Inzicht in je familiesysteem

'Inzicht in je familiesysteem' is een training waar we zelf erg enthousiast over zijn. Het bevat praktische kennis voor iedereen en is meteen toepasbaar op je eigen familie en leven. Deze systemische kennis zouden we het liefst als vast aanbod in het lesprogramma van elke basisschool willen zien. Waarom? Omdat het zo essentieel en waardevol is, dat je niet vroeg genoeg kunt beginnen. Omdat het je veel over jezelf en over je medemens leert en het je helpt om vrijere, en dus betere keuzes in je leven te kunnen maken.

Inzicht in je familiesysteem

Inzicht in je familiesysteem*

Het simpele feit dat je bent geboren maakt dat deze training zinvol is. Hoe mooi is dat. Het is een training waarin je een andere bril op krijgt: een 'systemische bril', waardoor je jezelf, je relatie, je kind, je vader en moeder, je eigen gezin of je cliënten op een andere manier kunt gaan waarnemen. Maar je bent gewaarschuwd: als je eenmaal door deze bril hebt gekeken, zul je 'm waarschijnlijk nooit meer kunnen en willen afzetten. ;-)

We werken in deze training niet met familieopstellingen (dit is een werkvorm binnen het systemisch werk). Mocht je op zoek zijn naar familieopstellingen, dan verwijzen we graag naar de workshops Familieopstellingen.
 

* Deze training had eerder de naam: 'Vind je Balans'
 

Tijdsduur

De totale training bestaat uit twee dagen, met een paar weken tijd tussen de twee trainingsdagen, zodat het geleerde van eerste dag bezinken kan en al voor een deel in de praktijk van alledag kan worden toegepast. Tijdens de tweede dag gaan we verder en dieper op de stof in en kunnen vragen die in de tussentijd opgekomen zijn, behandeld worden.

Je leert:

De training heeft als doel om een dieper inzicht te krijgen in de meer onbewuste ‘lagen’ van sociale systemen zoals gezinnen en families, en in wat mogelijke oorzaken kunnen zijn van problemen en verstoringen.
 

 • Je leert de mechanismen kennen die werkzaam zijn binnen familiesystemen.
 • Je leert inzicht te krijgen in de onbewuste patronen binnen de familie waarin je geboren bent.
 • Je leert inzicht te krijgen in de onbewuste patronen binnen je huidige gezin of relaties.
 • Je gaat als ouder of als professional begrijpen vanuit welke drijfveer en liefde een kind bepaald gedrag vertoont, waardoor het veel gemakkelijker wordt er anders naar te kijken en anders te kunnen handelen.
 • Je krijgt tools in handen om het geleerde in de praktijk toe te passen.
   

Door de nieuwe inzichten en ervaringen zul je beter in staat zijn om je eigen (en juiste) plek binnen je leven, je relatie, je gezin van herkomst en in je huidige gezin in te nemen. Daardoor kan er meer balans en rust komen in je leven.

De training 'Inzicht in je familiesysteem' is niet bedoeld om je te leren hoe je familieopstellingen kunt begeleiden. Om dat te leren is het nodig een volledige opleiding Familieopstellingen te volgen.

Voor wie?

De training 'Inzicht in je familiesysteem' is geschikt voor iedereen! Er is geen specifieke vooropleiding nodig voor deze training.
Of je nu voor jezelf, als partner, als ouder of als professional wilt deelnemen, deze training is er om meer inzicht te krijgen in (problematische) patronen die zich in je leven, je relatie of in je gezin blijven herhalen.
Ook gezinnen en ouders die tegen problemen aanlopen of kinderen thuis hebben met leer- of gedragsproblemen, zullen veel aan deze training hebben.

Maar ook personen met beroepen zoals docenten, psychologen, (gezins-) therapeuten, coaches, rechters, mediators, medici, (HR-)managers e.d. vinden in deze training veel eyeopeners en praktische toepassingen die men meteen binnen het werkveld kan inzetten.

Informatie

De training 'Inzicht in je familiesysteem' duurt 2 dagen.
Tussen de 2 dagen zit een tussentijd van 1 tot 3 weken om het geleerde op de eerste dag wat bezinktijd te geven, plus om te kunnen voorbereiden op de tweede dag (maken van een genogram). Deze voorbereiding kost ongeveer 2 tot 4 uur.
De groep bestaat uit minimaal 12 en maximaal 24 deelnemers.

