Train de trainer - De Tao als leidraad


Deze 4-daagse 'Train de trainer' is er voor opstellers, trainers, therapeuten, coaches en voor andere geïnteresseerden die systemisch in het diepe willen duiken en willen leren om te 'doen, door niet te doen'.

Met de Tao als leidraad en Elmer Hendrix als trainer, ga je leren, ervaren, angsten tegenkomen, grenzen verleggen en je overgeven aan 'dat wat ons beweegt'.

Train de trainer - De Tao als leidraad

4-daagse Train de trainer -  De Tao als leidraad

Het begeleiden van familieopstellingen is een ambacht, een kunst en een kunde. Het goed begeleiden van opstellingen vraagt van de begeleider zowel het onder de knie hebben van bepaalde technieken, als het kunnen varen op een 'systemische intuïtie'.

Vooral dat laatste is volgens Elmer Hendrix volledig verbonden met de uitdrukking uit de Tao: 'Wei wu wei' (doen, door niet te doen). Wei wu wei gaat over je terughouden, niet handelen, ruimte geven waarin iets kan ontstaan, het (fenomenologisch) waarnemen en het juiste handelen op het juiste moment. Dit is in wezen de kern van het fenomenologisch opstellingswerk.

Om dit te leren dien je in contact te zijn met je lichaam, want je lichaam is namelijk het instrument waarmee, en waarin je waarneemt, voelt en ervaart. Aanwezig zijn in je lichaam verankert je tevens in het 'hier en nu'.
Vanuit dit 'aanwezig zijn' ga je voelen en ervaren waar de opstelling je naar toe beweegt, en welke handeling (vanuit het niet-doen en het niet-weten) er op een bepaald moment van je gevraagd wordt.

Leren 'Zijn' in plaats van 'Doen'

Tijdens deze 4-daagse training zal de (innerlijke) weg van de Tao fungeren als leidraad om meer in contact te komen met jezelf en met de levensstroom die ons allen beweegt. Hoe kun je meer in contact komen met 'Zijn' in plaats van te 'Doen'.

Personen met weinig systemische achtergrond kunnen net zo goed deelnemen als volleerde opstellers. Het is een combinatie van leren, geschud worden, ervaren en opstellen.
Opstellers kunnen tijdens deze training een opstelling begeleiden onder supervisie van de trainer.

De Tao doet nooit iets, toch wordt door haar alles gedaan.
Lao Tzu

Voor wie

1. Voor personen die al een opleiding in systemisch werk gedaan hebben (of daar nog mee bezig zijn) en zich meer willen verdiepen en bekwamen in de innerlijke houding van de begeleider.
Deze innerlijke houding heeft alles te maken met aanwezig zijn in je lichaam in het 'hier en nu', en wordt door trainer Elmer Hendrix beschouwd als het belangrijkste ‘gereedschap’ om op een juiste manier systemisch en fenomenologisch te kunnen werken.
Deze juiste innerlijke houding is binnen elke vorm van opstellingen essentieel: of je nu opstellingen begeleidt met representanten, met vloerankers, met poppetjes, in de mind of door middel van een dialoog met een cliënt.

Heb je al een Opleiding Familieopstellingen gevolgd bij het IVSW? Dan heb je deze ziens- en werkwijze grotendeels ook al in je opleiding behandeld en geoefend. Voor jou zal er een stukje overlap zitten in hetgeen dat aan bod komt, maar deze 4-daagse kan dan als een (gedeeltelijke) herhaling en verdieping fungeren.
 

2. Voor al dan niet systemisch werkende, coaches, psychologen, mediators, therapeuten enz. die de inhoud van deze dagen willen gebruiken voor toepassingen binnen hun werk of voor hun eigen persoonlijke groei.
 

3. Voor iedereen die al enige persoonlijke ervaring heeft opgedaan in het systemisch werk (bijvoorbeeld al eerder heeft deelgenomen aan een workshop of training met familieopstellingen) en de inhoud van deze dagen willen gebruiken voor hun eigen persoonlijke ontdekkingstocht en bewustwordingsproces.

Als nascholing of om te 'ondergaan'

Tijdens de dagen wordt er veel gewerkt met familieopstellingen vanuit vragen en thema's van de deelnemers zelf. (Er wordt dus niet gewerkt met gastcliënten.)

