Train de trainer - De Tao als leidraad


Deze 4-daagse 'Train de trainer' is er voor opstellers, trainers, therapeuten, coaches en voor andere geïnteresseerden die systemisch in het diepe willen duiken en willen leren om te 'doen, door niet te doen'.

Met de Tao als leidraad en Elmer Hendrix als trainer, ga je leren, ervaren, angsten tegenkomen, grenzen verleggen en je overgeven aan 'dat wat ons beweegt'.

Train de trainer - De Tao als leidraad

4-daagse Train de trainer -  De Tao als leidraad

Het begeleiden van familieopstellingen is een ambacht, een kunst en een kunde. Het goed begeleiden van opstellingen vraagt van de begeleider zowel het onder de knie hebben van bepaalde technieken, als het kunnen varen op een 'systemische intuïtie'.

Vooral dat laatste is volgens Elmer Hendrix volledig verbonden met de uitdrukking uit de Tao: 'Wei wu wei' (doen, door niet te doen). Wei wu wei gaat over je terughouden, niet handelen, ruimte geven waarin iets kan ontstaan, het (fenomenologisch) waarnemen en het juiste handelen op het juiste moment. Dit is in wezen de kern van het fenomenologisch opstellingswerk.

Om dit te leren dien je in contact te zijn met je lichaam, want je lichaam is namelijk het instrument waarmee, en waarin je waarneemt, voelt en ervaart. Aanwezig zijn in je lichaam verankert je tevens in het 'hier en nu'.
Vanuit dit 'aanwezig zijn' ga je voelen en ervaren waar de opstelling je naar toe beweegt, en welke handeling (vanuit het niet-doen en het niet-weten) er op een bepaald moment van je gevraagd wordt.

Leren 'Zijn' in plaats van 'Doen'

Tijdens deze 4-daagse training zal de (innerlijke) weg van de Tao fungeren als leidraad om meer in contact te komen met jezelf en met de levensstroom die ons allen beweegt. Hoe kun je meer in contact komen met 'Zijn' in plaats van te 'Doen'.

Personen met weinig systemische achtergrond kunnen net zo goed deelnemen als volleerde opstellers. Het is een combinatie van leren, geschud worden, ervaren en opstellen.
Opstellers kunnen tijdens deze training een opstelling begeleiden onder supervisie van de trainer.

De Tao doet nooit iets, toch wordt door haar alles gedaan.
Lao Tzu

Voor wie

1. Voor personen die al een opleiding in systemisch werk gedaan hebben (of daar nog mee bezig zijn) en zich meer willen verdiepen en bekwamen in de innerlijke houding van de begeleider.
Deze innerlijke houding heeft alles te maken met aanwezig zijn in je lichaam in het 'hier en nu', en wordt door trainer Elmer Hendrix beschouwd als het belangrijkste ‘gereedschap’ om op een juiste manier systemisch en fenomenologisch te kunnen werken.
Deze juiste innerlijke houding is binnen elke vorm van opstellingen essentieel: of je nu opstellingen begeleidt met representanten, met vloerankers, met poppetjes, in de mind of door middel van een dialoog met een cliënt.

Heb je al een Opleiding Familieopstellingen gevolgd bij het IVSW? Dan heb je deze ziens- en werkwijze grotendeels ook al in je opleiding behandeld en geoefend. Voor jou zal er een stukje overlap zitten in hetgeen dat aan bod komt, maar deze 4-daagse kan dan als een (gedeeltelijke) herhaling en verdieping fungeren.
 

2. Voor al dan niet systemisch werkende, coaches, psychologen, mediators, therapeuten enz. die de inhoud van deze dagen willen gebruiken voor toepassingen binnen hun werk of voor hun eigen persoonlijke groei.
 

3. Voor iedereen die al enige persoonlijke ervaring heeft opgedaan in het systemisch werk (bijvoorbeeld al eerder heeft deelgenomen aan een workshop of training met familieopstellingen) en de inhoud van deze dagen willen gebruiken voor hun eigen persoonlijke ontdekkingstocht en bewustwordingsproces.

