Inzicht in je familiesysteem

'Inzicht in je familiesysteem' is een training waar we zelf erg enthousiast over zijn. Het bevat praktische kennis voor iedereen en is meteen toepasbaar op je eigen familie en leven. Deze systemische kennis zouden we het liefst als vast aanbod in het lesprogramma van elke basisschool willen zien. Waarom? Omdat het zo essentieel en waardevol is, dat je niet vroeg genoeg kunt beginnen. Omdat het je veel over jezelf en over je medemens leert en het je helpt om vrijere, en dus betere keuzes in je leven te kunnen maken.

Inzicht in je familiesysteem

Inzicht in je familiesysteem*

Het simpele feit dat je bent geboren maakt dat deze training zinvol is. Hoe mooi is dat. Het is een training waarin je een andere bril op krijgt: een 'systemische bril', waardoor je jezelf, je relatie, je kind, je vader en moeder, je eigen gezin of je cliënten op een andere manier kunt gaan waarnemen. Maar je bent gewaarschuwd: als je eenmaal door deze bril hebt gekeken, zul je 'm waarschijnlijk nooit meer kunnen en willen afzetten. ;-)

We werken in deze training niet met familieopstellingen (dit is een werkvorm binnen het systemisch werk). Mocht je op zoek zijn naar familieopstellingen, dan verwijzen we graag naar de workshops Familieopstellingen.
 

* Deze training had eerder de naam: 'Vind je Balans'
 

Tijdsduur

De totale training bestaat uit twee dagen, met een paar weken tijd tussen de twee trainingsdagen, zodat het geleerde van eerste dag bezinken kan en al voor een deel in de praktijk van alledag kan worden toegepast. Tijdens de tweede dag gaan we verder en dieper op de stof in en kunnen vragen die in de tussentijd opgekomen zijn, behandeld worden.

Je leert:

De training heeft als doel om een dieper inzicht te krijgen in de meer onbewuste ‘lagen’ van sociale systemen zoals gezinnen en families, en in wat mogelijke oorzaken kunnen zijn van problemen en verstoringen.
 

 • Je leert de mechanismen kennen die werkzaam zijn binnen familiesystemen.
 • Je leert inzicht te krijgen in de onbewuste patronen binnen de familie waarin je geboren bent.
 • Je leert inzicht te krijgen in de onbewuste patronen binnen je huidige gezin of relaties.
 • Je gaat als ouder of als professional begrijpen vanuit welke drijfveer en liefde een kind bepaald gedrag vertoont, waardoor het veel gemakkelijker wordt er anders naar te kijken en anders te kunnen handelen.
 • Je krijgt tools in handen om het geleerde in de praktijk toe te passen.
   

Door de nieuwe inzichten en ervaringen zul je beter in staat zijn om je eigen (en juiste) plek binnen je leven, je relatie, je gezin van herkomst en in je huidige gezin in te nemen. Daardoor kan er meer balans en rust komen in je leven.

De training 'Inzicht in je familiesysteem' is niet bedoeld om je te leren hoe je familieopstellingen kunt begeleiden. Om dat te leren is het nodig een volledige opleiding Familieopstellingen te volgen.

Voor wie?

De training 'Inzicht in je familiesysteem' is geschikt voor iedereen! Er is geen specifieke vooropleiding nodig voor deze training.
Of je nu voor jezelf, als partner, als ouder of als professional wilt deelnemen, deze training is er om meer inzicht te krijgen in (problematische) patronen die zich in je leven, je relatie of in je gezin blijven herhalen.
Ook gezinnen en ouders die tegen problemen aanlopen of kinderen thuis hebben met leer- of gedragsproblemen, zullen veel aan deze training hebben.

Maar ook personen met beroepen zoals docenten, psychologen, (gezins-) therapeuten, coaches, rechters, mediators, medici, (HR-)managers e.d. vinden in deze training veel eyeopeners en praktische toepassingen die men meteen binnen het werkveld kan inzetten.

Informatie

De training 'Inzicht in je familiesysteem' duurt 2 dagen.
Tussen de 2 dagen zit een tussentijd van 1 tot 3 weken om het geleerde op de eerste dag wat bezinktijd te geven, plus om te kunnen voorbereiden op de tweede dag (maken van een genogram). Deze voorbereiding kost ongeveer 2 tot 4 uur.
De groep bestaat uit minimaal 12 en maximaal 24 deelnemers.

