Opleiding Familieopstellingen

Opleiding Familieopstellingen

Wat zeggen de deelnemers

De opleiding Familieopstellingen heeft me een hele nieuwe zienswijze geleerd. Tijdens het leerproces kom je ook je eigen thema's tegen en die heb ik nu op een dieper niveau mogen aangaan. Het heeft heel wat bij mij persoonlijk in beweging gezet en nog steeds. Door de praktische aard van de opleiding, het werken met gastcliënten en de mogelijkheid van het bijwonen van workshops familieopstellingen als representant, heb ik op vele manieren het systemisch werk mogen leren en eigen maken. Het volgen van de opleidingen heeft mij een gelukkiger mens gemaakt en ik ben dankbaar dat ik het systemisch werk nu zelf mag gaan uitdragen.
De docent Elmer Hendrix zelf, staat voor mij voor passie, vakmanschap, vertrouwen, integriteit en liefde; een prachtmens. Ik heb de opleidingen als een groot cadeau ervaren en beveel deze dan ook van harte aan.

Gita Siebers, kunstenares, NLP master en systemische opsteller
(Opleiding Familieopstellingen en Opleiding Organisatieopstellingen)

Alles in de opleiding Familieopstellingen ademt kwaliteit en zuiverheid, tot en met de biologische lekkernijen bij de koffie en thee aan toe.
Elmer verstaat de kunst van “doen door niet te doen”, wei wu wei, wat op een subtiele manier zorgt voor veel verdieping, iets wat voor mij van grote waarde is geweest in de opleiding. Daarbij weet hij vanuit gelijkwaardigheid en gezamenlijkheid een heel fijn en veilig (leer)klimaat te scheppen in de groepen waar hij mee werkt.

Ook als je de opleiding in eerste instantie voor je eigen proces wilt volgen is deze leergang een aanrader. Natuurlijk om de oneindig boeiende inhoud van het systemisch werk zelf, maar ook door het -bijna ongemerkt-  opdoen van diepe, levens-veranderende inzichten en groei. Het succes zit 'm in het vakmanschap en enthousiasme, de humor en lichtheid waarmee de kennis en wijsheid wordt overgebracht en natuurlijk het Warme Welkom.
Schrijvend aan dit review komt een groot gevoel van dankbaarheid omhoog voor het deel hebben kunnen nemen aan deze opleiding!

Ankie
(Opleiding Familieopstellingen)

De opleiding Familieopstellingen van het IVSW is niet zomaar een opleiding, dus weet waar je aan begint ;-)
Je krijgt natuurlijk kennis aangedragen en dat is fijn, maar toch geeft deze opleiding zoveel meer...namelijk het voelen en ervaren hoe een sociaal systeem werkt. Ik kan mij de eerste keer nog herinneren dat ik een opsteller aan het werk zag. Ik dacht 'appeltje eitje', maar niets is minder waar. Ik neem dit geschenk mee voor de rest van mijn leven. Mijn innerlijk weten, en dus ook mijn houding naar mijn leven toe is veranderd. En die houding, deze blik op het leven gun ik iedereen!

Miranda Wrekenhorst
(Opleiding Familieopstellingen)

De opleiding Familieopstellingen was inhoudelijk gezien een zorgvuldig gekozen opbouw van theorie en praktijk. De fijne meditaties die de dag inluidden waren meestal een voorbode voor wat zich later die dag openbaarde.

Ik heb veel openheid ervaren, nooit oordelen. Er was zeer veel geduld en bereidheid tot uitleg en het laten zien van, en vertellen over praktijkervaringen. Ook de lesgroep heb ik als zeer warm en veilig ervaren.

Yolanda Guffens
(Opleiding Familieopstellingen)

Elmer is een top docent, die mensen optimaal laat leren in hun eigen tempo en op ieders eigen wijze. De veiligheid van het leerklimaat en in de leergroep komt door zijn open, niet-oordelende en vanzelfsprekende 'iedereen is welkom' houding.
Zowel de opleiding Familieopstellingen als Organisatieopstellingen hebben mijn blik verruimd en een extra bril van kijken en ervaren toegevoegd. Nog steeds in beweging voel ik dat ik tegelijkertijd meer innerlijke stevigheid alsook zachtheid ervaar, zowel in mezelf als in mijn professionele rol.
Met grote dank voor al dit leren, voor het vakmanschap, voor het steeds opnieuw uitleggen en het ons laten leren hoe het systeem werkt, hoe dit voelt en wat het systeem vraagt. En dank ook voor de diepgang in het werk en daarnaast de humor die de diepgang mogelijk maakte.

