt zijn met een familielid). Maar mogelijk helpt de ziekte je ook op een bepaalde manier, en zorgt ze voor levenslessen die je ziel graag ervaren wil.
We willen niet de pretentie wekken iets 'beter' te maken tijdens in deze dagen, maar een opstelling kan duidelijkheid verschaffen in waar de ziekte voor staat, waardoor deze vaak ook beter te accepteren is, en indien mogelijk, los te laten.
Bindings- en verlatingsangst is een thema dat bij heel veel mensen voorkomt, en vaak is men zich niet eens zo heel bewust hiervan omdat dit al zo lang bestaat dat men het als een karaktereigenschap is gaan zien. Maar niets is minder waar, want bindings- en/of verlatingsangst is altijd ontstaan na emotioneel trauma.
Zoals de term het al letterlijk zegt, uit verlatingsangst zich in de angst om verlaten te worden (meestal door een geliefde of partner) of, in het geval van bindingsangst; in de angst om geclaimd te worden en geen vrijheid meer te hebben. Het zijn twee kanten van dezelfde medaille, maar meestal laat één kant zich het meest zien in een persoon. (Doorgaans zien we bij vrouwen meer verlatingsangst en bij mannen meer bindingsangst, maar beide uitingsvormen kunnen bij beide seksen voorkomen.) Omdat het met elkaar samenhangt, trekken personen met verlatingsangst dan ook relaties aan met bindingsangst en visa versa. Je kunt je voorstellen dat dit het hebben en houden van een constructieve liefdesrelatie aardig in de weg kan staan...
De oorzaak van bindings- en verlatingsangst is meestal ontstaan in de vroege kindertijd en hangt o.a. samen met situaties of gebeurtenissen zoals: (letterlijk of figuurlijk) afwezige moeder of vader, als baby of kind langere tijd in afzondering van de moeder geweest (bijv. in het ziekenhuis gelegen) enz. Vaak ook zien we dat ook dat (een van) de ouders last heeft van verlating- of bindingsangst en dit daardoor ook makkelijk wordt overgenomen door de (een of meerdere) kinderen.
Verlatings- en bindingsangst binnen relaties blijft vaak herhalen totdat dit bij de kern wordt aangepakt, namelijk daar waar het ontstaan is. Hierbij kan een familieopstelling zeer helpend zijn.
We gaan in deze dagen dieper in op dit thema en natuurlijk aan de slag met familieopstellingen.
Verlies en rouw horen onlosmakelijk bij het leven. In het leven verbinden we ons met anderen die we door bepaalde omstandigheden weer kwijt kunnen raken. Vaak denken we daarbij aan de dood, maar dit kunnen ook andere omstandigheden zijn.
Denk bijvoorbeeld aan:
Kenmerkend bij rouw is: Je diep verbonden voelen met iemand of iets, het intens waarderen, ervan houden en het later weer moeten afgeven, en vooral; wetend dat het nooit meer terug zal komen.
Dit kan gepaard gaan met een diep verdriet. Rouwen betekent eigenlijk dat het een tijd kan duren voordat je ‘in vrede bent’ met het feit dat het voorbij is. Zolang het verdriet toegelaten en doorleeft wordt, blijf je in verbinding ‘met wat is’ en kun je daarna weer goed verder. Gebeurt dit niet; wordt het verdriet ‘buitengesloten’ en wordt er niet gerouwd, dan kan dit ons belemmeren in onze verdere keuzes en levensloop.
Tijdens deze dagen gaan we aan de slag met dit thema, en ontdek je mogelijk welk gevoel van rouw je (nog) niet hebt durven toelaten, of dit misschien binnen je familiesysteem een rol speelt, en hoe je dit alsnog een plek kunt geven.
Ons ego is onze sociale identiteit, ons zelfbeeld, onze rol. Dat kun je zien als een gezond ego, een ‘ik-kracht’ waarmee je jezelf een plek in de wereld en het leven geeft.
Wanneer het ego belast is met allerlei angstgestuurde gedachten (veelal veroorzaakt door conditioneringen en persoonlijk of overgenomen trauma), en we hechten geloof aan die gedachten, wordt het leven een lijdensweg. We zijn dan in weerstand tegen het leven zelf.