Onze opleidingen, trainingen en nascholingen zijn CRKBO-geregistreerd (Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs) en daardoor vrijgesteld van BTW.
 

Docent

De lessen worden verzorgd door Mieke Kox.
 

Lestijden

Van 10.00 tot 16.00 uur (inloop vanaf 09.30 uur).
 

Locatie en kosten

Deze training staat ingepland op verschillende locaties in Nederland.
Kijk voor meer informatie over locaties en kosten onder Data, kosten & aanmelden.

De bereikbaarheid naar onze cursuslocaties is doorgaans goed en er is voldoende (gratis) parkeergelegenheid.
 

Dagverzorging

De training wordt verzorgd met koffie, thee en lekkers en is exclusief lunch.
Neem daarom een eigen lunchpakket mee of je kunt gebruik maken van de horeca in de buurt.
 

Certificaat

Na afloop van de training ontvang je binnen 5 werkdagen een (digitaal) certificaat van deelname.

Lesprogramma


Inzicht in je familiesysteem, dag 1
 

Wat is een familiesysteem en wie horen er allemaal bij

Aan de hand van een genogram (een soort stamboom) gaan we onderzoeken wie er allemaal bij ons familiesysteem horen. Daartoe behoren bijvoorbeeld ook (vroegtijdig) overleden familieleden, abortussen en soms ook miskramen. Ook belangrijke gebeurtenissen worden daarop vermeld.

Het persoonlijk geweten en het familiegeweten

We behandelen het verschil tussen het persoonlijke geweten, het collectieve geweten, en het spiritueel geweten.
Aangezien kennis van de werking van deze verschillende gewetens van wezenlijk belang is voor het goed laten functioneren van gezinnen, gaan we hier uitgebreid op in.
 

Inzicht in je familiesysteem, dag 2
 

Welke dynamieken nemen we waar binnen een gezin

Onder dynamieken binnen systemisch werk verstaan we de ‘oorzaken’ die maken dat kinderen verstrikt raken in belastende patronen en daardoor niet in staat zijn om volledig hun eigen plek in te nemen en in hun kracht te staan.

Handvatten om jezelf en je kinderen vrij te maken van de belastende patronen

We gaan hier de mogelijkheden onderzoeken die we hebben om onszelf en onze kinderen te bevrijden uit de belastende patronen en wat we kunnen doen om er ook vrij van te blijven.

Primaire, secundaire en overgenomen emoties

Het herkennen van deze emoties bij jezelf of je gezinsleden kan een belangrijke aanwijzing geven of iemand innerlijk in een onverwerkt trauma zit, of dat een kind een emotie uitleeft die niet van het kind zelf is, maar van een ander familielid.

We verhouden ons tot het leven, op dezelfde manier dat we ons tot onze moeder verhouden.
Bert Hellinger

Aanbevolen literatuur

Onderstaande boeken worden warm aanbevolen.

 

Systemisch Werk

 

De wijsheid is voortdurend onderweg

Bert Hellinger

Zinnen die de ziel raken

Elmer Hendrix

Tao en de kunst van familieopstellingen

Elmer Hendrix

De fontein, vind je plek

Els van Steijn

   

Persoonlijke Ontwikkeling

 

De kracht van het Nu

Eckhart Tolle

Een nieuwe aarde

Eckhart Tolle

Geweldloze communicatie   

Marshall B. Rosenberg

Spirituele ontwikkeling? Vergeet het maar!   

Jed McKenna

Wat zeggen de deelnemers

Wat een fijne training! Hele heldere uitleg over familiesystemen. Ik was van begin tot eind geboeid. Dit zou een vak op alle scholen moeten zijn!

Maureen de Groot Gezinscoach Inzicht in je familiesysteem
De training was een warm bad. Ondanks de groepsgrootte (23) wist de trainster een prettige, veilige sfeer te creëren. Ik raad deze training graag aan, het geeft zoveel mooie inzichten waar je zelf verder mee aan de slag kan. Het smaakt naar meer!!! Ingeborg van de Poll Cliëntvertrouwenspersoon Inzicht in je familiesysteem

Door een combinatie van levenservaring/verhalen, theorie en vragen uit de groep creëert de trainer inzicht in de werking van sociale systemen en hoe deze functioneren. Dat geeft zoveel relativering, rust en groei, dat zou iedereen mogen weten! Je kunt hiermee al een stuk beter je eigen plek innemen en het lot van de ander bij de ander laten.