Paulien ten Asbroek, advies en ontwerp van ontwikkeltrajecten, verandercoach voor teams, individuen, bedrijven, en organisaties
(Opleiding Familieopstellingen en Opleiding Organisatieopstellingen)

Ik ervaar Elmer als een zeer oprecht en bescheiden mens met een enorme liefde en passie voor zijn vak. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat de innerlijke bewegingen door de opstellingen soms heel heftig kunnen zijn maar je uiteindelijk tot een rijker en vervulder mens maken. Tenslotte is het natuurlijk ook geweldig als je het systeem mag inzetten voor andere mensen die ook moeilijke processen doormaken. Ik voel één en al dankbaarheid voor het systemisch werk en de wijze waarop dat wordt overgebracht.  

Maureen van Duijn
(Opleiding Familieopstellingen)

Wij hebben als drie collega’s de opleiding familieopstellingen bij het Instituut voor Systemisch Werk gevolgd. Wat ons bijzonder heeft aangesproken is de manier waarop Elmer les geeft. Er is niet ‘zijn waarheid’, maar er is altijd ruimte voor jouw eigen gevoel en inbreng en je eigen stijl als familieopsteller. Door al heel snel zelf te gaan opstellen, bouw je zelfvertrouwen op en ontwikkel je je eigen manier. Binnen onze organisatie coachen we onze medewerkers en gebruiken we nu (indien gewenst) familieopstellingen als aanvulling. Wij zijn heel blij dat we de opleiding bij het IVSW hebben gevolgd. Het is een mooie combinatie van onderbouwende theorie met veel praktijk. Een prachtige opleiding binnen een goed verzorgde omgeving. 

Silvia Romijn, directeur Kinderopvang De Drie Ballonnen
(Opleiding Familieopstellingen)

Deze opleiding heeft me zoveel over mezelf geleerd, dat ik werkelijk kan zeggen dat ik anders in het leven sta sinds de opleiding. Sterker en bewuster.
Voor mij was het een verademing om les te krijgen van Elmer vanwege zijn integriteit, zijn humor en nuchtere kijk op het leven. Alles en iedereen mag er zijn, ook het ‘niet weten’. En last but not least, zijn enorme kennis en vaardigheid over systemisch werk en zijn grote passie hiervoor.

Dimphy van Alphen, Chi Neng Qigong instructeur
(Opleiding Familieopstellingen)

Elmer leert je, en geeft je het zelfvertrouwen om zelfstandig opstellingen te begeleiden. Zijn vakmanschap is groot en hij begeleidt opstellingen ‘zonder franje’. Hij leert je om de innerlijke houding te ontwikkelen die nodig is om te laten ontstaan wat zich in ‘het systeem’ wil laten zien. Bevoorrecht voel ik me dat ik nu mijn eigen opstellingendagen kan begeleiden.

Els van Steijn, trainer, coach & opsteller
(Opleiding Familieopstellingen en Opleiding Organisatieopstellingen)

Nadat ik bij verschillende begeleiders heb mogen meelopen, kwam ik uit bij Elmer. Zijn zuivere manier van werken en zijn enorme vakbekwaamheid spraken me erg aan. Daarom besloot ik de opleiding bij hem te doen.
Achteraf ben ik ontzettend blij dat ik die keuze heb gemaakt en de opleiding bij het Instituut voor Systemisch Werk heb gevolgd. Elmer is super integer, heel goed in wat hij doet en creëert een hele fijne en veilige bedding voor de groep.

Ik keek elke keer weer uit naar het volgende blok. Ik heb het gevoel dat ik echt het maximaal haalbare heb geleerd in een jaar en ga nu met zelfvertrouwen zelf aan de slag.

Ik kan het echt iedereen aanraden!

Simone Rayer
(Opleiding Familieopstellingen)

Elmer houdt de ethiek van dit vak hoog en heeft daarnaast geen moeite om eigen twijfels en vragen met de groep te delen, en dat siert hem enorm. Het allerbelangrijkste is misschien nog wel de veiligheid die ik heb ervaren om me kwetsbaar op te stellen en te leren vertrouwen in het systemisch werk. Ik ben als mens en in mijn vak enorm gegroeid tijdens het cursusjaar systemisch werken. Nogmaals hartelijk dank daarvoor!