Als nascholing of om te 'ondergaan'

Tijdens de dagen wordt er veel gewerkt met familieopstellingen vanuit vragen en thema's van de deelnemers zelf. (Er wordt dus niet gewerkt met gastcliënten.)

Trainer Elmer Hendrix werkt tijdens deze 4 dagen met familieopstellingen aan de hand van vragen en thema's van de aanwezige deelnemers en zal deze 'ondertitelen' om meer grip te kunnen krijgen op wat er gebeurt als je jezelf loslaat en overgeeft aan een onzichtbare, maar veel grotere kracht en intelligentie dan jijzelf kunt belichamen.

Ook kunnen (meer of minder ervaren) opstellers tijdens deze training een opstelling begeleiden onder supervisie van de trainer.

'De Tao als Leidraad' is een training voor opstellers, trainers, therapeuten, coaches en verder voor iedereen die meer in contact wil komen met de stroom van het leven.

Informatie

Deze 4-daagse Train de trainer - De Tao als leidraad' beslaat 2 x 2 dagen.
De groep bestaat uit minimaal 16 en maximaal 20 deelnemers.

Met Elmer Hendrix als trainer, ga je tijdens deze dagen leren, ervaren, angsten tegenkomen, grenzen verleggen en oefenen om je over te geven aan 'dat wat ons beweegt'.
Binnen de training wordt er gewerkt met familieopstellingen aan de hand van eigen vragen en thema's. Er wordt dus niet gewerkt met gastcliënten.
 

Docent

De training wordt verzorgd door Elmer Hendrix.
 

Lestijden

Van 09.30 tot 17.00 uur (inloop vanaf 09.00 uur).
 

Lunch

De trainingsdagen worden verzorgd met een uitgebreide lunch. Daarnaast zijn koffie, thee, water en lekkers gedurende de hele dag beschikbaar.
 

Locatie en kosten

Deze 'Train de trainer' staat ingepland op verschillende locaties in Nederland.
Kijk voor meer informatie over locaties en kosten onder Data, kosten & aanmelden.

De bereikbaarheid naar onze cursuslocaties is doorgaans goed en er is voldoende (gratis) parkeergelegenheid.


Voorbereiding

Het is aan te raden om het boek 'Tao en de kunst van familieopstellingen' vóór de trainingsdagen alvast te lezen.
Buiten de lesdagen is er geen verdere (verplichte) studiebelasting.


Certificaat

Na afloop van de training ontvang je binnen 5 werkdagen een (digitaal) certificaat van deelname.

Lesprogramma

Tijdens deze 4-daagse 'Train de trainer' wordt gewerkt met familieopstellingen aan de hand van vragen en thema's van de aanwezige deelnemers. De trainer Elmer Hendrix zal deze begeleiden en 'ondertitelen' om meer grip te kunnen krijgen op wat er gebeurt als je jezelf loslaat en overgeeft aan een onzichtbare, maar veel grotere kracht en intelligentie dan jijzelf kunt belichamen.

Ook kunnen (meer of minder ervaren) opstellers tijdens deze training een opstelling begeleiden onder supervisie van de trainer. 
Het accent van de training zal liggen op het leren ontwikkelen en waarnemen van de systemisch intuïtieve kant. Daarnaast komt, daar waar nodig, de techniek van het opstellen natuurlijk ook aan de orde.

Tijdens deze 4-daagse training zal de (innerlijke) weg van de Tao fungeren als leidraad om meer in contact te komen met jezelf en met de levensstroom die ons allen beweegt. Hoe kun je meer in contact komen met 'Zijn' in plaats van te 'Doen'. Er wordt onder andere gewerkt met meditaties om het ontwikkelen van deze innerlijke houding te bevorderen.Wat komt aan bod?
 