Trainer Elmer Hendrix werkt tijdens deze 4 dagen met familieopstellingen aan de hand van vragen en thema's van de aanwezige deelnemers en zal deze 'ondertitelen' om meer grip te kunnen krijgen op wat er gebeurt als je jezelf loslaat en overgeeft aan een onzichtbare, maar veel grotere kracht en intelligentie dan jijzelf kunt belichamen.

Ook kunnen (meer of minder ervaren) opstellers tijdens deze training een opstelling begeleiden onder supervisie van de trainer.

'De Tao als Leidraad' is een training voor opstellers, trainers, therapeuten, coaches en verder voor iedereen die meer in contact wil komen met de stroom van het leven.

Informatie

Deze 4-daagse Train de trainer - De Tao als leidraad' beslaat 2 x 2 dagen.
De groep bestaat uit minimaal 16 en maximaal 20 deelnemers.

Met Elmer Hendrix als trainer, ga je tijdens deze dagen leren, ervaren, angsten tegenkomen, grenzen verleggen en oefenen om je over te geven aan 'dat wat ons beweegt'.
Binnen de training wordt er gewerkt met familieopstellingen aan de hand van eigen vragen en thema's. Er wordt dus niet gewerkt met gastcliënten.
 

Docent

De training wordt verzorgd door Elmer Hendrix.
 

Lestijden

Van 09.30 tot 17.00 uur (inloop vanaf 09.00 uur).


Lunch

De trainingsdagen worden verzorgd met een uitgebreide lunch. Daarnaast zijn koffie, thee, water en lekkers gedurende de hele dag beschikbaar.
 

Locatie en kosten

Deze 'Train de trainer' staat ingepland op verschillende locaties in Nederland.
Kijk voor meer informatie over locaties en kosten onder Data, kosten & aanmelden.

De bereikbaarheid naar onze cursuslocaties is doorgaans goed en er is voldoende (gratis) parkeergelegenheid.


Voorbereiding

Het is aan te raden om het boek 'Tao en de kunst van familieopstellingen' vóór de trainingsdagen alvast te lezen.
Buiten de lesdagen is er geen verdere (verplichte) studiebelasting.


Certificaat

Na afloop van de training ontvang je binnen 5 werkdagen een (digitaal) certificaat van deelname.

Lesprogramma

Tijdens deze 4-daagse 'Train de trainer' wordt gewerkt met familieopstellingen aan de hand van vragen en thema's van de aanwezige deelnemers. De trainer Elmer Hendrix zal deze begeleiden en 'ondertitelen' om meer grip te kunnen krijgen op wat er gebeurt als je jezelf loslaat en overgeeft aan een onzichtbare, maar veel grotere kracht en intelligentie dan jijzelf kunt belichamen.

Ook kunnen (meer of minder ervaren) opstellers tijdens deze training een opstelling begeleiden onder supervisie van de trainer. 
Het accent van de training zal liggen op het leren ontwikkelen en waarnemen van de systemisch intuïtieve kant. Daarnaast komt, daar waar nodig, de techniek van het opstellen natuurlijk ook aan de orde.

Tijdens deze 4-daagse training zal de (innerlijke) weg van de Tao fungeren als leidraad om meer in contact te komen met jezelf en met de levensstroom die ons allen beweegt. Hoe kun je meer in contact komen met 'Zijn' in plaats van te 'Doen'. Er wordt onder andere gewerkt met meditaties om het ontwikkelen van deze innerlijke houding te bevorderen.Wat komt aan bod?
 

 • De opstellingen die begeleid worden door Elmer Hendrix zelf, zullen door hem worden voorzien van 'ondertiteling' en uitleg. (Wanneer wordt er (nog) niet gehandeld en wanneer wel, wat gebeurt er met de begeleider tijdens dat proces, welke interventies worden er gedaan en waarom.)
 • Aanwezige opstellers kunnen opstellingen begeleiden onder supervisie van Elmer.
 • Opstellingen worden nabesproken op inhoud, interventies en op de innerlijke houding.
 • Er worden meditaties gedaan ter ondersteuning van de innerlijke houding.
 • Er wordt gewerkt met oefeningen voor het ontwikkelen van het (lichaams-)bewustzijn.
 • Ruimte voor alle vragen die deze stof naar boven brengt; de trainer zal deze beantwoorden.