Want voor het leven zelf ben je precies goed zoals je bent, hoef je niet je best te doen en hoor je er altijd helemaal bij.
De levenskunst is dan ook om je over te geven aan de stroom van het leven, in plaats van geloof te hechten aan al je gedachten erover.
In elke familie komt in het heden, of ergens in de historielijn, wel daderschap en schuld voor, ook al worden deze vaak verzwegen. Dit kan groot of klein zijn, en in de vorm van o.a. onderdrukking, pesterijen, uitbuiting, onrechtmatig bezit toe-eigenen, oorlogsmisdaden, incest, verkrachting, dood door schuld of moord.
Het vergt moed om op een eerlijke en onbevooroordeelde manier naar daders en slachtoffers te kijken. In onze cultuur hebben we de neiging om een dader te veroordelen, buiten te sluiten en aan de kant van een slachtoffer te gaan staan, vaak vinger-wijzend naar de dader. Maar hebben dader en slachtoffer hier wel baat bij? En is dit het meest helende dat we kunnen doen?
Een familieopstelling laat ons doorgaans iets heel anders zien; namelijk dat daders en slachtoffers pas werkelijk heling ervaren als er onbevooroordeeld gekeken kan worden, en hun hele systeem en omstandigheden betrokken worden in het plaatje. Want wat maakte de dader tot dader? Vaak zien we dat een dader eerst een slachtoffer is geweest voordat hij of zij een dader werd. Dat ontslaat een dader zeker niet van zijn of haar verantwoordelijkheid, maar laat wel zien dat we allemaal mensen zijn die bovendien soms onbewust in dienst kunnen worden genomen door voorouderlijke gebeurtenissen binnen een familiesysteem. En vaak zien we dat een slachtoffer pas werkelijk kan rouwen en kan beginnen met een ingrijpende gebeurtenis een plek te geven, nadat deze gebeurtenis ook volledig en oprecht erkent wordt.
In deze twee dagen gaan we op zoek naar meer inzicht, en werkelijke heling voor (ons eigen) slachtoffer- en daderschap.
Ik heb plaatsvervangend, voor mijn zoon, deelgenomen aan een eendaagse opstelling. Was pittig wat er gebeurde. Niet uit te leggen met het brein, maar des te beter voelbaar in je lijf. Ik zag na een paar dagen thuis al een andere zoon door zijn pantser breken. Meer rust, meer open, schouders weer naar achter. Langzaam maar zeker komt de vertrouwde, zachtaardige kerel weer tevoorschijn. Er is een zware last van zijn schouders. Vraag me niet hoe, ik zie alleen dat het heel heilzaam werkt. Met grote dank aan Elmer en zijn precies juiste interventie.
Stefanie 1-daagse FamilieopstellingenHet was een heel bijzonder ervaring. Ik heb heel veel verschillende en intense emoties beleefd en veel los gelaten. Nu voel ik me echt vrijer!
R. Moorthamer 1-daagse FamilieopstellingenIk vond het een intensieve en bijzondere dag. Een oud thema van mijzelf werd duidelijker dan ooit en kan ik nu loslaten: teveel verantwoordelijkheid op me nemen, doordat ik me verbond met het lot van mijn ouders. Ik voel me lichter, met iets meer distantie, maar daardoor vrijer.
Nathanya 1-daagse FamilieopstellingenPrima dag, met een kundige docent en met een goede balans tussen hart en hoofd, tijd en diepgang. De uitwerking van de opstelling was meteen diezelfde week al voelbaar in mijn leven. Zeker voor herhaling vatbaar.
Sandra 1-daagse FamilieopstellingenHet was een hele intense, waardevolle en transformerende ervaring. Ik heb veel inzichten op zielsniveau mogen ontvangen. Ik heb zelden zo iets meegemaakt.
Marije 1-daagse FamilieopstellingenMooie, leerzame en hele waardevolle ervaring. Elmer Hendrix begeleid de opstelling met veel kennis, aandacht en zorg. Ik kan iedereen aanraden dit een keer te ervaren! Het is een hele concrete manier om inzicht te krijgen (en ook te beginnen met oplossen) van je patronen / thema's waar je tegen aan loopt en je (enorm) in de weg kunnen zitten.