 • De opstellingen die begeleid worden door Elmer Hendrix zelf, zullen door hem worden voorzien van 'ondertiteling' en uitleg. (Wanneer wordt er (nog) niet gehandeld en wanneer wel, wat gebeurt er met de begeleider tijdens dat proces, welke interventies worden er gedaan en waarom.)
 • Aanwezige opstellers kunnen opstellingen begeleiden onder supervisie van Elmer.
 • Opstellingen worden nabesproken op inhoud, interventies en op de innerlijke houding.
 • Er worden meditaties gedaan ter ondersteuning van de innerlijke houding.
 • Er wordt gewerkt met oefeningen voor het ontwikkelen van het (lichaams-)bewustzijn.
 • Ruimte voor alle vragen die deze stof naar boven brengt; de trainer zal deze beantwoorden.

Onze opleidingen, trainingen en nascholingen zijn CRKBO-geregistreerd (Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs) en daardoor vrijgesteld van BTW.

Aanbevolen literatuur

Voor deze training wordt aangeraden om het boek 'Tao en de kunst van familieopstellingen' van Elmer Hendrix te lezen.
De overige boeken worden ook warm aanbevolen.


 

Specifiek voor deze training

 

Tao en de kunst van familieopstellingen

Elmer Hendrix

 

 

Overige boeken

 

Zinnen die de ziel raken

Elmer Hendrix

Tao Te Ching (vertaling Stephen Mitchell)

Lao Tzu

Bewustzijn als enige werkelijkheid

Rupert Spira

Spirituele verlichting? Vergeet het maar!

Jed McKenna

Wat zeggen de deelnemers

Fijne training waarbij er veel ruimte is om te oefenen, te vragen en op te frissen.

Maureen Westenenk Haptotherapeut Train de trainer - De Tao

Intensieve 4-daagse die je vanuit het kader van de Tao filosofie laat kijken naar systemisch werk. Er is vrijheid om zelf in te brengen en te oefenen. Een prettige leerervaring voor professionals die al enige kennis van, en ervaring met systemisch werk hebben. Elmer Hendrix geeft zijn persoonlijke visie op dit gebied en geeft je hiermee voeding om je eigen visie en werkwijze aan te scherpen.

Annemarie van de Ven Personal & teamcoach Train de trainer - De Tao

Het was nuttig en stimulerend om ruim 1 jaar na het afronden van de opleiding familieopstellingen deze vierdaagse 'train de trainer' als verdieping te volgen.

Annemarie Renes van Asselen Train de trainer - De Tao

Positief, verrijkend, warme en vertrouwde omgeving, nieuwe inzichten ten aanzien van bewustzijn versus cognitieve waarnemingen!

Anoniem Train de trainer - De Tao

Concrete vertaling van systemisch gedachtegoed naar het doen, tegelijkertijd inzien dat je je van veel moet ontdoen om helder en onbevangen te leren zien en ervaren.

Yolanda Guffens Jobcoach & persoonlijk begeleider Train de trainer - De Tao

De Tao als Leidraad was zeer inspirerend! Elmer Hendrix is een toegewijde, gulle en helder uitleggende begeleider in het systemische werk. De 4 trainingsdagen gaven een mooie verdieping in het systemisch opstellen.

Petra van Hartskamp Communicatietrainer, opsteller Train de trainer - De Tao

Wat een leerzame training. De heldere uitleg die Elmer erbij geeft, de ruimte om vragen te stellen en om zelf aan de slag te gaan. Wat een inspiratie! Dankbaar.

Denise Hardeveld Train de trainer - De Tao

Voedend, leerzaam, plezierig en een warm bad aan herkenning en verbinding.

Irma Train de trainer - De Tao

Veelgestelde vragen

 • Wat is het verschil tussen een training en een 'Train de trainer'?