Onze opleidingen, trainingen en nascholingen zijn CRKBO-geregistreerd (Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs) en daardoor vrijgesteld van BTW.
 

Docent

De lessen worden verzorgd door diverse trainers. Onder data, kosen & aanmelden en in de informatie die je krijgt toegezonden staat altijd aangegeven wie er die dag zal begeleiden.
 

Lestijden

Van 09.30 tot 15.30 uur (inloop vanaf 09.00 uur).
 

Locatie en kosten

Deze training staat ingepland op verschillende locaties in Nederland.
Kijk voor meer informatie over locaties en kosten onder Data, kosten & aanmelden.

De bereikbaarheid naar onze cursuslocaties is doorgaans goed en er is voldoende (gratis) parkeergelegenheid.
 

Dagverzorging

De training wordt verzorgd met koffie, thee en lekkers en is exclusief lunch.
Neem daarom een eigen lunchpakket mee of je kunt gebruik maken van de horeca in de buurt.
 

Certificaat

Na afloop van de training ontvang je binnen 5 werkdagen een (digitaal) certificaat van deelname.

Lesprogramma


Inzicht in je familiesysteem, dag 1
 

Wat is een familiesysteem en wie horen er allemaal bij

Aan de hand van een genogram (een soort stamboom) gaan we onderzoeken wie er allemaal bij ons familiesysteem horen. Daartoe behoren bijvoorbeeld ook (vroegtijdig) overleden familieleden, abortussen en soms ook miskramen. Ook belangrijke gebeurtenissen worden daarop vermeld.

Het persoonlijk geweten en het familiegeweten

We behandelen het verschil tussen het persoonlijke geweten, het collectieve geweten, en het spiritueel geweten.
Aangezien kennis van de werking van deze verschillende gewetens van wezenlijk belang is voor het goed laten functioneren van gezinnen, gaan we hier uitgebreid op in.
 

Inzicht in je familiesysteem, dag 2
 

Welke dynamieken nemen we waar binnen een gezin

Onder dynamieken binnen systemisch werk verstaan we de ‘oorzaken’ die maken dat kinderen verstrikt raken in belastende patronen en daardoor niet in staat zijn om volledig hun eigen plek in te nemen en in hun kracht te staan.

Handvatten om jezelf en je kinderen vrij te maken van de belastende patronen

We gaan hier de mogelijkheden onderzoeken die we hebben om onszelf en onze kinderen te bevrijden uit de belastende patronen en wat we kunnen doen om er ook vrij van te blijven.

Primaire, secundaire en overgenomen emoties

Het herkennen van deze emoties bij jezelf of je gezinsleden kan een belangrijke aanwijzing geven of iemand innerlijk in een onverwerkt trauma zit, of dat een kind een emotie uitleeft die niet van het kind zelf is, maar van een ander familielid.

We verhouden ons tot het leven, op dezelfde manier dat we ons tot onze moeder verhouden.
Bert Hellinger

Aanbevolen literatuur

Onderstaande boeken worden warm aanbevolen.

 

Systemisch Werk

 

De wijsheid is voortdurend onderweg

Bert Hellinger

Zinnen die de ziel raken

Elmer Hendrix

Tao en de kunst van familieopstellingen

Elmer Hendrix

De fontein, vind je plek

Els van Steijn

   

Persoonlijke Ontwikkeling

 

De kracht van het Nu

Eckhart Tolle

Een nieuwe aarde

Eckhart Tolle

Geweldloze communicatie   

Marshall B. Rosenberg

Spirituele ontwikkeling? Vergeet het maar!   

Jed McKenna

Wat zeggen de deelnemers

Wat een fijne training! Hele heldere uitleg over familiesystemen. Ik was van begin tot eind geboeid. Dit zou een vak op alle scholen moeten zijn!

Maureen de Groot Gezinscoach Inzicht in je familiesysteem
De training was een warm bad. Ondanks de groepsgrootte (23) wist de trainster een prettige, veilige sfeer te creëren. Ik raad deze training graag aan, het geeft zoveel mooie inzichten waar je zelf verder mee aan de slag kan. Het smaakt naar meer!!! Ingeborg van de Poll Cliëntvertrouwenspersoon Inzicht in je familiesysteem

Door een combinatie van levenservaring/verhalen, theorie en vragen uit de groep creëert de trainer inzicht in de werking van sociale systemen en hoe deze functioneren. Dat geeft zoveel relativering, rust en groei, dat zou iedereen mogen weten! Je kunt hiermee al een stuk beter je eigen plek innemen en het lot van de ander bij de ander laten.