S. Huisman 1-daagse FamilieopstellingenIndrukwekkend en heftig, maar ook heel mooi en bijzonder. De begeleiding van Elmer Hendrix is erg goed, respectvol en empatisch en hij komt heel snel tot de kern. Goed om te weten is dat er behalve 9 deelnemers met een vraag ook vrij veel anderen bij zijn, die zich beschikbaar stellen als representant. Daar kun je even van schrikken in het begin, maar ondanks de vrij grote groep was er toch een hele veilige sfeer.
Floor Smit 1-daagse FamilieopstellingenHet was een bijzondere ervaring. Het was frappant hoe mijn ouders door de representanten werden vertegenwoordigd. Zo herkenbaar en daardoor zo duidelijk. Elmer begeleidde dit proces rustig en helder. Ik ben er nog veel mee bezig en het heeft mij verder gebracht.
Anoniem 1-daagse FamilieopstellingenZeer indrukwekkend en bijzonder, ben nog steeds in raadselen over wat er allemaal gebeurde.
Sjoerd Kaarsemaker 1-daagse FamilieopstellingenHet was een hele fijne dag. Veilig, met warme en lieve mensen. Elmer Hendrix leidde de dag met heel veel compassie, helderheid en duidelijkheid. Ik heb mijn eureka-moment wel gehad, ook al snapte ik er met mijn hoofd niet veel van. Het zindert nog wel na en geeft me een gevoel van rust. Zeker een aanrader!
Charlotte Derksen 1-daagse FamilieopstellingenHet inbrengen van mijn vraag (zonder dat ik de vraag echt kon benoemen) heeft me een mooi inzicht gegeven met daardoor een gevoel van vrijheid en dankbaarheid. Weer een stap verder in mijn proces. Ook het staan als representant in iemands opstelling heeft me geraakt en erkenning gegeven van een eigen thema.
Gita Siebers Kunstenares, NLP master en opsteller 1-daagse FamilieopstellingenBijzonder om weer te ervaren hoe dat wat gezien wil worden vorm krijgt.
Goede begeleiding. Elmer Hendrix doet precies voldoende, niet teveel en niet te weinig.
Een workshop Familieopstellingen geeft op een subtiele maar kan ook op een rechtstreekse en confronterende manier inzicht geven in de (verstrikkende) patronen in een mens op zielsnivo. Van daaruit vindt een helende werking plaats, mits je daar voor open wilt staan.
Het is een wonderlijke ervaring om te zien hoe representanten het zielspatroon dat aanwezig is in een familie/gezin, zichtbaar maken. Het mooie is tegelijkertijd dat dit een collectief fenomeen is dat we allemaal gemeenschappelijk hebben; de familieziel die in ons voort gaat van generatie op generatie en die op momenten verstrikt is geraakt door ingrijpende of bijzondere gebeurtenissen.
Familieopstellingen zijn meedogenloos én liefdevol tegelijk! ;-)
Ik heb de opstelling als zéér prettig ervaren, verrassende dingen gezien en veel over mijzelf te weten gekomen daardoor.
Sjraar 1-daagse FamilieopstellingenIk heb de activiteit als zeer indrukwekkend ervaren. Heel bijzonder hoe onbewuste processen zichtbaar worden en voor zoveel ruimte in je leven kunnen zorgen. Ik heb me enorm opgelucht gevoeld na de opstelling en mijn leven voelde veel 'lichter'. Het mooie eraan vind ik, dat het proces aan het rationele proces voorbij gaat. Je wordt met jezelf geconfronteerd en ziet zaken ineens zoals ze zijn. Er is geen plek om te vluchten, maar tegelijkertijd voelt het ook heel veilig. Het heeft me enorm veel gebracht en ik zou het iedereen aanraden!
Jolien 1-daagse FamilieopstellingenElke keer als ik Elmer aan het werk zie, weet hij de essentie kort en bondig bloot te leggen. Hij is een meester in zijn vak.