Maaike Inzicht in je familiesysteem

Indrukwekkende trainingsdagen waarin ik zeer welkome inzichten over mijn systeem van herkomst heb opgedaan en mijn bewustzijn over de plek die ik in het hier en nu in verschillende systemen inneem, verder is toegenomen. En dat samen in verbinding met een fijne groep mensen onder begeleiding van een meer dan betrokken trainer.

Rob Luykx HR Manager Inzicht in je familiesysteem

De training was voor mij een interessante kennismaking met systemisch werken op zowel theoretisch als praktisch niveau. De trainer creëerde een open sfeer en een veilige bedding, alles mocht er zijn. De invloed van familiestructuren en gebeurtenissen op een bepaald individu is interessante materie. Zo kan het zijn dat iemand bepaalde gevoelens of gedragingen heeft dat veroorzaakt wordt door verstrikking met een familielid. Dit is interessant om voor jezelf uit te pluizen en in de tweede bijeenkomst in subgroepen te bespreken. Heel concreet heb ik door deze training de tafelsetting thuis veranderd. Dit heeft veel meer rust gecreëerd tijdens het eten bij ons thuis. Boeiend!

Bianka Hazenbrink Inzicht in je familiesysteem

De 2-daagse training Inzicht in je familiesysteem heeft nogal wat stof doen opwaaien in ons systeem. Ik leef met mijn vriend in een meervoudig samengesteld gezin. Door de theoretische achtergrond die met veel bezieling wordt overgebracht, leek het alsof onze, soms complexe uitdagingen, ontrafeld werden waardoor we er ook beter over kunnen communiceren.
Ook het maken van mijn eigen familiestamboom en het kunnen interpreteren ervan heeft mij veel nieuwe inzichten en vooral rust gebracht!
Echt een aanrader voor zowel mensen die bekend zijn met opstellingen als voor mensen die er meer over willen weten.

Eveline Zoomers Inzicht in je familiesysteem

Deze training maakt duidelijk hoeveel impact je familiegeschiedenis heeft! Helder en inspirerend.

Mathilde Massop Inzicht in je familiesysteem

De tweedaagse was inspirerend, intensief en indrukwekkend. Er wordt duidelijk uitgelegd wat systemisch werken is en je wordt er zelf ook mee aan de slag gezet, wat heel veel nieuwe informatie kan opleveren. Tóch wordt je ook aangemoedigd om zelf kritisch na te denken over alle informatie die je tot je krijgt. Het is een soort van ontdekkingstocht naar datgene wat jouw raakt binnen de systemen waarin je actief bent.

Karen van der Burg Inzicht in je familiesysteem

Fantastisch; inzichtelijk en helder. Ik werd energetisch flink doorgeschut dat was confronterend maar ook wel goed. Ik vond het jammer dat de cursus voorbij was.

Marlies Vrakking Inzicht in je familiesysteem

Het was enorm interessant en verrijkend. De sfeer binnen de groep was erg prettig en het was fijn dat er zoveel ruimte voor dialoog was.

Joëlle van Hoek Inzicht in je familiesysteem

De training heeft mij diep, diep, zeer diep geraakt! Al na een uur viel ineens het kwartje en kon ik echt begrijpen wat maakt dat mijn zoon geen contact meer heeft met mij. Een gevoel van schuld viel van mij af en een gevoel van onmacht viel weg. Wat overblijft is verdriet en acceptatie. Wat een ruimte! Daarnaast merk ik dat ik nu thuis mijn grenzen naar mijn twee dochters moeiteloos neerzet. Altijd was ik bang om confrontaties aan te gaan en de 'strenge' moeder te moeten zijn. Nu kan ik zien, maar vooral voelen dat duidelijk zijn iets anders is dan streng, en dat mijn grenzen de meiden juist rust geeft. Ik kan het iedereen aanraden; deze training is een must voor iedere ouder!
En, niet geheel onbelangrijk, Elmer Hendrix geeft de training niet alleen vanuit kennis, hij geeft de training vanuit bezieling en innerlijk weten. En dat voel je tijdens zijn lessen, je kan niet anders dan geraakt worden door zijn enthousiasme. Het enige nadeel is dat er maar één ding openblijft als je naar huis gaat… de honger naar meer!!

Miranda Wrekenhorst Inzicht in je familiesysteem

Erg boeiende materie en heel goed uitgelegd. Mijns inziens zou iedereen van systemisch werk moeten weten om inzichten te krijgen in de onbewuste patronen binnen een gezin.