  Een training is vaak voor een brede groep van geinteresseerden toegankelijk.
  Wil je iets bijvoorbeeld meer weten over Life Integration Process opstellingen (LIP) en deze ook graag zelf ervaren? Kies dan voor een training LIP; je krijgt hier zowel de theorie en achtergrond van deze opstellingen mee als de opstellingservaring zelf.

  Ben je een afgestudeerde opsteller en wil je zelf LIP-opstellingen gaan geven? Kies dan voor een 'Train de trainer - LIP'.  Hier wordt diep op de stof ingegaan, is er veel ruimte voor vragen en ga je deze vorm van opstellen zelf begeleiden onder supervisie.
  Een Train de trainer is er dus voor de afgestudeerde en ervaren professionals die zoeken naar verdieping of verbreding van hun eigen aanbod. 

  Sommige Train de trainer-activiteiten staan echter open voor zowel professionals als 'leken'. Dit geldt bijvoorbeeld voor Train de tainer - De Tao als leidraad. Dat komt omdat deze activiteit gaat over 'Zijn en ervaren', en informatie biedt die voor iedereen leerzaam kan zijn. Het opstellen onder supervisie tijdens 'De Tao als leidraad' is dan weer wel uitsluitend aan afgestudeerde opstellers voorbehouden.

 • Wat biedt de training 'Inzicht in je familiesysteem' mij?

  De training Inzicht in je familiesysteem heeft als doel je om een dieper inzicht te krijgen in de meer onbewuste ‘lagen’ van sociale systemen zoals gezinnen en families, en in wat mogelijke oorzaken kunnen zijn van problemen en verstoringen.
  Door de nieuwe inzichten en ervaringen zul je beter in staat zijn om je eigen (en juiste) plek binnen je leven, je relatie, je gezin van herkomst en in je huidige gezin in te nemen. Ook is er ruimte voor veel persoonlijke vragen, zodat de opgedane kennis meteen heel praktisch en levendig wordt.

  De training kan je ook een voorproefje geven op de Opleiding Familieopstellingen. De theoretische kennis over sociale systemen die in de Opleiding Familieopstellingen uitgebreid behandeld zal worden, komt hier ook (wat compacter) aan bod. Mocht je erover denken om de Opleiding Familieopstellingen te gaan doen, dan kan deze training je een iets duidelijker beeld geven.

 • Is de training LIP (Life Integration Process) wat voor mij?

  De training LIP (Life Integration Process) is geschikt voor ieder die de verschillende leeftijdsfases van zijn of haar leven graag dieper wil bekijken en ervaren. In elke fase maak je namelijk een ander groeiproces door, en ook kan onderzocht worden in welke fase mogelijk nog onverwerkt trauma zit.
  Naast het behandelen van een stuk theorie, wordt er in deze dagen ook veel opgesteld.

   

 • Kan ik 'Train de trainer - De Tao als leidraad' volgen op ik geen opsteller ben?

  Ja, dat kan. De 4-daagse Train de trainer - De Tao als leidraad is namelijk zo opgebouwd dat zowel afgestudeerde opstellers en studenten in systemisch werk terecht kunnen voor verdieping en supervisie, maar dat ook personen zonder al te veel achtergrond in het werk kunnen profiteren van een bijzondere training waar men nieuwe kennis kan opdoen en opstellingen kan 'ondergaan'.

Data, kosten en aanmelden

4 dagen wo 11 september 2024Megen Train de trainer - De Tao als leidraad Elmer Hendrix € 995,-
 • Klik hier voor alle data

  Blok 1:  wo 11 september 2024, do 12 september 2024
  Blok 2:  wo 25 september 2024, do 26 september 2024

Wachtlijst
4 dagen wo 27 november 2024Megen6 vrij Train de trainer - De Tao als leidraad Elmer Hendrix € 995,-
 • Klik hier voor alle data

  Blok 1:  wo 27 november 2024, do 28 november 2024
  Blok 2:  wo 11 december 2024, do 12 december 2024

Wat zeggen de deelnemers

Top