(2-daagse met thema Bindings & Verlatingsangst)
Mijn ervaring over de 2-daagse met het thema Verlies & Rouw is een hele opbouwende. In alle eerlijkheid kon ik werken aan het enorme verlies in mijn leven. Ik weet niet precies wat er gebeurde tijdens het werken, maar het klinkt door in mijn dagelijks leven, in het kunnen toelaten van het verdriet. Iets wat ik jaren niet heb kunnen doen. Ik voelde me veilig in deze setting.
Marij 2-daagse FamilieopstellingenHoewel niets ingebracht, een enorme, verrijkende ervaring! Zeer intense en waardevolle 2-daagse met thema Verlies & Rouw. Bijzonder professioneel (be-)geleid, gelukkig. De 2 dagen gaven het ook meerwaarde.
Accomodatie goed met correct personeel.
Ik begrijp niet precies wat er is gebeurd, maar ik heb antwoord gekregen op een vraag waarvan ik niet wist dat ik die had. Ik wist meteen dat het klopte en mijn jarenlange onrust is verdwenen, ik voel mij nu vredig van binnen. Het is een ongelooflijke ervaring geweest die mijn leven heeft veranderd.
José 2-daagse FamilieopstellingenElmer Hendrix's manier van werken past erg bij mij. Hij maakt beladen thema’s toegankelijk. Ik ben dankbaar voor het verhelderende inzicht en blij met het hervinden van een vergeten kindsdeel van mij.
De rauwe waarheid onder ogen zien heeft me rust gegeven. Een gevoel van energielek is veranderd in vrede met wat was en is. Ik denk er bijna dagelijks nog aan terug. Waardevolle 2- daagse.
De 2-daagse familieopstellingen met als thema Bindings- en Verlatingsangst was een helende en inzicht brengende ervaring met zorgvuldigheid, veiligheid en duidelijkheid omgeven.
Elmer Hendrix zijn manier van waarnemen is onovertroffen en zorgt dat de opstelling steeds naar de essentie gaat van wat er werkelijk speelt. Zijn manier van begeleiding is respectvol en rustig. Alles wat er gebeurt doet er toe en heeft betekenis. Mij heeft hij het vertrouwen gegeven ook het laatste stukje van de weg te kunnen afleggen.
Het pakt de kern en maakt alles zo verbluffend simpel en duidelijk. Het klopt altijd.
(2-daagse familieopstellingen met thema Bindings- en Verlatingsangst)
Zeer inzichtelijke en bijzondere 2-daagse familieopstellingen met het thema Lot & Bestemming.
Mijn eigen opstelling heeft voor een soort aardverschuiving in mezelf gezorgd en ook het kijken naar de andere opstellingen was zeer leerzaam en bood vaak herkenning. Elmer Hendrix begeleidt op zo'n heldere, no-bullshit, vriendelijke en humoristische wijze - te gek!
De 2-daagse familieopstellingen met thema Lot & Bestemming was een hele mooie ervaring. Veel intieme, kwetsbare momenten gedeeld met een geweldige groep mensen, met tussendoor verhelderende inzichten van Elmer Hendrix. Bijzonder om mee te maken en een aanrader voor iedereen.
Daniëlle 2-daagse FamilieopstellingenDe weken voor de 2-daagse Lot & Bestemming kwamen er al mensen en verhalen op mijn pad die als het ware een voorbereiding leken op wat er in deze twee dagen ging gebeuren. Tijdens mijn opstelling gebeurde er zoveel dat ik het nauwelijks kan navertellen. Mijn denken stopte. In de opstelling werd een woede zichtbaar die te herleiden was naar mijn vader en mijn opa. Nu een paar weken later, voel ik dat de woede die ook in mij zat, weg is. En dat voelt onbeschrijfelijk fijn. Ik voel mij geen slecht mens meer en ben verlost van ongezonde ballast. Ik ben Elmer Hendrix (de begeleider) dankbaar voor zijn vakmanschap en voor de veilige en betrouwbare sfeer die hij schept.
Elly 2-daagse FamilieopstellingenIndrukwekkende 2-daagse over dader- en slachtofferschap mogen meemaken onder de deskundige leiding van Elmer Hendrix. Als iemand een andere opsteller kent die beter thuis is in de materie van dader- en slachtofferdynamieken houd ik me van harte aanbevolen! Ik geloof echter dat Elmer Hendrix in Nederland zijn gelijke niet kent in deze.