Onze opleidingen, trainingen en nascholingen zijn CRKBO-geregistreerd (Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs) en daardoor vrijgesteld van BTW.

Aanbevolen literatuur

Voor deze training wordt aangeraden om het boek 'Tao en de kunst van familieopstellingen' van Elmer Hendrix te lezen.
De overige boeken worden ook warm aanbevolen.


 

Specifiek voor deze training

 

Tao en de kunst van familieopstellingen

Elmer Hendrix

 

 

Overige boeken

 

Zinnen die de ziel raken

Elmer Hendrix

Tao Te Ching (vertaling Stephen Mitchell)

Lao Tzu

Bewustzijn als enige werkelijkheid

Rupert Spira

Spirituele verlichting? Vergeet het maar!

Jed McKenna

Wat zeggen de deelnemers

Intensieve 4-daagse die je vanuit het kader van de Tao filosofie laat kijken naar systemisch werk. Er is vrijheid om zelf in te brengen en te oefenen. Een prettige leerervaring voor professionals die al enige kennis van, en ervaring met systemisch werk hebben. Elmer Hendrix geeft zijn persoonlijke visie op dit gebied en geeft je hiermee voeding om je eigen visie en werkwijze aan te scherpen.

Annemarie van de Ven Personal & teamcoach Train de Trainer - TAO

Het was nuttig en stimulerend om ruim 1 jaar na het afronden van de opleiding familieopstellingen deze vierdaagse 'train de trainer' als verdieping te volgen.

Annemarie Renes van Asselen Train de Trainer - TAO

Positief, verrijkend, warme en vertrouwde omgeving, nieuwe inzichten ten aanzien van bewustzijn versus cognitieve waarnemingen!

Anoniem Train de Trainer - TAO

Concrete vertaling van systemisch gedachtegoed naar het doen, tegelijkertijd inzien dat je je van veel moet ontdoen om helder en onbevangen te leren zien en ervaren.

Yolanda Guffens Jobcoach & persoonlijk begeleider Train de Trainer - TAO

De Tao als Leidraad was zeer inspirerend! Elmer Hendrix is een toegewijde, gulle en helder uitleggende begeleider in het systemische werk. De 4 trainingsdagen gaven een mooie verdieping in het systemisch opstellen.

Petra van Hartskamp Communicatietrainer, opsteller Train de Trainer - TAO

Wat een leerzame training. De heldere uitleg die Elmer erbij geeft, de ruimte om vragen te stellen en om zelf aan de slag te gaan. Wat een inspiratie! Dankbaar.

Denise Hardeveld Train de Trainer - TAO

Voedend, leerzaam, plezierig en een warm bad aan herkenning en verbinding.

Irma Train de Trainer - TAO

Veelgestelde vragen

 • Voor wie is het Instituut voor Systemisch Werk (IVSW) er?


  Kort samengevat:

  We zijn er voor iedereen die bewuster in zijn of haar leven, relaties en werk wil staan. We reiken hiervoor kennis, tools en handvatten aan met een systemische grondslag. Wat voor jou het meest geschikt is op dit moment, wordt alleen bepaald door jouw wens en behoefte.
  Ook leiden we mensen op die het systemisch werk aan particulieren en/of bedrijven willen aanbieden.


  En wat uitgebreider:


  Zoek je verdieping voor jezelf?
   

  Kijk dan eens naar een workshop Familieopstellingen.
  Je kunt hier een vraag of thema inbrengen waar je graag aan wilt werken. Zo'n thema kan bijvoorbeeld zijn: een relatieprobleem (of geen geschikte partner kunnen vinden), een stroeve relatie met je ouder(s), broer(s) of zus(sen), issues met een kind (of meerdere kinderen) binnen het gezin, een traumatisch verleden waar je last van hebt, moeilijkheden binnen een samengesteld gezin, last van depressie, je draai in het leven niet kunnen vinden enz.