Maaike Inzicht in je familiesysteem

Indrukwekkende trainingsdagen waarin ik zeer welkome inzichten over mijn systeem van herkomst heb opgedaan en mijn bewustzijn over de plek die ik in het hier en nu in verschillende systemen inneem, verder is toegenomen. En dat samen in verbinding met een fijne groep mensen onder begeleiding van een meer dan betrokken trainer.

Rob Luykx HR Manager Inzicht in je familiesysteem

De training was voor mij een interessante kennismaking met systemisch werken op zowel theoretisch als praktisch niveau. De trainer creëerde een open sfeer en een veilige bedding, alles mocht er zijn. De invloed van familiestructuren en gebeurtenissen op een bepaald individu is interessante materie. Zo kan het zijn dat iemand bepaalde gevoelens of gedragingen heeft dat veroorzaakt wordt door verstrikking met een familielid. Dit is interessant om voor jezelf uit te pluizen en in de tweede bijeenkomst in subgroepen te bespreken. Heel concreet heb ik door deze training de tafelsetting thuis veranderd. Dit heeft veel meer rust gecreëerd tijdens het eten bij ons thuis. Boeiend!

Bianka Hazenbrink Inzicht in je familiesysteem

De 2-daagse training Inzicht in je familiesysteem heeft nogal wat stof doen opwaaien in ons systeem. Ik leef met mijn vriend in een meervoudig samengesteld gezin. Door de theoretische achtergrond die met veel bezieling wordt overgebracht, leek het alsof onze, soms complexe uitdagingen, ontrafeld werden waardoor we er ook beter over kunnen communiceren.
Ook het maken van mijn eigen familiestamboom en het kunnen interpreteren ervan heeft mij veel nieuwe inzichten en vooral rust gebracht!
Echt een aanrader voor zowel mensen die bekend zijn met opstellingen als voor mensen die er meer over willen weten.

Eveline Zoomers Inzicht in je familiesysteem

Deze training maakt duidelijk hoeveel impact je familiegeschiedenis heeft! Helder en inspirerend.

Mathilde Massop Inzicht in je familiesysteem

De tweedaagse was inspirerend, intensief en indrukwekkend. Er wordt duidelijk uitgelegd wat systemisch werken is en je wordt er zelf ook mee aan de slag gezet, wat heel veel nieuwe informatie kan opleveren. Tóch wordt je ook aangemoedigd om zelf kritisch na te denken over alle informatie die je tot je krijgt. Het is een soort van ontdekkingstocht naar datgene wat jouw raakt binnen de systemen waarin je actief bent.

Karen van der Burg Inzicht in je familiesysteem

Fantastisch; inzichtelijk en helder. Ik werd energetisch flink doorgeschut dat was confronterend maar ook wel goed. Ik vond het jammer dat de cursus voorbij was.

Marlies Vrakking Inzicht in je familiesysteem

Het was enorm interessant en verrijkend. De sfeer binnen de groep was erg prettig en het was fijn dat er zoveel ruimte voor dialoog was.

Joëlle van Hoek Inzicht in je familiesysteem

De training heeft mij diep, diep, zeer diep geraakt! Al na een uur viel ineens het kwartje en kon ik echt begrijpen wat maakt dat mijn zoon geen contact meer heeft met mij. Een gevoel van schuld viel van mij af en een gevoel van onmacht viel weg. Wat overblijft is verdriet en acceptatie. Wat een ruimte! Daarnaast merk ik dat ik nu thuis mijn grenzen naar mijn twee dochters moeiteloos neerzet. Altijd was ik bang om confrontaties aan te gaan en de 'strenge' moeder te moeten zijn. Nu kan ik zien, maar vooral voelen dat duidelijk zijn iets anders is dan streng, en dat mijn grenzen de meiden juist rust geeft. Ik kan het iedereen aanraden; deze training is een must voor iedere ouder!
En, niet geheel onbelangrijk, Elmer Hendrix geeft de training niet alleen vanuit kennis, hij geeft de training vanuit bezieling en innerlijk weten. En dat voel je tijdens zijn lessen, je kan niet anders dan geraakt worden door zijn enthousiasme. Het enige nadeel is dat er maar één ding openblijft als je naar huis gaat… de honger naar meer!!