Gera te Bokkel Inzicht in je familiesysteem

Veelgestelde vragen (FAQ)

 • Voor wie is het Instituut voor Systemisch Werk (IVSW) er?


  Kort samengevat:

  We zijn er voor iedereen die bewuster in zijn of haar leven, relaties en werk wil staan. We reiken hiervoor kennis, tools en handvatten aan met een systemische grondslag. Wat voor jou het meest geschikt is op dit moment, wordt alleen bepaald door jouw wens en behoefte.
  Ook leiden we mensen op die het systemisch werk aan particulieren en/of bedrijven willen aanbieden.


  En wat uitgebreider:


  Zoek je verdieping voor jezelf?
   

  Kijk dan eens naar een workshop Familieopstellingen.
  Je kunt hier een vraag of thema inbrengen waar je graag aan wilt werken. Zo'n thema kan bijvoorbeeld zijn: een relatieprobleem (of geen geschikte partner kunnen vinden), een stroeve relatie met je ouder(s), broer(s) of zus(sen), issues met een kind (of meerdere kinderen) binnen het gezin, een traumatisch verleden waar je last van hebt, moeilijkheden binnen een samengesteld gezin, last van depressie, je draai in het leven niet kunnen vinden enz.

  Heb je geen dringend probleem maar zou je wel graag meer inzicht in intermenselijke relaties willen krijgen of in je eigen gezin of familie? Gewoon om beter te snappen hoe dat nu werkt in jouw leven en familie? Kijk dan eens naar de 2-daagse training 'Inzicht in je familiesysteem'. Daar krijg je veel systemische kennis en achtergrondinformatie aangereikt die je meteen op je eigen situatie kunt toepassen. Dit is ook een hele mooie entree voor als je nog geen ervaring hebt opgedaan met het systemisch werk en hierover graag meer wilt weten.
  Natuurlijk hebben we nog meer trainingen die interessant voor je kunnen zijn om wat dieper inzicht in jezelf en je patronen te kunnen krijgen. Neem eens een kijkje op onze aanbodpagina!

  Wil je meer en dieper? Gun jezelf dan de Opleiding Familieopstellingen, en daarmee de kans om jezelf en je onbewuste kanten tegen te komen en jezelf te bevrijden van oude patronen en ballast. Een cadeau waar je profijt van hebt voor de rest van je leven. En uiteraard leer je in deze opleiding hoe je zelf opstellingen kunt begeleiden.

   

  Wil je het systemisch werk toepassen binnen je werk?
   

  Werk je met mensen? 
  Ben je bijvoorbeeld een psycholoog, arts, coach, mediator, (familie-)therapeut, jurist, bedrijfsleider, teamleider, HR-manager of PR-medewerker? Dan is de Opleiding Familieopstellingen waarschijnlijk een prachtige aanvulling op je eerdere opleidingen en achtergrond. In deze praktische 18-daagse opleiding vind je veel verdieping, kennis en tools die je meteen in je bestaande werk kunt toepassen. Natuurlijk geeft het je tevens meer inzicht in je eigen psyche, (jeugd-)trauma's en familiepatronen.

  Wil je zelf ook gaan werken met familieopstellingen in groepen of in een 1-op-1 setting? Dat leer je  ook in de Opleiding Familieopstellingen. Werken met opstellingen is echt een ambacht. Tijdens de Opleiding Familieopstellingen wordt er veel met elkaar, en met vragen van gastcliënten geoefend. Het werk maak je je namelijk steeds meer eigen door het heel veel te doen.

  Vind je een opleiding te lang en zoek je iets wat kort is, maar toch meer inzicht en wat praktische tools aanbiedt? Kijk dan eens tussen onze verschillende trainingen.

  Werk je met organisaties en/of bedrijven?
  Dan kun je na de Opleiding Familieopstellingen (tevens de basisopleiding voor het systemisch werk) de Opleiding Organisatieopstellingen volgen om het systemisch werk toe te passen binnen bedrijven. Je kunt daarmee bedrijfsadvies geven, teams coachen en oplossingen aanreiken voor o.a. lang bestaande en hardnekkige problemen binnen een bedrijf of organisatie, of het systemisch werk inzetten als instrument bij belangrijke beslissingen.

   

 • Wat is systemisch werk eigenlijk?