Jan Gunther Jeugdhulpverlener en systemisch werker 2-daagse FamilieopstellingenBijzonder waardevol, deze 2-daagse familieopstellingen met thema Lot & Bestemming.
Zeer kundig begeleid en keer op keer rakend aan de essentie. Een prachtige ervaring.
Mooi om tijdens de 2-daagse familieopstellingen met thema Samengestelde Gezinnen, de dynamieken binnen samengestelde gezinnen te zien in veel verschillende opstellingen. Ik kan er weer veel van toepassen en gebruiken in mijn dagelijkse werk met gezinnen :)
Heel bijzonder ook weer hoe Elmer Hendrix de processen begeleid en een groep mensen die elkaar niet kent zoveel aan elkaar kan laten zien en ervaren door opstellingen samen te doen. Ik kan er weer veel van toepassen en gebruiken in mijn dagelijkse werk met gezinnen :)
Mijn eigen opstelling tijdens de 2-daagse familieopstellingen met thema Burn-out & Stress bracht niet meteen duidelijkheid, maar ik vind de manier waarop Elmer Hendrix de opstellingen leidt zuiver en direct. Het heeft me weer herinnerd aan de essentie van het leven.
Joop Bensdorp 2-daagse FamilieopstellingenDit was mijn eerste kennismaking met familieopstellingen (ik werk wel dagelijks met gezinnen middels systemisch werken). De 2-daagse familieopstellingen met thema Burn-out & Stress vond ik erg indrukwekkend en het heeft veel bij mezelf los gemaakt, op een positieve manier. Zeer waardevol en een mooie kennismaking voor de opleiding Familieopstellingen waar ik mee ga starten dit jaar.
Ook mensen die de opleiding niet gaan doen, kan ik aanraden de tweedaagse een keer te volgen.
Een familieopstelling is een werkvorm waarin belastende patronen, die in een familie kunnen voorkomen, zichtbaar gemaakt kunnen worden.
Iemand die voor een familieopstelling komt, loopt doorgaans tegen iets aan. Bijvoorbeeld: zijn of haar draai niet kunnen vinden in het leven, geen levensdoel voelen, geen geschikte partner kunnen vinden, een moeizame relatie met een of beide ouders hebben, een misplaatste grote verantwoordelijkheid voelen voor iemand (partner, ouders e.d.), een trauma of traumatische jeugd hebben doorgemaakt enz. enz.
Vaak zit er onder het probleem een dieper en onbewust patroon of verstrikking, dat soms al generaties lang kan bestaan. Zo'n patroon of verstrikking wordt net zo lang (onbewust) doorgegeven totdat het in iemand 'bewust wordt' en deze persoon de cirkel kan doorbreken. Dit geeft voor voor jou als vraaginbrenger vrijheid en opluchting, maar kan ook doorwerken in je hele familiesysteem.
Tijdens een famlilieopstelling waar deze patronen zichtbaar worden, kunnen er door de begeleider interventies gedaan worden, die maken dat je je van deze patronen los kan maken.
Een familieopstelling kan je heel veel brengen. Hieronder hebben we wat voorbeelden opgesomd:
Een opstelling is een zeer concrete werkvorm. Het feit dat niemand precies weet hoe een opstelling nu eigenlijk werkt, dat niemand weet hoe het mogelijk is dat een representant in een opstelling (bijna als vanzelf) bewogen wordt en nauwkeurige informatie heeft over de persoon die gerepresenteerd wordt, maakt het niet minder concreet. Het is moeilijk uit te leggen wat het precies is en daarmee hebben sommige mensen misschien de neiging om te denken dat het zweverig is, maar iedereen die erbij aanwezig is ervaart hoe duidelijk en 'aards' een familieopstelling in zijn werk gaat.
En al is het moeilijk te verklaren hoe een familieopstelling werkt, gelukkig hoeven we ook niet te weten waarom het werkt om er mee te kunnen werken. Vergelijk het maar met zwaartekracht of electriciteit. Het is nog steeds niet helemaal duidelijk hoe het werkt of wat dat precies is, maar desondanks kunnen we het zeer goed waarnemen én ermee werken en het toepassen.