Miranda Wrekenhorst Inzicht in je familiesysteem

Erg boeiende materie en heel goed uitgelegd. Mijns inziens zou iedereen van systemisch werk moeten weten om inzichten te krijgen in de onbewuste patronen binnen een gezin.

Gera te Bokkel Inzicht in je familiesysteem

Veelgestelde vragen (FAQ)

 • Wat is het verschil tussen een training en een 'Train de trainer'?

  Een training is vaak voor een brede groep van geinteresseerden toegankelijk.
  Wil je iets bijvoorbeeld meer weten over Life Integration Process opstellingen (LIP) en deze ook graag zelf ervaren? Kies dan voor een training LIP; je krijgt hier zowel de theorie en achtergrond van deze opstellingen mee als de opstellingservaring zelf.

  Ben je een afgestudeerde opsteller en wil je zelf LIP-opstellingen gaan geven? Kies dan voor een 'Train de trainer - LIP'.  Hier wordt diep op de stof ingegaan, is er veel ruimte voor vragen en ga je deze vorm van opstellen zelf begeleiden onder supervisie.
  Een Train de trainer is er dus voor de afgestudeerde en ervaren professionals die zoeken naar verdieping of verbreding van hun eigen aanbod. 

  Sommige Train de trainer-activiteiten staan echter open voor zowel professionals als 'leken'. Dit geldt bijvoorbeeld voor Train de tainer - De Tao als leidraad. Dat komt omdat deze activiteit gaat over 'Zijn en ervaren', en informatie biedt die voor iedereen leerzaam kan zijn. Het opstellen onder supervisie tijdens 'De Tao als leidraad' is dan weer wel uitsluitend aan afgestudeerde opstellers voorbehouden.

 • Wat biedt de training 'Inzicht in je familiesysteem' mij?

  De training Inzicht in je familiesysteem heeft als doel je om een dieper inzicht te krijgen in de meer onbewuste ‘lagen’ van sociale systemen zoals gezinnen en families, en in wat mogelijke oorzaken kunnen zijn van problemen en verstoringen.
  Door de nieuwe inzichten en ervaringen zul je beter in staat zijn om je eigen (en juiste) plek binnen je leven, je relatie, je gezin van herkomst en in je huidige gezin in te nemen. Ook is er ruimte voor veel persoonlijke vragen, zodat de opgedane kennis meteen heel praktisch en levendig wordt.

  De training kan je ook een voorproefje geven op de Opleiding Familieopstellingen. De theoretische kennis over sociale systemen die in de Opleiding Familieopstellingen uitgebreid behandeld zal worden, komt hier ook (wat compacter) aan bod. Mocht je erover denken om de Opleiding Familieopstellingen te gaan doen, dan kan deze training je een iets duidelijker beeld geven.

 • Is de training LIP (Life Integration Process) wat voor mij?

  De training LIP (Life Integration Process) is geschikt voor ieder die de verschillende leeftijdsfases van zijn of haar leven graag dieper wil bekijken en ervaren. In elke fase maak je namelijk een ander groeiproces door, en ook kan onderzocht worden in welke fase mogelijk nog onverwerkt trauma zit.
  Naast het behandelen van een stuk theorie, wordt er in deze dagen ook veel opgesteld.

   

 • Kan ik 'Train de trainer - De Tao als leidraad' volgen op ik geen opsteller ben?

  Ja, dat kan. De 4-daagse Train de trainer - De Tao als leidraad is namelijk zo opgebouwd dat zowel afgestudeerde opstellers en studenten in systemisch werk terecht kunnen voor verdieping en supervisie, maar dat ook personen zonder al te veel achtergrond in het werk kunnen profiteren van een bijzondere training waar men nieuwe kennis kan opdoen en opstellingen kan 'ondergaan'.

Data, kosten en aanmelden

2 dagen vr 8 november & vr 22 november 2024Dieren10 vrij Inzicht in je familiesysteem Sarah Teunissen € 250,-
2 dagen vr 24 januari & vr 7 februari 2025Haarlem14 vrij Inzicht in je familiesysteem Mieke Kox € 250,-

 

 

Wat zeggen de deelnemers

Top