Helmi van de Moosdijk, psychotherapeut
(Opleiding Familieopstellingen)

Na diverse opstellers aan het werk te hebben gezien, koos ik er heel bewust voor om door Elmer Hendrix opgeleid te worden. Ik heb er nooit spijt van gehad, integendeel! Elmer is zeer bevlogen in het overbrengen van zijn vakmanschap van het systemisch werk, een bevlogenheid die mij altijd weer aansteekt en waar ik ongelofelijk veel van geleerd heb en nog leer. Hij draagt volkomen vanzelfsprekend de rol van ‘primus inter pares’; de eerste onder zijns gelijken en heeft weliswaar ruime ervaring en kennis van het opstellingenwerk, maar pretendeert nooit de wijsheid in pacht te hebben. Daarbij is Elmer toegankelijk en didactisch heel sterk waarmee hij in iedere groep steeds weer een sfeer weet te creëren om optimaal in te kunnen en te mogen leren.

Saskia Cohen, loopbaan- en re-integratiecoach, opsteller en systemisch coach
(Opleiding Familieopstellingen en Opleiding Organisatieopstellingen)

De opleiding Familieopstellingen heeft in mijn leven veel in beweging gebracht. Gedurende de opleiding heb ik momenten van verdriet en blijheid ervaren, en daarvoor ben ik dankbaar.
Het is soms zwaar geweest, maar als je de moed hebt om bepaalde situaties bewust te aan te kijken, kan er iets gebeuren dat je niet zou verwachten.
Soms had ik tijdens een opstelling het idee: “dit klopt niet” of “hier ga ik niet verder” maar......als je dan toch verder durft te gaan gebeurt er iets bijzonders. Ik heb veranderingen mogen ondergaan die ik nooit had verwacht.

Susanne Drijsten, eigenaar Sawsana danschool
(Opleiding Familieopstellingen)

De opleiding voldeed volledig aan mijn verwachtingen. De rust, de bewustwording, de oefeningen in een volledig veilige setting waren precies de juiste ingrediënten om dieper in mijn gevoel te komen. De uitnodiging van Elmer om telkens volledig in te stemmen met wat er is, heeft mijn zelfvertrouwen en zelfcompassie vergroot.

Ik ben enorm dankbaar dat ik in de gelegenheid ben geweest bij het Instituut voor Systemisch Werk deze opleiding te doen.

Joke Overmars
(Opleiding Familieopstellingen)

Heel bewust zocht ik een prettige plek om de opleiding Familieopstellingen te gaan volgen. En dat gevoel kreeg ik direct bij het opleidingsaanbod van het IVSW. Voor mij was dit erg belangrijk omdat ik wist dat ik helemaal open en kwetsbaar wilde zijn tijdens deze opleiding. Doordat Elmer voor een zeer prettige, veilige en ontspannen sfeer zorgt, voelde ik mij welkom en op mijn gemak. Dit gevoel was in de hele groep zichtbaar, waardoor er een krachtige, fijne en veilige onderlinge sfeer ontstond. Een gevoel van thuiskomen.

Naast de duidelijke en concrete theorie, brengt hij alles ook direct in de praktijk. Hierdoor krijg je de gelegenheid om zelf te ervaren en uit te proberen wat hij vertelt over systemisch werk. Ik vond dat heel fijn omdat je daardoor vanuit je eigen beweging en ervaring vragen kunt stellen.  
De lessen worden in liefde, respect en in openheid gegeven door Elmer. Hij heeft ook gevoel voor humor, dus er was alle ruimte om soms de heftige energie die er door een opstelling kon ontstaan, weer luchtigheid te geven. Dit maken zijn lessen levendig en speels.

Er is voor mij nog een heel belangrijk punt om te benadrukken over de visie van Elmer in het systemisch werk, wat voor mij bevestigt dat er geen betere docent is: Elmer neemt altijd de beweging van de ziel mee. Er wordt gekeken naar waar je ziel is met z’n aandacht, wat heeft het jou te vertellen, wat heeft je ziel nodig, welke beweging wilt het maken. Door dit hele belangrijke zielsaspect mee te nemen, wordt het opleidingsniveau direct naar een hoger bewustzijn gebracht, wat zorgt voor een enorme verdieping. Niet alleen in de opleiding, maar ook bij jezelf en dat gun ik ieder ander.