Zo gemiddeld hebben de meeste mensen genoeg aan één tot drie opstellingen (in totaal), maar er zijn ook wel uitschieters. Het hangt er natuurlijk ook van af hoe ‘belast’ je bent, hoeveel trauma’s je hebt opgelopen in het leven.
Over het algemeen brengt één opstelling al aardig wat inzicht en beweging teweeg bij je, en dat heeft tijd nodig om te bezinken.
Een opstelling brengt ook vaak een proces op gang, en dat proces heeft ook zijn eigen tijd nodig. Te snel een opstelling erna doen zou dat proces kunnen verstoren. Wanneer na verloop van tijd het proces lijkt te blokkeren, is het misschien de juiste tijd om weer een opstelling te doen.
Voor een eigen opstelling is het belangrijk dat je een vraag hebt, maar de vraag hoeft zeer zeker niet duidelijk of helder te zijn.
De vraag, het thema, dat wat jou belemmert, daar waar jij tegenaan loopt in het leven dient voor jou belangrijk te zijn. Ook wanneer dat ‘alleen maar’ een gevoel is, zoals bijvoorbeeld schaamte, angst, depressie, onzekerheid. Overigens kunnen vragen ook werkgerelateerd (stress, burn-out) en ziektegerelateerd zijn, of gaan over thema’s zoals adoptie en/of samengestelde gezinnen.
Een 1-daagse Familieopstellingen is er voor iedereen die graag een eigen opstelling wil, en/of graag wil ervaren wat familieopstellingen nu eigenlijk zijn.
Tijdens een 2-daagse Familieopstellingen is er extra veel tijd en ruimte om opstellingen te ervaren, maak je meer opstellingen mee en kan de ervaring zich nog meer verdiepen. Door de opstellingen van anderen word je zelf vaak ook geraakt, en kunnen er al processen bij je in gang gezet worden.
Ook wordt er voor een 2-daagse soms een thema gekozen, waardoor mensen met gelijke vragen en thematiek elkaar ontmoeten, uitwisselen, mee-resoneren en leren van elkaars opstellingen.
Nee, je familie hoeft daar niet bij aanwezig te zijn.
Wanneer we de familie opstellen, gebruiken we representanten voor je familieleden. Representanten hebben geen voorkennis van de persoon die ze representeren en kunnen daardoor heel zuiver waarnemen wat er in de diepte speelt, waar het echt over gaat.
Als bijvoorbeeld je echte moeder in de opstelling zou staan, worden haar eigen trauma’s vaak niet zichtbaar uit zelfbehoud, en zonder dat ze zich daarvan bewust is. Een representant echter, ervaart juist die verborgen trauma’s, hoeft deze niet terug te houden, en geeft dus een veel accurater beeld van de realiteit.
Er is niets op tegen om samen met een familielid te komen naar een familieopstelling. Het kan juist heel steunend zijn en verhelderd werken om de opstelling van, en met elkaar, mee te maken. Als je samen met een familielid komt, kunnen beiden (indien gewenst) een eigen opstelling krijgen, wat nog meer inzicht in de familie-dynamieken kan geven.
Echter, of het goed is voor je om samen met je moeder, vader, partner, zus, broer, tante etc. te komen, is helemaal afhankelijk van de band die er tussen jullie beiden is. Wat belangrijk is, en een leidraad kan zijn, is of de aanwezigheid van de ander ontspannend, of juist verkrampend werkt. Het is namelijk van belang dat je alles kan uiten dat geuit wil worden, en dat de ander daarin geen belemmering vormt. Je kunt dit dan ook altijd zelf het beste navoelen en beslissen.
Voor de workshop is het prettig om zoveel mogelijk feitelijke informatie over je familie van herkomst te verzamelen. Dit geldt zowel als jouw vraag of thema direct gerelateerd is aan je familie van herkomst, als wanneer het een hele andere vraag betreft die bijvoorbeeld betrekking heeft op je huidige gezin, je relatie (of de afwezigheid daarvan), emotionele of psychische problemen, ziekte enzovoort.
