Life Integration Process (LIP)

Life Integration Process (LIP)

Inhoud training

Het Life Integration Process is ontwikkeld door Wilfried Nelles, een bekende Duitse familieopsteller. Hij heeft met zijn L.I.P. een nieuwe vorm toegevoegd aan familieopstellingen.

Door de cliënt op te stellen ten opzichte van 3 representanten; één voor het nog ongeboren kind, één voor het opgroeiende kind en één voor de adolescent, is het mogelijk om een aantal aspecten uit die levensfasen alsnog aan te kijken en te verwerken.


Wat is het verschil met een 'gewone' familieopstellingen en het 'Life Integration Process'?

Ten eerste gaat het in tegenstelling tot Familieopstellingen niet om de relaties tot andere mensen of de plaats of rol in het systeem, maar enkel en alleen om de mens en de innerlijke houding tot zichzelf.
Ten tweede krijgen de representanten in een L.I.P. opstelling een vaste plaats toegewezen, waarmee het een soort structuuropstelling is.

De plaatsen die men toegewezen krijgt, komen uit Nelles' theorie over de ontwikkeling van het menselijke bewustzijn en de daarbij beschreven zeven levens- en bewustzijnsstadia. Het berust op het inzicht dat ons leven met alles wat zich daarin heeft afgespeeld volledig zonder alternatief is, en dat in die zin alles in orde is zo als het is, en zoals het was.

Tijdens deze training word je uitgenodigd om, in het hier en nu, open te staan voor wat is, voor wat is geweest en voor wat nog gaat komen. Tijdens een opstelling staat de cliënt meestal op de plek van de 'volwassene' (de huidige levensfase) en worden er representanten opgesteld voor de drie eerdere fasen van het leven; 'het ongeboren kind' (je essentie), 'het jonge kind' en 'de adolescent'.
De opstelling dient als een mogelijkheid om de ervaringen uit al deze fasen op zielsniveau te ontmoeten en ze te laten zijn; zonder spijt, zonder verwijt, zonder schaamte, precies zoals ze waren.
 

Aanbevolen literatuur: ‘Het leven kent geen weg terug’ - Wilfried Nelles

Voor meer informatie: www.nelles-institut.de

 

Wat zeggen de deelnemers

 • Life Integration Process (LIP)

  Vanuit volwassenheid neem je de realiteit waar van eerdere levensfasen en je realiseert je: “Ja, zo was het...”, in het volle besef dat je dat kind niet meer bent, maar dat je al die fasen hebt geïntegreerd tot degene die je nu bent.

  Maud van der Knaap

 • Life Integration Process (LIP)

  Mooi, indrukwekkend en heel intensief. Heel bijzonder om via deze wijze delen / fases van jezelf te kunnen aanschouwen en je er zo nodig opnieuw mee te kunnen verbinden.
   
  Maureen Westenenk
  Haptotherapeut

 • Life Integration Process (LIP)

  De training was een groot cadeau aan mezelf, aan de ene kant heeft het me tips en trucs geleerd om dit zelf in de praktijk te gaan brengen en aan de andere kant is het ondergaan van alle opstellingen een innerlijke verrijking geweest. Niet in de laatste plaats door de fantastische begeleiding van Elmer.

  Dorien

 • Life Integration Process (LIP)

  LIP is een zeer inzichtelijke manier van integreren van de trauma's opgedaan van baarmoeder tot heden. Prachtig, pijnlijk, diep en bevrijdend.

  Auke Attema
  Opsteller bij 'Het Vrije Element'

 • Life Integration Process (LIP)

  Een bijzonder waardevolle aanvulling op de opleiding Familieopstellingen! Deze structuuropstelling is bijzonder goed te gebruiken als aanvulling op familieopstellingen. Het geeft vanuit drie perspectieven waardevolle informatie en biedt tegelijkertijd de mogelijkheid om met een aanvullende opstelling verder te werken.

  Fleur

 • Life Integration Process (LIP)

  Na een zeer positieve ervaring met familieopstellingen wilde ik me verder verdiepen en heb me opgegeven voor de workshop LIP. Met hernieuwde inzichten kan ik aan de slag met mijn thema's. De begeleiding van Elmer was wederom erg prettig; respectvol, zonder oordeel maar ook met humor.

  Hessel

 • Life Integration Process (LIP)

  Een fijne combinatie van theorie, de mogelijkheid tot het stellen van vragen en waardevolle processen waardoor er meer hartsliefde in mijn leven is gekomen.

  Suresh Rutten

 • Life Integration Process (LIP)

  Deze manier van (jezelf) opstellen, kijkend vanuit volwassenheid was een fantastische stap in mijn eigen bewustwordingsproces.
  Na diverse familieopstellingen gedaan te hebben, was dit voor mij de kers op de taart!

  Frank Kamminga

 • Life Integration Process (LIP)

  Dat deze training mij zo diep zou raken had ik niet kunnen vermoeden.

  De training 'Life Integration Process' is een prachtige training op zich en daarnaast ook een erg waardevolle aanvulling op de opleiding Familieopstellingen.

  Saskia

 • Life Integration Process (LIP)

  Een van de mooiste en diepgaande ervaringen die ik tot nu toe op opstellingsgebied heb meegemaakt. Een aanrader voor degene die zich willen verbinden met de realiteit van hun leven.

  Jan Gunther

Top