  Heb je geen dringend probleem maar zou je wel graag meer inzicht in intermenselijke relaties willen krijgen of in je eigen gezin of familie? Gewoon om beter te snappen hoe dat nu werkt in jouw leven en familie? Kijk dan eens naar de 2-daagse training 'Inzicht in je familiesysteem'. Daar krijg je veel systemische kennis en achtergrondinformatie aangereikt die je meteen op je eigen situatie kunt toepassen. Dit is ook een hele mooie entree voor als je nog geen ervaring hebt opgedaan met het systemisch werk en hierover graag meer wilt weten.
  Natuurlijk hebben we nog meer trainingen die interessant voor je kunnen zijn om wat dieper inzicht in jezelf en je patronen te kunnen krijgen. Neem eens een kijkje op onze aanbodpagina!

  Wil je meer en dieper? Gun jezelf dan de Opleiding Familieopstellingen, en daarmee de kans om jezelf en je onbewuste kanten tegen te komen en jezelf te bevrijden van oude patronen en ballast. Een cadeau waar je profijt van hebt voor de rest van je leven. En uiteraard leer je in deze opleiding hoe je zelf opstellingen kunt begeleiden.

   

  Wil je het systemisch werk toepassen binnen je werk?
   

  Werk je met mensen? 
  Ben je bijvoorbeeld een psycholoog, arts, coach, mediator, (familie-)therapeut, jurist, bedrijfsleider, teamleider, HR-manager of PR-medewerker? Dan is de Opleiding Familieopstellingen waarschijnlijk een prachtige aanvulling op je eerdere opleidingen en achtergrond. In deze praktische 18-daagse opleiding vind je veel verdieping, kennis en tools die je meteen in je bestaande werk kunt toepassen. Natuurlijk geeft het je tevens meer inzicht in je eigen psyche, (jeugd-)trauma's en familiepatronen.

  Wil je zelf ook gaan werken met familieopstellingen in groepen of in een 1-op-1 setting? Dat leer je  ook in de Opleiding Familieopstellingen. Werken met opstellingen is echt een ambacht. Tijdens de Opleiding Familieopstellingen wordt er veel met elkaar, en met vragen van gastcliënten geoefend. Het werk maak je je namelijk steeds meer eigen door het heel veel te doen.

  Vind je een opleiding te lang en zoek je iets wat kort is, maar toch meer inzicht en wat praktische tools aanbiedt? Kijk dan eens tussen onze verschillende trainingen.

  Werk je met organisaties en/of bedrijven?
  Dan kun je na de Opleiding Familieopstellingen (tevens de basisopleiding voor het systemisch werk) de Opleiding Organisatieopstellingen volgen om het systemisch werk toe te passen binnen bedrijven. Je kunt daarmee bedrijfsadvies geven, teams coachen en oplossingen aanreiken voor o.a. lang bestaande en hardnekkige problemen binnen een bedrijf of organisatie, of het systemisch werk inzetten als instrument bij belangrijke beslissingen.

   

 • Wat is systemisch werk eigenlijk?

  Systemisch werk is een werkvorm waarbij niet alleen de mens zelf, maar het totale systeem waarbinnen iemand functioneert in ogenschouw genomen wordt. We hebben het hier altijd over sociale systemen, zoals bijvoorbeeld een familie, een organisatie, een vereniging, een maatschappij enzovoort.

  Alle sociale systemen blijken aan een aantal wetmatigheden te moeten voldoen, zoals een juiste ordening, om goed te kunnen functioneren. Als er ergens in een systeem (bijv. een familie) een disbalans is ontstaan, kan dat zijn uitwerking hebben op verschillende individuen binnen dat systeem. Zo kan een depressie of iemands onvermogen om een goede relatie op te bouwen, mogelijk een oorzaak hebben in iets dat al veel eerder bij voorouders is ontstaan. Omdat dit bijna altijd onbewust is, zijn er interventies nodig (bijvoorbeeld door middel van een opstelling) om de balans weer te herstellen.

 • Is er verschil tussen systemisch werk en een opstelling?