Praat (voor zover dat kan) met je ouders of met andere familieleden om te achterhalen of er misschien vroegere gebeurtenissen zijn voorgevallen waarvan je nog geen weet had. Denk aan miskramen, abortussen, geadopteerde of afgestane kinderen, (ernstige) lichamelijke of geestelijke ziektes in de familie, alcoholisme, ongelukken, gebeurtenissen in de oorlog, familievetes, familiegeheimen, enzovoort.
Zoek in de directe bloedlijn; ouders, broers en zussen van je ouders, opa’s en oma’s en eventueel nog verder terug.
Meestal (zeker als het al langer geleden is en het niet zo direct van betrekking is op henzelf) vinden familieleden het fijn om over vroeger te vertellen.
En al is het fijn om die informatie achter de hand te hebben, het is niet noodzakelijk om uitgebreide informatie te hebben om een opstelling te kunnen doen. Niet iedereen beschikt (meer) over de mogelijkheid om aan informatie te komen. Ook zonder die feiten kunnen we goed aan het werk gaan.
Ja, dat kan. Je kunt je gewoon aanmelden als deelnemer, dus ook als je alleen maar wilt komen kijken en ervaren wat familieopstellingen nu eigenlijk zijn.
Mocht tijdens de dag toch behoefte onstaan aan een eigen opstelling, dan blijft de mogelijkheid open om een vraag in te brengen als je dat zou willen.
Ja, dat kan. Je kunt je gewoon aanmelden als deelnemer, maar het is niet verplicht om een eigen opstelling te doen. Je kunt die dag dan gewoon meedoen als representant.
Mocht tijdens de dag toch behoefte onstaan aan een eigen opstelling, dan blijft de mogelijkheid open om een vraag in te brengen als je dat zou willen.
Dat kan, maar uitsluitend wanneer het een eigen kind betreft (zie ook: Kan ik ook een opstelling voor mijn kind doen?) of wanneer de persoon in kwestie daar expliciet toestemming voor gegeven heeft.
Een ouder kan en mag altijd een opstelling doen voor haar of zijn kind. De leeftijd van het kind maakt niet uit (tussen 0 en 83...). Het is niet noodzakelijk dat beide ouders aanwezig zijn bij een opstelling voor een kind, en het kind zelf hoeft ook niet bij de opstelling aanwezig te zijn.
Ja, er kunnen zeker ook opstellingen met kinderen gedaan worden. In ons aanbod kan dit bijvoorbeeld tijdens een 1-daagse Familieopstellingen in een groep. De leeftijd en mate van volwassenheid van de kinderen is wel bepalend of deze vorm geschikt is. Voor een kind is het mogelijk om zelf aanwezig te zijn bij de opstelling vanaf de leeftijd van ongeveer 15 - 17 jaar* (afhankelijk van de ontwikkeling en behoefte van het kind), en onder begeleiding van de ouder(s) of verzorger(s). De behoefte en grenzen van het kind staan hierbij altijd voorop.
Verder is het altijd mogelijk voor de ouders/verzorgers om een opstelling voor hun kind te doen zonder dat het kind aanwezig is. Overigens is het aan te raden om eerst als ouders zelf aan de slag te gaan, omdat veel thema’s waar kinderen mee kunnen worstelen voortkomen uit (onbewuste) belastingen in het familiesysteem.
* Er kan ook met veel jongere kinderen gewerkt worden, maar dit vraagt een andere aanpak en wordt bijvoorbeeld aangeboden door een aantal systemisch werkende kindercoaches.
Natuurlijk, ook een samengesteld gezin kan worden opgesteld. Los van de vraag of betrokkenen elkaar mogen en van goede wil zijn, komen in een samengesteld gezin vaak spanningen voor. Buiten het samengestelde gezin is er meestal sprake van een of meerdere ex-partners; de biologische ouder van het kind / de kinderen. Door middel van een opstelling kunnen de onbewuste dynamieken die er spelen zichtbaar worden. En door middel van interventies die binnen de opstelling worden toegepast, kan de invloed van deze dynamieken bewuster en kleiner worden.
Jazeker, voor de opstelling maakt dat niets uit.
Jazeker, voor de opstelling maakt dat niets uit. Hetzelfde geldt voor pleegkinderen, pleegouders en adoptieouders.
Overigens kunnen pleegouders en adoptieouders ook opstellingen doen voor hun pleeg- of adoptiekind.
