Opleiding Familieopstellingen

Opleiding Familieopstellingen

Werken met gastcliënten

Gedurende de hele opleiding wordt er veel opgesteld en geoefend met elkaar. En naarmate de opleiding vordert gaan we steeds meer werken met gastcliënten, ofwel live-casussen.
We verwachten van de deelnemer dat hij of zij deze gastcliënten zoekt, (en liefst ook) vindt en aandraagt.


Wat moet je in acht houden bij het zoeken en aanmelden van gastcliënten:

 • Begin op tijd met het zoeken van gastcliënten in je eigen kring en netwerk (dit kan eventueel al vóór de start van je opleiding). Je mag meerdere gastcliënten aandragen.
 • De gastcliënt moet natuurlijk wel een relevante vraag of probleem hebben.
 • De deelnemer die de gastcliënt heeft ingebracht heeft de keuze om de opstelling zelf te begeleiden of dat (desgewenst) aan een collega-deelnemer over te laten.
 • Het contact met de gastcliënt gebeurt uitsluitend met en via de deelnemer, het IVSW blijft daarbuiten.
 • De gastcliënten dienen altijd door de deelnemer per email bij ons aangemeld te worden. We sturen vóór aanvang, en tijdens de opleiding, regelmatig een overzicht toe met de dagen en tijden die (nog) beschikbaar zijn voor gastcliënten.
 • Ook al gebruiken wij deze casussen en gastcliënten om van te leren, het blijven natuurlijk echte problemen van echte mensen. We verwachten van alle deelnemers om de gastcliënten met respect te behandelen en hun privacy te waarborgen. Over de vragen en thema’s die ingebracht worden, en over de processen die zich tijdens opstellingen laten zien, wordt buiten de groep niet gesproken.

Verder is een gastcliënt welkom om een bepaald dagdeel, of desgewenst de hele dag aanwezig te zijn. Mocht de cliënt de hele dag willen blijven (graag dit van tevoren aangeven), dan dient hij of zij de kosten van de dagvergoeding en de lunch op de dag zelf contant te voldoen.
(Graag dit van tevoren even aangeven.)

Wat zeggen de deelnemers

 • Opleiding Familieopstellingen

  Elmer Hendrix leert je, en geeft je het zelfvertrouwen om zelfstandig opstellingen te begeleiden. Zijn vakmanschap is groot en hij begeleidt opstellingen ‘zonder franje’. Bevoorrecht voel ik me dat ik nu mijn eigen opstellingendagen kan begeleiden.

  Els van Steijn
  Trainer, coach, opsteller en auteur van 'De Fontein'

 • Opleiding Familieopstellingen

  De opleiding ervaar ik als een verrijking in m'n eigen ontwikkeling, maar geeft me ook veel meer inzicht in en begrip voor (ver)anderen. De inzichten die je krijgt zijn vaak bevrijdend en geven ruimte voor verdere groei.

  Diane Tuinebreijer

 • Opleiding Familieopstellingen

  Deze opleiding is voor mij een groot cadeau. In korte tijd ben ik vertrouwd geraakt met een systemische manier van kijken. Dat is een enorme verrijking die ik iedereen gun en in mijn ogen een must voor coaches en therapeuten.

  Gerrie Laudy
  Coach en beeldend kunstenaar

 • Opleiding Familieopstellingen

  In de oordeelloze en werkelijk vakkundige begeleiding ontstond ruimte om mijzelf mee te brengen en in verbinding met de groep te leren. De opleiding familieopstellingen gaf een nieuwe kijk op mijn leven en biedt tools om daarin te kunnen handelen.

  Ferdy Strikker

 • Opleiding Familieopstellingen

  Deze opleiding voorziet rijkelijk in al wat nodig is om vertrouwd te raken met de vele facetten van het systemisch werk en daarna daarmee op een verantwoorde manier aan de slag te kunnen.

  Karel Gerritse
  Arts

 • Opleiding Familieopstellingen

  Deze opleiding is een aanrader voor iedereen die op zoek is naar diepgang en bewustwording. Je krijgt inzicht in je eigen processen waardoor je kunt groeien als persoon en professional. Het is aan jou om die kans te grijpen.

  Wendy Kamminga

 • Opleiding Familieopstellingen

  Elmer weet in rap tempo de ware essentie van een blokkade bloot te leggen en krijgt daarmee elke uitdagende situatie in beweging. Met zijn vele jaren ervaring en zijn heldere blik is Elmer Hendrix ook een gedegen en betrouwbare leermeester voor iedereen die het vak van Familie opstellingen wil leren.

  Annemarie Renes-van Asselen
  Oprichter Women Development Boutique | Coach | Trainer

 • Opleiding Familieopstellingen

  Het volgen van deze opleiding heeft me nieuw licht gebracht. Licht op mezelf, de ander en de wereld om me heen. Hierdoor kan ik door andere ogen kijken. Ik zie systemen die ik eerder niet zag. Door deze verbindingen ontwikkel ik mezelf als persoon en als professional waardoor ik met nog meer plezier door het leven loop.

  Ingeborg Tros
  Trainer sociaal domein

 • Opleiding Familieopstellingen

  Fantastisch! Ik heb enorm veel geleerd en voel me verrijkt; zowel als persoon en als therapeut.

  Maureen Westenenk

 • Opleiding Familieopstellingen

  De opleiding voldeed zeer aan mijn verwachtingen. Er was een goede balans tussen theorie en praktijk. Daarnaast werd er veel aandacht besteed aan de vragen die gesteld werden om het ambacht nog beter te begrijpen. Elmer Hendrix is een fijne leermeester, hij creëert een veilige bedding binnen de groep, waardoor de groep zich ook goed kan verbinden.

  Peggy Hoogeveen-Nelissen
  Systemisch coach

Top