  Systemisch werk is een benadering en een zienswijze: het kijkt op een bepaalde manier naar sociale systemen (een familie, een organisatie, een maatschappij). 
  Uit die manier van kijken zijn een aantal wetmatigheden (her-)ontdekt waaraan die systemen dienen te voldoen om goed te kunnen functioneren. Wanneer er een verstoring opgetreden is binnen die wetmatigheden kan zich dat uiten in belastende symptomen, die belastende patronen binnen een sociaal systeem kunnen veroorzaken.
  Zo kunnen gebeurtenissen binnen een familie van generaties lang terug, bijvoorbeeld oorlogsmisdaden, misbruik, criminaliteit, uitbuiting, abortus, echtscheiding, enzovoort, vaak volledig onbewust in de familie blijven doorwerken en zijn er patronen ontstaan die alle leden van een familie in meer of mindere mate beïnvloeden.

  Een familieopstelling is een hele praktische werkvorm waarin die belastende patronen zichtbaar kunnen worden, waardoor het voor de cliënt mogelijk is om zich daarvan vrij te maken.
  Je zou het verschil tussen systemisch werk en familieopstellingen kunnen vergelijken met het verschil tussen psychologie en psychotherapie;
  Psychologie is de studie die gaat over geest, gedrag en mensen: over wie we zijn, hoe we denken en voelen en waarom wij bepaalde beslissingen wel of niet nemen.
  Psychotherapie is een werkvorm waarin er met cliënten gewerkt wordt om hen te helpen met het oplossen of kunnen hanteren van hun problemen.

 • Wat is een representant?

  Een familieopstelling is een dynamisch soort ‘tableau vivant’ waarin de leden van een familiesysteem worden gerepresenteerd door personen die zich daarvoor beschikbaar stellen: de ‘representanten’. De opgestelde personen zijn dus niet de echte familieleden.

  Bij ons instituut werkt het zo dat er tijdens een dag familieopstellingen naast deelnemers die een vraag in kunnen inbrengen voor eigen opstelling, altijd ook representanten aanwezig zijn die bij ons de opleiding doen of gedaan hebben.

  Behalve deze ervaren representanten kunnen ook de deelnemers zelf uitgenodigd worden om representant te zijn in de opstelling van andere deelnemers. Dit is overigens geheel vrijwillig.
  Het representant-zijn is sowieso een bijzondere ervaring die op zich al het een en ander in beweging kan brengen.

 • Hoe weet ik wat ik moet doen als representant?

  Het bijzondere van familieopstellingen is dat representanten niets hoeven te kunnen of te weten. Sterker nog, hoe minder ze weten, des te beter het vaak werkt.

  Wanneer je als representant uitgenodigd wordt om een plek in de ruimte te vinden, word je ‘bewogen’. Het is moeilijk voor te stellen als je dat nog nooit ervaren hebt, maar dat is wat er gebeurt. Je wordt bewogen naar een bepaalde plek toe (of je blijft bewegen), je kan naar de grond getrokken worden, je kan gaan wankelen, allerlei emoties ervaren (verdriet, boosheid, angst). 
  Ook kan je ineens iets weten over een andere representant of over het familiesysteem wat je onmogelijk kón weten… je ervaart dus via je lichaam en je geest. 

  We weten niet hoe het mogelijk is dat dit zo werkt, en wij vinden dat ook volstrekt onbelangrijk. Zolang we er maar mee werken kunnen.
  Belangrijk is nog om te realisteren dat iedereen dit kan, én dat het ongevaarlijk is. Ook al kun je veel ervaren tijdens het representeren, wanneer je er weer ‘uitstapt’ is het voorbij. Wanneer je dan toch nog het een en ander blijft voelen, zijn dat bijna altijd je eigen thema’s die mee resoneren, en dus van jou zijn. En dat is altijd een cadeautje….

 • Ik heb hier geen ervaring mee, met wat kan ik het beste beginnen?

  Als je kennis wilt opdoen over systemisch werk, is de tweedaagse training 'Inzicht in je familiesysteem' een hele zinvolle start.
  Wanneer je aan een eigen thema wilt werken, kun je je het beste inschrijven als deelnemer voor een 1-daagse of 2-daagse Familieopstellingen. Tijdens zo'n dag (of dagen) maak je meerdere opstellingen van andere deelnemers mee en kun je, wanneer je dat wenst, meedoen als representant en is er ruimte om jouw eigen vraag in te brengen.

 • Ik sta op een wachtlijst, hoe groot is de kans dat ik mee kan doen?