Ryanne van Hulst
(Opleiding Familieopstellingen)

Mooie, diepgaande opleiding die je bewustzijn en daarmee jezelf op een hoger niveau brengt. Mijns inziens de perfecte opleiding tot familie opsteller. Trainer Elmer is absoluut onovertroffen! Voor hen die aan zichzelf willen werken, is deze opleiding een must.

Antoinet
(Opleiding Familieopstellingen)

Zeer waardevolle opleiding. Alleen al 'gewoon als mens’.

Suzanne
(Opleiding Familieopstellingen)

Een super leerzame, zeer gedegen opleiding. Waarin ik naast veel persoonlijke groei en ontwikkeling ook een mooi ambacht geleerd heb :-) Het Instituut voor Systemisch Werk biedt een zeer goede, professionele opleiding. Met aandacht en ruimte voor individuele groei. Graag zou ik in september de opleiding voor een 2e keer doen, ter verdieping, maar de opleiding is helaas al vol. Wellicht is er ruimte om een soort '2e jaar' Familieopstellingen aan te bieden, ter verdieping van het ambacht, volgens mij zou daar ruim voldoende belangstelling voor zijn!

Petra
(Opleiding Familieopstellingen)

Het was voor mij een groot geschenk en 'meant to be'. Ik durf nu wel in besloten club opstellingen te doen en vind het een geweldige en ontroerende ervaring om te doen maar ik heb nog niet genoeg zelfvertrouwen om zelfstandig aan de slag en moet voor mijn gevoel nog veel meer meters maken.

Marian
(Opleiding Familieopstellingen)

Interessante en leerzame opleiding in een enthousiaste groep van cursisten, waarbij voor ieder alle ruimte is voor zijn/haar leerproces binnen systemische opstellingen.

Astrid Stijger
(Opleiding Familieopstellingen)

Toen ik begon dacht ik na het eerste blok: ”Dit gaat me echt nooit lukken, al dat voelen”. Opgesteld worden leek me nog steeds prima, daarvoor zou ik blijven komen. Maar begeleider worden, dat zou zeker niet gebeuren.
Mijn blik op mezelf is intussen echt veranderd. Ik zie nu aspecten en keuzes van mezelf waar ik van te voren geen weet van had. Juist het zelf gaan oefenen heeft me veel gebracht trouwens. Nu ga ik een praktijkruimte timmeren voor een groepje om mee te gaan opstellen. Wie had dat gedacht. Het is alleen erg jammer dat het opleidingsjaar al bijna voorbij is. Er is gelukkig een oplossing: ik heb me weer opgegeven voor volgend jaar.

Joost Kramer
(Opleiding Familieopstellingen)

De opleiding Familieopstellingen is voor mij van onschatbare waarde geweest op mijn pad naar bewustwording. Het geeft inzichten in je eigen patronen en verstrikkingen en het verandert onherroepelijk de wijze waarop je in het nu in de wereld staat, naar je eigen familiesysteem en mensen in het algemeen kijkt. En zeer waardevolle en belangrijke ervaring voor iedereen die beroepsmatig met mensen werkt in begeleiding of ondersteuning.

De ‘beweging van de ziel’ mogen ervaren en dit keer op keer ook zien gebeuren bij anderen is intens en life changing. Deze opleiding dan ook nog volgen bij Elmer is een groot cadeau: hij is integer, zuiver en zeer deskundig. Vanuit een zelf doorleefd pad van bewustwording en enorme passie en liefde voor het systemisch werk begeleidt hij je stap voor stap door het leerproces om uiteindelijk zelf ook als opsteller te kunnen werken.
Het ontwikkelen van je innerlijke houding en respect voor het systemisch veld leer je als vanzelf door zijn voorbeeld. En dan heeft hij ook nog humor. Een diepe buiging!

Marijke Lucassen, trainer/coach en stembevrijder
(Opleiding Familieopstellingen)

Gedurende acht jaar heb ik verschillende opleidingen gevolgd over systemisch werken en opstellingen. Met name in de context van organisaties. Een 'kers op de taart', dat zou de opleiding familieopstellingen bij het IVSW worden. De opleiding is nu afgerond en het is meer geweest dan dat! Elmer Hendrix heeft me - met zijn wijsheid, helderheid, lichtheid, humor en deskundigheid - meegenomen in een andere dimensie van het ambacht 'opsteller'.
Het heeft me persoonlijk en professioneel enorm verrijkt!

Maritha
(Opleiding Familieopstellingen)

 

Top