  Systemisch werk is een werkvorm waarbij niet alleen de mens zelf, maar het totale systeem waarbinnen iemand functioneert in ogenschouw genomen wordt. We hebben het hier altijd over sociale systemen, zoals bijvoorbeeld een familie, een organisatie, een vereniging, een maatschappij enzovoort.

  Alle sociale systemen blijken aan een aantal wetmatigheden te moeten voldoen, zoals een juiste ordening, om goed te kunnen functioneren. Als er ergens in een systeem (bijv. een familie) een disbalans is ontstaan, kan dat zijn uitwerking hebben op verschillende individuen binnen dat systeem. Zo kan een depressie of iemands onvermogen om een goede relatie op te bouwen, mogelijk een oorzaak hebben in iets dat al veel eerder bij voorouders is ontstaan. Omdat dit bijna altijd onbewust is, zijn er interventies nodig (bijvoorbeeld door middel van een opstelling) om de balans weer te herstellen.

 • Is er verschil tussen systemisch werk en een opstelling?

  Systemisch werk is een benadering en een zienswijze: het kijkt op een bepaalde manier naar sociale systemen (een familie, een organisatie, een maatschappij). 
  Uit die manier van kijken zijn een aantal wetmatigheden (her-)ontdekt waaraan die systemen dienen te voldoen om goed te kunnen functioneren. Wanneer er een verstoring opgetreden is binnen die wetmatigheden kan zich dat uiten in belastende symptomen, die belastende patronen binnen een sociaal systeem kunnen veroorzaken.
  Zo kunnen gebeurtenissen binnen een familie van generaties lang terug, bijvoorbeeld oorlogsmisdaden, misbruik, criminaliteit, uitbuiting, abortus, echtscheiding, enzovoort, vaak volledig onbewust in de familie blijven doorwerken en zijn er patronen ontstaan die alle leden van een familie in meer of mindere mate beïnvloeden.

  Een familieopstelling is een hele praktische werkvorm waarin die belastende patronen zichtbaar kunnen worden, waardoor het voor de cliënt mogelijk is om zich daarvan vrij te maken.
  Je zou het verschil tussen systemisch werk en familieopstellingen kunnen vergelijken met het verschil tussen psychologie en psychotherapie;
  Psychologie is de studie die gaat over geest, gedrag en mensen: over wie we zijn, hoe we denken en voelen en waarom wij bepaalde beslissingen wel of niet nemen.
  Psychotherapie is een werkvorm waarin er met cliënten gewerkt wordt om hen te helpen met het oplossen of kunnen hanteren van hun problemen.

 • Wat is een representant?

  Een familieopstelling is een dynamisch soort ‘tableau vivant’ waarin de leden van een familiesysteem worden gerepresenteerd door personen die zich daarvoor beschikbaar stellen: de ‘representanten’. De opgestelde personen zijn dus niet de echte familieleden.

  Bij ons instituut werkt het zo dat er tijdens een dag familieopstellingen naast deelnemers die een vraag in kunnen inbrengen voor eigen opstelling, altijd ook representanten aanwezig zijn die bij ons de opleiding doen of gedaan hebben.

  Behalve deze ervaren representanten kunnen ook de deelnemers zelf uitgenodigd worden om representant te zijn in de opstelling van andere deelnemers. Dit is overigens geheel vrijwillig.
  Het representant-zijn is sowieso een bijzondere ervaring die op zich al het een en ander in beweging kan brengen.

 • Hoe weet ik wat ik moet doen als representant?

  Het bijzondere van familieopstellingen is dat representanten niets hoeven te kunnen of te weten. Sterker nog, hoe minder ze weten, des te beter het vaak werkt.

  Wanneer je als representant uitgenodigd wordt om een plek in de ruimte te vinden, word je ‘bewogen’. Het is moeilijk voor te stellen als je dat nog nooit ervaren hebt, maar dat is wat er gebeurt. Je wordt bewogen naar een bepaalde plek toe (of je blijft bewegen), je kan naar de grond getrokken worden, je kan gaan wankelen, allerlei emoties ervaren (verdriet, boosheid, angst). 
  Ook kan je ineens iets weten over een andere representant of over het familiesysteem wat je onmogelijk kón weten… je ervaart dus via je lichaam en je geest. 