  Als een workshop, training of opleiding het maximaal aantal inschrijvingen heeft bereikt, kun je je nog wel aanmelden voor een wachtlijst. (In de agenda staat dan bij een bepaalde activiteit 'wachtlijst'. Als er 'VOL' staat, is het niet meer mogelijk om je aan te melden omdat dan ook de wachtlijst het maximaal aantal personen heeft bereikt.)

  Het is altijd moeilijk te voorspellen hoe groot de kans is om nog een plek te kunnen bemachtigen. Daarin spelen verschillende factoren een rol. Bijvoorbeeld op welke plaats (hoe hoog) je op de wachtlijst staat. Dit kun je altijd even bij ons navragen.

  Maar ook als je lager op de wachtlijst staat, is er altijd een kans aanwezig dat je nog aan de beurt komt voor een plaats. De mensen die vóór je op de wachtlijst staan kunnen mogelijk alweer andere plannen hebben gemaakt waardoor ze niet meer beschikbaar zijn, en dan wordt de plek aangeboden aan de volgende op de lijst. En hoe langer je de datum of data gereserveerd kan houden, hoe groter de kans wordt omdat we kort voor aanvang ook wel meerdere mensen tegelijk aanschrijven. Hoe sneller je reageert, des te meer kans heb je dan om de plek te krijgen.

  Mocht je echter graag verzekerd willen zijn van een plek in een workshop, training of opleiding, dan is het aan te raden om je ook in te schrijven voor een latere datum waar nog plaatsen open staan. Komt er toch eerder een plaats vrij op een datum waarvoor je op de wachtlijst staat, dan kun je namelijk zonder meer doorschuiven naar die eerdere datum.

 • Wat biedt de training 'Inzicht in je familiesysteem' mij?

  De training Inzicht in je familiesysteem heeft als doel je om een dieper inzicht te krijgen in de meer onbewuste ‘lagen’ van sociale systemen zoals gezinnen en families, en in wat mogelijke oorzaken kunnen zijn van problemen en verstoringen.
  Door de nieuwe inzichten en ervaringen zul je beter in staat zijn om je eigen (en juiste) plek binnen je leven, je relatie, je gezin van herkomst en in je huidige gezin in te nemen. Ook is er ruimte voor veel persoonlijke vragen, zodat de opgedane kennis meteen heel praktisch en levendig wordt.

  De training kan je ook een voorproefje geven op de Opleiding Familieopstellingen. De theoretische kennis over sociale systemen die in de Opleiding Familieopstellingen uitgebreid behandeld zal worden, komt hier ook (wat compacter) aan bod. Mocht je erover denken om de Opleiding Familieopstellingen te gaan doen, dan kan deze training je mogelijk een duidelijker beeld geven.

 • Is de training LIP (Life Integration Process) wat voor mij?

  De training LIP (Life Integration Process) is geschikt voor ieder die de verschillende leeftijdsfases van zijn of haar leven graag dieper wil bekijken en ervaren. In elke fase maak je namelijk een ander groeiproces door, en ook kan onderzocht worden in welke fase mogelijk nog onverwerkt trauma zit.
  Naast het behandelen van een stuk theorie, wordt er in deze dagen ook veel opgesteld.

  Daarnaast is deze training een aanrader voor de afgestudeerde opsteller. Door met deze manier van werken kennis te maken en deze te ervaren, is het niet alleen een cadeau aan jezelf, maar neem je ook weer een extra stuk gereedschap mee naar huis in je rugzak van 'opstellings-instrumenten'.

   

 • Kan ik meedoen met een 'Train de trainer' als ik geen opleiding in systemisch werk heb gevolgd?

  Ja, dat kan. De 4-daagse Train de trainer - De Tao als leidraad is namelijk zo opgebouwd dat zowel afgestudeerde opstellers en studenten in systemisch werk terecht kunnen voor verdieping en supervisie, maar dat ook personen zonder al te veel achtergrond in het werk kunnen profiteren van een bijzondere training waar men nieuwe kennis kan opdoen en opstellingen kan 'ondergaan'.

 • Waarom zijn er verschillende prijzen te zien bij dezelfde activiteit?

