Opleiding Familieopstellingen

Opleiding Familieopstellingen

Studie informatie

Deze opleiding Familieopstellingen bestaat uit 18 dagen en is verdeeld over 7 lesblokken. Afhankelijk van de startdatum is de opleiding verdeeld over 6 tot ongeveer 9 maanden.
De lessen zijn heel praktisch van aard en naast het werken met eigen opstellingen wordt er veel gewerkt met gastcliënten.

De groep bestaat uit minimaal 12 en maximaal 22 deelnemers. Tijdens de lesdagen wordt er gewerkt van 09.00 tot 17.00 uur (inloop vanaf 08.30 uur).
 

Docenten

De lessen worden verzorgd door Elmer Hendrix en/of Mieke Kox.
 

Locatie

Waar de opleiding plaatsvindt, staat vermeld bij data, locatie en kosten.

De bereikbaarheid naar de locaties, zowel met auto als per openbaar vervoer, is goed en er is voldoende (gratis) parkeergelegenheid.
(Na aanmelding krijg je een bevestiging waarin staat vermeld op welk adres de opleiding gaat plaatsvinden.)
 

De opleiding voor de 2e keer volgen

Een 2e keer deelnemen kan je een dieper begrip en nog meer verinnerlijking van de stof opleveren. Personen die de opleiding Familieopstellingen al een keer gevolgd hebben, kunnen nogmaals deelnemen voor een gereduceerde prijs. (Er zijn beperkte plaatsen!)
 

Studiematerialen

Een syllabus en de boeken 'Zinnen die de ziel raken' en 'Tao en de kunst van familieopstellingen' van Elmer Hendrix zullen je op de eerste lesdag worden aangereikt. Deze worden gratis verstrekt *.
Het is aan te raden om een schrijfblok en een pen mee te nemen om aantekeningen te kunnen maken. (In de kantlijn van de syllabus is ook ruimte gereserveerd om desgewenst aantekeningen te kunnen plaatsen.)

* Het is niet mogelijk om de boeken van te voren opgestuurd te krijgen. Reeds aangeschafte boeken zullen ook niet verrekend worden met de kosten van de opleiding.
 

Studiebelasting en literatuur

De deelnemers vormen oefengroepen met elkaar en is het de bedoeling om na elk lesblok minimaal één keer bij elkaar te komen en te oefenen (hoe vaker, hoe beter natuurlijk).
Verder wordt geadviseerd om naast 'Zinnen die de ziel raken' en 'Tao en de kunst van familieopstellingen' nog minimaal drie boeken van de literatuurlijst te lezen. Kijk daarbij ook naar de boeken van Bert Hellinger (de grondlegger van het systemisch werk). 
 

Werken met gastcliënten

Gedurende de hele opleiding wordt er veel opgesteld en geoefend met elkaar. En naarmate de opleiding vordert gaan we steeds meer werken met gastcliënten, ofwel live-casussen.
We verwachten van de deelnemer dat hij of zij deze gastcliënten zoekt, (en liefst ook) vindt en aandraagt.
 

Wat moet je in acht houden bij het zoeken en aanmelden van gastcliënten:

 • Begin op tijd met het zoeken van gastcliënten in je eigen kring en netwerk (dit kan eventueel al vóór de start van je opleiding). Je mag meerdere gastcliënten aandragen.
 • De gastcliënt moet natuurlijk wel een relevante vraag of probleem hebben.
 • De deelnemer die de gastcliënt heeft ingebracht heeft de keuze om de opstelling zelf te begeleiden of dat (desgewenst) aan een collega-deelnemer over te laten.
 • Het contact met de gastcliënt gebeurt uitsluitend met en via de deelnemer, het IVSW blijft daarbuiten.
 • De gastcliënten dienen altijd door de deelnemer per email bij ons aangemeld te worden. We sturen vóór aanvang, en tijdens de opleiding, regelmatig een overzicht toe met de dagen en tijden die (nog) beschikbaar zijn voor gastcliënten.
 • Ook al gebruiken wij deze casussen en gastcliënten om van te leren, het blijven natuurlijk echte problemen van echte mensen. We verwachten van alle deelnemers om de gastcliënten met respect te behandelen en hun privacy te waarborgen. Over de vragen en thema’s die ingebracht worden, en over de processen die zich tijdens opstellingen laten zien, wordt buiten de groep niet gesproken.

Een gastcliënt is welkom om tijdens zijn of haar opstelling, een heel dagdeel of desgewenst de hele dag aanwezig te zijn. Mocht de cliënt mee willen lunchen, dan dit graag van tevoren aangeven! 
De kosten van de dagvergoeding en de lunch (35,-) dienen op de dag zelf contant te worden voldaan.
 

Inhoud van de opleiding

In onderstaand pdf vind je in detail de inhoud van de opleiding beschreven.

Inhoud opleiding Familieopstellingen (PDF)
 

Ervaring opdoen als representant

Het kan erg leerzaam zijn om als representant aanwezig te zijn bij opstellingen. Hiermee maak je meer 'opstellingsuren' en leer je nog meer verschillende situaties en thema's binnen het systemisch werk kennen.