  We weten niet hoe het mogelijk is dat dit zo werkt, en wij vinden dat ook volstrekt onbelangrijk. Zolang we er maar mee werken kunnen.
  Belangrijk is nog om te realisteren dat iedereen dit kan, én dat het ongevaarlijk is. Ook al kun je veel ervaren tijdens het representeren, wanneer je er weer ‘uitstapt’ is het voorbij. Wanneer je dan toch nog het een en ander blijft voelen, zijn dat bijna altijd je eigen thema’s die mee resoneren, en dus van jou zijn. En dat is altijd een cadeautje….

 • Ik heb hier geen ervaring mee, met wat kan ik het beste beginnen?

  Als je kennis wilt opdoen over systemisch werk, is de tweedaagse training 'Inzicht in je familiesysteem' een hele zinvolle start.
  Wanneer je aan een eigen thema wilt werken, kun je je het beste inschrijven als deelnemer voor een 1-daagse of 2-daagse Familieopstellingen. Tijdens zo'n dag (of dagen) maak je meerdere opstellingen van andere deelnemers mee en kun je, wanneer je dat wenst, meedoen als representant en is er ruimte om jouw eigen vraag in te brengen.

 • Ik sta op een wachtlijst, hoe groot is de kans dat ik mee kan doen?

  Als een workshop, training of opleiding het maximaal aantal inschrijvingen heeft bereikt, kun je je nog wel aanmelden voor een wachtlijst. (In de agenda staat dan bij een bepaalde activiteit 'wachtlijst'. Als er 'VOL' staat, is het niet meer mogelijk om je aan te melden omdat dan ook de wachtlijst het maximaal aantal personen heeft bereikt.)

  Het is altijd moeilijk te voorspellen hoe groot de kans is om nog een plek te kunnen bemachtigen. Daarin spelen verschillende factoren een rol. Bijvoorbeeld op welke plaats (hoe hoog) je op de wachtlijst staat. Dit kun je altijd even bij ons navragen.

  Maar ook als je lager op de wachtlijst staat, is er altijd een kans aanwezig dat je nog aan de beurt komt voor een plaats. De mensen die vóór je op de wachtlijst staan kunnen mogelijk alweer andere plannen hebben gemaakt waardoor ze niet meer beschikbaar zijn, en dan wordt de plek aangeboden aan de volgende op de lijst. En hoe langer je de datum of data gereserveerd kan houden, hoe groter de kans wordt omdat we kort voor aanvang ook wel meerdere mensen tegelijk aanschrijven. Hoe sneller je reageert, des te meer kans heb je dan om de plek te krijgen.

  Mocht je echter graag verzekerd willen zijn van een plek in een workshop, training of opleiding, dan is het aan te raden om je ook in te schrijven voor een latere datum waar nog plaatsen open staan. Komt er toch eerder een plaats vrij op een datum waarvoor je op de wachtlijst staat, dan kun je namelijk zonder meer doorschuiven naar die eerdere datum.

 • Wat biedt de training 'Inzicht in je familiesysteem' mij?

  De training Inzicht in je familiesysteem heeft als doel je om een dieper inzicht te krijgen in de meer onbewuste ‘lagen’ van sociale systemen zoals gezinnen en families, en in wat mogelijke oorzaken kunnen zijn van problemen en verstoringen.
  Door de nieuwe inzichten en ervaringen zul je beter in staat zijn om je eigen (en juiste) plek binnen je leven, je relatie, je gezin van herkomst en in je huidige gezin in te nemen. Ook is er ruimte voor veel persoonlijke vragen, zodat de opgedane kennis meteen heel praktisch en levendig wordt.

  De training kan je ook een voorproefje geven op de Opleiding Familieopstellingen. De theoretische kennis over sociale systemen die in de Opleiding Familieopstellingen uitgebreid behandeld zal worden, komt hier ook (wat compacter) aan bod. Mocht je erover denken om de Opleiding Familieopstellingen te gaan doen, dan kan deze training je mogelijk een duidelijker beeld geven.

 • Is de training LIP (Life Integration Process) wat voor mij?

  De training LIP (Life Integration Process) is geschikt voor ieder die de verschillende leeftijdsfases van zijn of haar leven graag dieper wil bekijken en ervaren. In elke fase maak je namelijk een ander groeiproces door, en ook kan onderzocht worden in welke fase mogelijk nog onverwerkt trauma zit.
  Naast het behandelen van een stuk theorie, wordt er in deze dagen ook veel opgesteld.