  We ontkomen helaas niet aan externe factoren zoals de jaarlijkse inflatie, en moeten dan de prijzen wat aanpassen omdat alles duurder is geworden. Een kostenverschil op de website bij dezelfde activiteit is dan ook vaak te zien als deze in een ander jaar valt.
  Niettemin proberen we de prijzen altijd zo vriendelijk mogelijk te houden zodat zoveel mogelijk mensen kunnen kennismaken met het systemisch werk. Een training zoals Inzicht in je familiesysteem willen we dan ook voor een kostprijs aanbieden omdat dit een hele mooie kennismaking is met het systemisch werk die we iedereen kunnen aanraden.
  Maar dat kan helaas niet voor alle activiteiten.

  Verder hebben we sinds de Corona-maatregelen moeten uitwijken naar grotere en duurdere locaties en zo zagen we onze onkosten meer dan verdubbelen...
  Om niet meteen de prijzen stijl omhoog te laten gaan hebben we besloten om dit geleidelijk te doen, wat ook de verschillende prijzen bij de activiteiten verklaart.

 • Is het ook mogelijk om een activiteit in het Engels te volgen?

  Wat betreft trainingen en opleidingen:
  Onze trainingen en opleidingen worden aangeboden in Nederland, en hebben de Nederlandse taal als voertaal. Tot nu toe geven we deze alleen in het Engels als we worden uitgenodigd in het buitenland om daar een opleiding te komen verzorgen.

  Familieopstellingen:
  Het kan wel ooit voorkomen dat iemand de de Nederlandse taal niet (of moeilijk) verstaat, deelneemt aan een Workshop Familieopstellingen. Wij vragen deze persoon dan wel om zelf voor een vertaler te zorgen die tijdens de workshop naast de deelnemer zit en op de achtergrond vertaalt wat er gezegd wordt. De opstelling voor de deelnemer zelf wordt dan doorgaans in de eigen taal uitgesproken.

 • Is het IVSW aangesloten bij een beroepsvereniging?

  Er bestaan geen beroepsverenigingen binnen het systemische werk in Nederland.

  Wél is ons opleidingsinstituut geregistreerd bij het CRKBO (Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs) waardoor het valt onder erkend beroepsonderwijs, en zijn de opleidingen, trainingen en nascholingen van Instituut voor Systemisch Werk vrijgesteld van BTW.

 • Zijn de trainingen en opleidingen van het IVSW geaccrediteerd?

  Het systemisch werk sluit aan op, en is inzetbaar in de meest uiteenlopende beroepsgroepen. Het is daarom voor ons nagenoeg onmogelijk om voor iedereen de door hem of haar gewenste accreditatie te verzorgen.

  Dit wil echter niet zeggen dat je de gevolgde activiteit niet kan opgeven als als nascholing, of dat er geen nascholingspunten verstrekt worden door bepaalde beroepsverenigingen. Dit kun je het beste zelf even navragen bij de je eigen beroepsvereniging.
  Het door ons verstrekte certificaat kun je dan aanleveren als bewijs van deelname.

 • Is het mogelijk om gebruik te maken van het STAP-budget?

  Het is helaas niet mogelijk om gebruik te maken van het STAP-budget voor onze opleidingen.

Data, kosten en aanmelden

4 dagen ma 25 september 2023Megen Train de Trainer Thema: De Tao als leidraad Elmer Hendrix
 • Klik hier voor alle data

  Blok 1:  ma 25 september 2023, di 26 september 2023
  Blok 2:  ma 9 oktober 2023, di 10 oktober 2023

Lopend
4 dagen do 9 november 2023Megen Train de Trainer Thema: De Tao als leidraad Elmer Hendrix € 950,-
 • Klik hier voor alle data

  Blok 1:  do 9 november 2023, vr 10 november 2023
  Blok 2:  do 23 november 2023, vr 24 november 2023

Wachtlijst
4 dagen di 9 januari 2024Megen6 vrij Train de Trainer Thema: De Tao als leidraad Elmer Hendrix € 995,-
 • Klik hier voor alle data

  Blok 1:  di 9 januari 2024, wo 10 januari 2024
  Blok 2:  di 23 januari 2024, wo 24 januari 2024

4 dagen do 14 maart 2024Megen6 vrij Train de Trainer Thema: De Tao als leidraad Elmer Hendrix € 995,-

Wat zeggen de deelnemers

Top