Opleiding Organisatieopstellingen
Inhoud opleiding Organisatieopstellingen (PDF)
Naast de theorie en oefeningen werken we met opstellingen over organisatie vraagstukken van de deelnemers zelf en met gastcliënten. Na een opstelling wisselen we met elkaar uit wat onze waarnemingen zijn en is er ruimte voor vragen.
Omdat we werken met echte casussen geeft dit diepere vragen en een veel dieper inzicht dan alleen theorie en het werken met oefeningen zouden kunnen geven. Wij ervaren telkens weer dat de combinatie van theorie, oefeningen en opstellingen een effectieve manier zijn om je dit werk eigen te maken.
Tussen de lesblokken door vormen de deelnemers groepen met elkaar om bezig te kunnen blijven met oefenen. Opstellingswerk is een ambacht waarin het belangrijk is om vaardigheden te ontwikkelen die meer op het terrein liggen van waarnemen en intuïtie, dan louter op kennis. Hoe meer ‘vlieguren’ je kunt maken des te beter ontwikkel je het ‘fingerspitzengefühl’ dat nodig is om systemisch te kunnen werken.
Blok 1 (2 dagen)
In dit blok gaan we verkennen wat de verschillen en overeenkomsten zijn tussen organisatieopstellingen en familieopstellingen. Wat is kenmerkend voor een organisatieopstelling? Het grootste deel van de theorie gaan we in dit blok behandelen. Daarnaast werken we met opstellingen voor gastcliënten en is er natuurlijk ook ruimte om je eigen thema’s binnen je (eigen) bedrijf op te stellen.
De volgende punten zullen dit blok behandeld worden:
Blok 2 (2 dagen)
Organisatiesystemen zijn over het algemeen veel complexer dan familiesystemen, en vragen van de begeleider dan ook niet alleen ‘systemische voelsprieten’, maar ook enig gevoel over de opbouw van organisaties.
Vooral belangrijk is het om te realiseren dat organisaties uit meerdere lagen kunnen bestaan, en dat de bron van een probleem zich op een compleet andere laag kan bevinden dan in de laag waar de begeleider aan het werk is. Als we ons dan nog realiseren dat iedere medewerker de achtergrond van zijn of haar eigen familiesysteem met zich meeneemt, met alle verstrikkingen die daar meestal in thuishoren, zal het duidelijk zijn dat er van de begeleider het nodige gevraagd wordt.
Ook in dit blok gaan we weer veel met gastcliënten werken, waarbij alle deelnemers/studenten de opstellingen, of gaan begeleiden en/of suggesties tot interventies kunnen doen.
De volgende punten zullen dit blok behandeld worden:
Blok 3 (2 dagen)
De laatste 2 blokken zijn zeer praktisch van aard. In dit blok krijgen een aantal deelnemers de mogelijkheid om zelf met een (eigen of andermans) gastcliënt voor een organisatieopstelling te gaan werken. Elmer Hendrix zal ook nog enkele organisatieopstellingen begeleiden, zodat daarvan ervaren en geleerd kan worden. Verder is er ruimte om vragen en onduidelijkheden aan bod te laten komen en deze verder uit te diepen.
Blok 4 (2 dagen) - dit blok komt te vervallen in 2022
Ook in dit laatste blok krijgen de deelnemers weer de mogelijkheid om zelf met een live-casus voor een organisatieopstelling te gaan werken. Desgewenst zal Elmer Hendrix nog organisatieopstellingen begeleiden en ondertitelen met uitleg. Er is wederom weer veel ruimte voor vragen van de deelnemers.