Gratis deelnemen als representant

Iedereen die bij het IVSW een opleiding volgt, kan tijdens de duur van de opleiding 3 keer gratis meedoen als representant in de 1-daagse workshops Familieopstellingen.
We bieden deze service omdat we het belangrijk vinden dat iedereen tijdens (en ook na) een opleiding in systemisch werk, zoveel mogelijk ervaring opdoet.

Uitgezonderd van deelname zijn thema-workshops en workshops met gasttrainers

Na de opleiding deelnemen als representant

Na 3 keer tijdens de opleiding, maar ook als je de opleiding bij het IVSW hebt afgerond, bestaat de mogelijkheid het deelnemen als representant in de workshops Familieopstellingen te kunnen voortzetten tegen betaling van € 35,- per keer (voor zover plaatsen beschikbaar zijn).
Dit is uitsluitend voorbehouden aan (oud-) studenten van IVSW.

Aanmelden

Als student en oud-student van het Instituut voor Systemisch Werk kun je je rechtstreeks aanmelden als representant via Mijn IVSW. Na inloggen op Mijn IVSW kies je bij 'Representant zijn' de datum van je keuze.

Naar Mijn IVSW
 

Certificaat

Aan het einde van de opleiding ontvang je een certificaat van deelname.

Wat zeggen de deelnemers

 • Opleiding Familieopstellingen

  Elmer Hendrix leert je, en geeft je het zelfvertrouwen om zelfstandig opstellingen te begeleiden. Zijn vakmanschap is groot en hij begeleidt opstellingen ‘zonder franje’. Bevoorrecht voel ik me dat ik nu mijn eigen opstellingendagen kan begeleiden.

  Els van Steijn
  Trainer, coach, opsteller en auteur van 'De Fontein'

 • Opleiding Familieopstellingen

  De opleiding ervaar ik als een verrijking in m'n eigen ontwikkeling, maar geeft me ook veel meer inzicht in en begrip voor (ver)anderen. De inzichten die je krijgt zijn vaak bevrijdend en geven ruimte voor verdere groei.

  Diane Tuinebreijer

 • Opleiding Familieopstellingen

  Deze opleiding is voor mij een groot cadeau. In korte tijd ben ik vertrouwd geraakt met een systemische manier van kijken. Dat is een enorme verrijking die ik iedereen gun en in mijn ogen een must voor coaches en therapeuten.

  Gerrie Laudy
  Coach en beeldend kunstenaar

 • Opleiding Familieopstellingen

  In de oordeelloze en werkelijk vakkundige begeleiding ontstond ruimte om mijzelf mee te brengen en in verbinding met de groep te leren. De opleiding familieopstellingen gaf een nieuwe kijk op mijn leven en biedt tools om daarin te kunnen handelen.

  Ferdy Strikker

 • Opleiding Familieopstellingen

  Deze opleiding voorziet rijkelijk in al wat nodig is om vertrouwd te raken met de vele facetten van het systemisch werk en daarna daarmee op een verantwoorde manier aan de slag te kunnen.

  Karel Gerritse
  Arts

 • Opleiding Familieopstellingen

  Deze opleiding is een aanrader voor iedereen die op zoek is naar diepgang en bewustwording. Je krijgt inzicht in je eigen processen waardoor je kunt groeien als persoon en professional. Het is aan jou om die kans te grijpen.

  Wendy Kamminga

 • Opleiding Familieopstellingen

  Elmer weet in rap tempo de ware essentie van een blokkade bloot te leggen en krijgt daarmee elke uitdagende situatie in beweging. Met zijn vele jaren ervaring en zijn heldere blik is Elmer Hendrix ook een gedegen en betrouwbare leermeester voor iedereen die het vak van Familie opstellingen wil leren.

  Annemarie Renes-van Asselen
  Oprichter Women Development Boutique | Coach | Trainer

 • Opleiding Familieopstellingen

  Het volgen van deze opleiding heeft me nieuw licht gebracht. Licht op mezelf, de ander en de wereld om me heen. Hierdoor kan ik door andere ogen kijken. Ik zie systemen die ik eerder niet zag. Door deze verbindingen ontwikkel ik mezelf als persoon en als professional waardoor ik met nog meer plezier door het leven loop.

  Ingeborg Tros
  Trainer sociaal domein

 • Opleiding Familieopstellingen

  Fantastisch! Ik heb enorm veel geleerd en voel me verrijkt; zowel als persoon en als therapeut.

  Maureen Westenenk

 • Opleiding Familieopstellingen

  De opleiding voldeed zeer aan mijn verwachtingen. Er was een goede balans tussen theorie en praktijk. Daarnaast werd er veel aandacht besteed aan de vragen die gesteld werden om het ambacht nog beter te begrijpen. Elmer Hendrix is een fijne leermeester, hij creëert een veilige bedding binnen de groep, waardoor de groep zich ook goed kan verbinden.

  Peggy Hoogeveen-Nelissen
  Systemisch coach

Top