Opleiding Organisatieopstellingen

Opleiding Organisatieopstellingen

Inhoud opleiding Organisatieopstellingen

Inhoud opleiding Organisatieopstellingen (PDF)

Naast de theorie en oefeningen werken we met opstellingen over organisatie vraagstukken van de deelnemers zelf en met gastcliënten. Na een opstelling wisselen we met elkaar uit wat onze waarnemingen zijn en is er ruimte voor vragen. 
Omdat we werken met echte casussen geeft dit diepere vragen en een veel dieper inzicht dan alleen theorie en het werken met oefeningen zouden kunnen geven. Wij ervaren telkens weer dat de combinatie van theorie, oefeningen en opstellingen een effectieve manier zijn om je dit werk eigen te maken.

Oefenen

Tussen de lesblokken door vormen de deelnemers groepen met elkaar om bezig te kunnen blijven met oefenen. Opstellingswerk is een ambacht waarin het belangrijk is om vaardigheden te ontwikkelen die meer op het terrein liggen van waarnemen en intuïtie, dan louter op kennis. Hoe meer ‘vlieguren’ je kunt maken des te beter ontwikkel je het ‘fingerspitzengefühl’ dat nodig is om systemisch te kunnen werken.
 

Blok 1 (2 dagen)
In dit blok gaan we verkennen wat de verschillen en overeenkomsten zijn tussen organisatieopstellingen en familieopstellingen. Wat is kenmerkend voor een organisatieopstelling? Het grootste deel van de theorie gaan we in dit blok behandelen. Daarnaast werken we met opstellingen voor gastcliënten en is er natuurlijk ook ruimte om je eigen thema’s binnen je (eigen) bedrijf op te stellen.
De volgende punten zullen dit blok behandeld worden:

 • Verschillen tussen Organisatieopstellingen en Familieopstellingen.
 • Welke soorten opstellingen zijn er?
 • Wat is een organisatie en wie maken daar deel van uit?
 • Met wie of met welk (deel) aspect van de organisatie werk ik in een opstelling?
 • Wie zijn mijn klanten, wie 'mag' ik opstellen en welke medewerkers van het bedrijf mogen erbij zijn?
 • Werking van de verschillende gewetens bij organisatieopstellingen.


Blok 2 (2 dagen)
Organisatiesystemen zijn over het algemeen veel complexer dan familiesystemen, en vragen van de begeleider dan ook niet alleen ‘systemische voelsprieten’, maar ook enig gevoel over de opbouw van organisaties.
Vooral belangrijk is het om te realiseren dat organisaties uit meerdere lagen kunnen bestaan, en dat de bron van een probleem zich op een compleet andere laag kan bevinden dan in de laag waar de begeleider aan het werk is. Als we ons dan nog realiseren dat iedere medewerker de achtergrond van zijn of haar eigen familiesysteem met zich meeneemt, met alle verstrikkingen die daar meestal in thuishoren, zal het duidelijk zijn dat er van de begeleider het nodige gevraagd wordt.
Ook in dit blok gaan we weer veel met gastcliënten werken, waarbij alle deelnemers/studenten de opstellingen, of gaan begeleiden en/of suggesties tot interventies kunnen doen.
De volgende punten zullen dit blok behandeld worden:

 • Verschillende dynamieken binnen Organisatieopstellingen.
 • Verlossende uitspraken en rituelen.
 • Interventiezinnen


Blok 3 (2 dagen)
De laatste 2 blokken zijn zeer praktisch van aard. In dit blok krijgen een aantal deelnemers de mogelijkheid om zelf met een (eigen of andermans) gastcliënt voor een organisatieopstelling te gaan werken. Elmer Hendrix zal ook nog enkele organisatieopstellingen begeleiden, zodat daarvan ervaren en geleerd kan worden. Verder is er ruimte om vragen en onduidelijkheden aan bod te laten komen en deze verder uit te diepen.

Wat zeggen de deelnemers

 • Opleiding Organisatieopstellingen

  Elmer Hendrix leert je, en geeft je het zelfvertrouwen om zelfstandig opstellingen te begeleiden. Zijn vakmanschap is groot en hij begeleidt opstellingen ‘zonder franje’. Hij leert je om de innerlijke houding te ontwikkelen die nodig is om te laten ontstaan wat zich in ‘het systeem’ wil laten zien.

  Els van Steijn
  Trainer, coach, opsteller en auteur van 'De Fontein'

 • Opleiding Organisatieopstellingen

  Elmer Hendrix is een zeer bedreven ambachtsman en puur als persoon waardoor het 'eenvoudig' is om te leren goed waar te nemen. Ik kan Elmer van harte aanbevelen voor iedereen die praktijkgericht aan de slag wil. Het systemisch werken kan ik goed toepssen in mijn beroepspraktijk

  Eddie Siebers
  AlturA-HRM

 • Opleiding Organisatieopstellingen

  De opleiding Organisatieopstellingen is zeer pragmatisch en met name gericht op het ontwikkelen van vaardigheden. Elmer Hendrix brengt een grote hoeveelheid praktische ervaring in en kan deze duidelijk en inspirerend overbrengen. Organisatieopstellingen begeleiden blijft gelukkig mensenwerk en ik heb op het persoonlijk vlak weer bijzondere ervaringen opgedaan en veel geleerd. 

  Leo Römers

 • Opleiding Organisatieopstellingen

  Elmer Hendrix is een top docent, die mensen optimaal laat leren in hun eigen tempo en op ieders eigen wijze. De veiligheid van het leerklimaat en in de leergroep komt door zijn open, niet-oordelende en vanzelfsprekende 'iedereen is welkom' houding.

  Paulien ten Asbroek

 • Opleiding Organisatieopstellingen

  Elmer Hendrix heeft een sterk ontwikkelde beroepsintegriteit en is een talentvolle ambachtsman. Dat maakt het prettig en inspirerend om de kunst af te kijken. De opleiding is praktijkgericht, waardoor ik systemisch werken goed kan toepassen in de beroepspraktijk.

  Abelius Reitsma

 • Opleiding Organisatieopstellingen

  In de opleiding Organsiatieopstellingen heb ik veel ervaring opgedaan door te oefenen met echte casuïstiek van heel diverse gastcliënten. Een mooie oefeningsgerichte opleiding, waarbij je je eigen stijl kunt ontdekken.

  Anoniem

 • Opleiding Organisatieopstellingen

  Ongelooflijk leerzaam!

  Angela Pigge

 • Opleiding Organisatieopstellingen

  Het volgen van de opleidingen heeft mij gelukkiger gemaakt en ik ben dankbaar dat ik het systemisch werk nu mag gaan uitdragen. Ik heb de opleidingen als een groot cadeau ervaren en beveel deze dan ook van harte aan.

  Gita Siebers

 • Opleiding Organisatieopstellingen

  Wat mij aanspreekt in de opleiding organisatieopstellingen is de verdeling 20 – 80 % tussen de theorie en de praktijk. Niet teveel theorie (die kun je thuis ook lezen) maar vooral het praktisch aan de slag gaan met het begeleiden van organisatieopstellingen

  Aike Borghuis

 • Opleiding Organisatieopstellingen

  Elmer is zeer bevlogen in het overbrengen van zijn vakmanschap van het systemisch werk, een bevlogenheid die mij altijd weer aansteekt en waar ik ongelofelijk veel van geleerd heb en nog leer.

  Saskia Cohen

Top