Bij psychische aandoeningen en het gebruik van psychofarmaca (zoals bijvoorbeeld anti-psychotica) is het wellicht raadzaam om met de behandelende arts te overleggen of een familieopstelling op dit moment een goed idee is. Verder zijn er wat ons betreft geen contra-indicaties.
De veiligheid en privacy van de cliënten hebben wij hoog in het vaandel staan en we doen er alles aan om deze te waarborgen. Dit wordt doorgaans ook zo door de deelnemers ervaren en aan ons teruggekoppeld.
Nee, niet meer bij ons. Sinds eind 2019 vinden er geen consulten meer plaats voor particulieren binnen het IVSW.
Voor individuele systemische consulten verwijzen we graag door naar de praktijk van onze co-trainer Mieke Kox in Uden. Zie voor meer informatie: Centrum van Verbinders.
Het is na een opstelling uiteraard altijd mogelijk om contact met ons op te nemen (stuur ons even een e-mail) om een en ander nog na te bespreken.
Jazeker. Wij kunnen geen therapie bedenken die conflicteert met familieopstellingen.
Het beste is het wanneer de partner daarbij aanwezig is, maar het kan ook zonder. Wanneer de partner er toestemming voor geeft kunnen we ook naar zijn of haar deel van het thema of probleem kijken. Wanneer de partner géén toestemming geeft, kun je alleen naar je eigen deel van het relatiethema of probleem kijken. En ook dat kan heel veel inzicht geven.
Als je op zoek bent naar een familieopstelling, kun je daarvoor terecht in onze 1- en 2-daagse workshops Familieopstellingen. Zie hier voor de data:
Familieopstellingen
De workshops zitten vrij snel vol, maar het is vaak nog wel mogelijk om je voor een wachtlijst aan te melden. We nemen dan direct contact met je op als er een plek is vrijgekomen.
Als je echt omhoog zit en graag zo snel mogelijk aan de slag wilt, kunnen we je ook doorverwijzen naar collega’s die door ons opgeleid zijn en met wie we samenwerken.
Nee, over het algemeen niet. Niettemin kan het zinvol zijn om een factuur toch in te sturen. Hoe meer mensen dit voorleggen aan hun ziektekostenverzekeraar, des te meer kans dat een verzekeraar besluit dit in het pakket op te nemen.
Hieronder kun je je aanmelden.
Als je vaker activiteiten bij ons hebt gevolgd en een account hebt aangemaakt, kun je hier inloggen en je aanmelden voor de datum van je keuze.
Ben je (oud-)student van IVSW en wil je je als representant aanmelden? Klik dan rechtsboven in de website op 'Mijn IVSW', log in, en kijk in het besloten portaal voor (oud-)studenten onder 'Representant zijn'.
Deze manier van (jezelf) opstellen, kijkend vanuit volwassenheid was een fantastische stap in mijn eigen bewustwordingsproces. Na diverse familieopstellingen gedaan te hebben, was dit voor mij de kers op de taart!
De opleiding Familieopstellingen van het IVSW is niet zomaar een opleiding, dus weet waar je aan begint ;-) Mijn innerlijk weten, en dus ook mijn houding naar mijn leven toe is veranderd. En die houding, deze blik op het leven gun ik iedereen!
Elmer Hendrix begeleid de opstelling met veel kennis, aandacht en zorg. Ik kan iedereen aanraden dit een keer te ervaren! Het is een hele concrete manier om inzicht te krijgen (en ook te beginnen met oplossen) van je patronen.
Bijzonder waardevol, deze 2-daagse familieopstellingen met thema Lot & Bestemming. Zeer kundig begeleid en keer op keer rakend aan de essentie. Een prachtige ervaring.
Geweldig! Mooie werkvorm en het geeft zo duidelijk inzicht. Ik heb diverse opleidingen in systemisch werk gedaan en vond dit de beste verdieping voor mezelf. Heerlijk aards en gewoon zien wat er is. Niet meer en niet minder.
De LIP was mooi, indrukwekkend en heel intensief. Heel bijzonder om via deze wijze delen / fases van jezelf te kunnen aanschouwen en je er zo nodig opnieuw mee te kunnen verbinden.