  Daarnaast is deze training een aanrader voor de afgestudeerde opsteller. Door met deze manier van werken kennis te maken en deze te ervaren, is het niet alleen een cadeau aan jezelf, maar neem je ook weer een extra stuk gereedschap mee naar huis in je rugzak van 'opstellings-instrumenten'.

   

 • Kan ik meedoen met een 'Train de trainer' als ik geen opleiding in systemisch werk heb gevolgd?

  Ja, dat kan. De 4-daagse Train de trainer - De Tao als leidraad is namelijk zo opgebouwd dat zowel afgestudeerde opstellers en studenten in systemisch werk terecht kunnen voor verdieping en supervisie, maar dat ook personen zonder al te veel achtergrond in het werk kunnen profiteren van een bijzondere training waar men nieuwe kennis kan opdoen en opstellingen kan 'ondergaan'.

 • Waarom zijn er verschillende prijzen te zien bij dezelfde activiteit?

  We ontkomen helaas niet aan externe factoren zoals de jaarlijkse inflatie, en moeten dan de prijzen wat aanpassen omdat alles duurder is geworden. Een kostenverschil op de website bij dezelfde activiteit is dan ook vaak te zien als deze in een ander jaar valt.
  Niettemin proberen we de prijzen altijd zo vriendelijk mogelijk te houden zodat zoveel mogelijk mensen kunnen kennismaken met het systemisch werk. Een training zoals Inzicht in je familiesysteem willen we dan ook voor een kostprijs aanbieden omdat dit een hele mooie kennismaking is met het systemisch werk die we iedereen kunnen aanraden.
  Maar dat kan helaas niet voor alle activiteiten.

  Verder hebben we sinds de Corona-maatregelen moeten uitwijken naar grotere en duurdere locaties en zo zagen we onze onkosten meer dan verdubbelen...
  Om niet meteen de prijzen stijl omhoog te laten gaan hebben we besloten om dit geleidelijk te doen, wat ook de verschillende prijzen bij de activiteiten verklaart.

 • Is het ook mogelijk om een activiteit in het Engels te volgen?

  Wat betreft trainingen en opleidingen:
  Onze trainingen en opleidingen worden aangeboden in Nederland, en hebben de Nederlandse taal als voertaal. Tot nu toe geven we deze alleen in het Engels als we worden uitgenodigd in het buitenland om daar een opleiding te komen verzorgen.

  Familieopstellingen:
  Het kan wel ooit voorkomen dat iemand de de Nederlandse taal niet (of moeilijk) verstaat, deelneemt aan een Workshop Familieopstellingen. Wij vragen deze persoon dan wel om zelf voor een vertaler te zorgen die tijdens de workshop naast de deelnemer zit en op de achtergrond vertaalt wat er gezegd wordt. De opstelling voor de deelnemer zelf wordt dan doorgaans in de eigen taal uitgesproken.

 • Is het IVSW aangesloten bij een beroepsvereniging?

  Er bestaan geen beroepsverenigingen binnen het systemische werk in Nederland.

  Wél is ons opleidingsinstituut geregistreerd bij het CRKBO (Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs) waardoor het valt onder erkend beroepsonderwijs, en zijn de opleidingen, trainingen en nascholingen van Instituut voor Systemisch Werk vrijgesteld van BTW.

 • Zijn de trainingen en opleidingen van het IVSW geaccrediteerd?

  Het systemisch werk sluit aan op, en is inzetbaar in de meest uiteenlopende beroepsgroepen. Het is daarom voor ons nagenoeg onmogelijk om voor iedereen de door hem of haar gewenste accreditatie te verzorgen.

  Dit wil echter niet zeggen dat je de gevolgde activiteit niet kan opgeven als als nascholing, of dat er geen nascholingspunten verstrekt worden door bepaalde beroepsverenigingen. Dit kun je het beste zelf even navragen bij de je eigen beroepsvereniging.
  Het door ons verstrekte certificaat kun je dan aanleveren als bewijs van deelname.

 • Is het mogelijk om gebruik te maken van het STAP-budget?

  Het is helaas niet mogelijk om gebruik te maken van het STAP-budget voor onze opleidingen.

Data, kosten en aanmelden

2 dagen vr 20 oktober & vr 3 november 2023Dieren1 vrij Training Inzicht in je familiesysteem Mieke Kox € 185,-
2 dagen ma 8 januari & ma 22 januari 2024Oss17 vrij Training Inzicht in je familiesysteem Mieke Kox € 250,-

 

 

Wat zeggen de deelnemers

Top