Train de trainer - Life Integration Process (LIP)

In deze Train de trainer leer je als opsteller om de LIP-methode toe te passen en deze zo te kunnen toevoegen aan je aanbod.
De LIP-methode van Wilfried Nelles is een structuuropstelling waarbij verschillende fases van het leven; van ongeboren kind tot de dood, opgesteld kunnen worden. Dit kan voor je clienten bijzondere inzichten geven en biedt de mogelijkheid om onbewuste of onverwerkte zaken een plek te geven. Vandaar ook de naam; Life Integration Process.

Train de trainer - Life Integration Process (LIP)

Train de trainer - Life Integration Process (LIP)

De Train de trainer - LIP is er voor opstellers en systemisch coaches die zelf werken met opstellingen

De stadia in de ontwikkeling van het menselijk bewustzijn, zoals beschreven door Wilfried Nelles, zullen worden behandeld en daarna worden er door de begeleider een aantal LIP-opstellingen uitgevoerd met 'ondertiteling'. De ondertiteling en uitleg staan natuurlijk ten dienste van het leerproces van de deelnemers. 

Ook gaan de deelnemers (die dat willen) zelf onder supervisie aan de slag met LIP-opstellingen. Je wordt uitgenodigd om een andere deelnemer te begeleiden, en je kunt jezelf laten begeleiden. Samen leren, door te doen en te ervaren zodat je deze vorm van opstellen zelf kunt gaan toepassen en toevoegen aan je aanbod.

 

Wat is het kenmerk van LIP-opstellingen?

LIP-opstellingen zijn zogenaamde structuuropstellingen; de opstelling wordt opgezet volgens een vaste structuur en de representanten krijgen daarbij een vaste plaats toegewezen 
In tegenstelling tot familieopstellingen gaat het bij LIP-opstellingen niet om de relaties tot andere mensen of de plaats in het systeem, maar puur om de mens en de innerlijke houding tot zichzelf.

De plaatsen die men toegewezen krijgt, komen uit Nelles' theorie over de ontwikkeling van het menselijke bewustzijn en de daarbij beschreven zeven levens- en bewustzijnsstadia. Het berust op het inzicht dat ons leven met alles wat zich daarin heeft afgespeeld volledig zonder alternatief is, en dat in die zin alles in orde is zoals het is, en zoals het was.

Tijdens een LIP-opstelling word je uitgenodigd om, in het hier en nu, open te staan voor wat is, voor wat is geweest en voor wat nog gaat komen. Je staat op de plek van de 'volwassene' (de huidige levensfase) en worden er representanten opgesteld voor de drie eerdere fasen van het leven; 'het ongeboren kind' (je essentie), 'het jonge kind' en 'de adolescent'. Het geeft je de mogelijkheid om de ervaringen uit al deze fasen op zielsniveau te ontmoeten en ze te laten zijn; zonder spijt, zonder verwijt, zonder schaamte, precies zoals ze waren.

Voor wie?

Een Train de trainer voor de afgestudeerde opsteller

Deze 'Train de trainer Life Integration Process' is zeer geschikt voor je als je al een vooropleiding hebt afgerond in het systemisch werk. Je kunt deze manier van werken gebruiken als aanvulling en uitbreiding op je aanbod.
Door kennis te maken met LIP-opstellingen en deze te ervaren, geef je niet alleen een cadeau aan jezelf maar neem je dus ook weer een extra stuk gereedschap mee naar huis in je rugzak van 'opstellingsinstrumenten'.
Tijdens de 'train de trainer-dagen' kun je deze methode oefenen (zelf opstellen) onder supervisie. De LIP methode is naast het opstellingen in een groep, ook toe te passen in een 1-op-1 setting.


Naast een stuk theorie, wordt er in deze dagen veel opgesteld.
Het is een methode van opstellen waarin je jouw houding tot jezelf kunt onderzoeken in deze verschillende fases van je leven. Ook kun je een beter beeld krijgen van waar in je leven thema's of problemen zijn ontstaan die mogelijk nog onopgelost zijn, of die je een (onbewuste) overlevingsstrategie hebben doen ontwikkelen.
Het is een vorm van opstelling die zorgt voor inzicht, verwerking, aanvaarding en loslaten over wat is geweest.

Informatie

Deze Train de trainer - LIP duurt 2 dagen. De groep bestaat uit maximaal 12 deelnemers. 
Onze opleidingen, trainingen en nascholingen zijn CRKBO-geregistreerd (Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs) en daardoor vrijgesteld van BTW.
 

Docent

De training wordt verzorgd door Mieke Kox.
 

Lestijden

Van 09.30 tot 17.00 uur (inloop vanaf 09.00 uur).


Dagverzorging en lunch

De training wordt verzorgd met koffie, thee en lekkers en is (vanaf 2024) inclusief lunch.
(De trainingen in 2023 zijn exclusief lunch.)
 

Locatie en kosten

Deze training staat ingepland op verschillende locaties in Nederland.
Kijk voor meer informatie over locaties en kosten onder Data, kosten & aanmelden.

De bereikbaarheid naar onze cursuslocaties is doorgaans goed met voldoende (gratis) parkeergelegenheid.
 

Voorbereiding

Ter voorbereiding kun je het boek 'Het leven kent geen weg terug' van Wilfried Nelles lezen (dit boek wordt niet verstrekt tijdens de training).
Buiten de lesdagen is er geen verdere (verplichte) studiebelasting.
 

Certificaat

Na afloop van de training ontvang je binnen 5 werkdagen een (digitaal) certificaat van deelname.

Lesprogramma Train de trainer - LIP


Dag 1

De eerste dag starten we met het theoretisch kader over de diverse stadia in de ontwikkeling van het menselijk bewustzijn, zoals beschreven door Wilfried Nelles met een vertaalslag naar ons dagelijks leven. Er worden verbanden gelegd met de wetmatigheden van het persoonlijk en collectief geweten zoals Bert Hellinger deze heeft beschreven.

Het tweede gedeelte van deze dag worden er diverse LIP-opstellingen begeleidt door de begeleider met zoveel mogelijk ondertiteling en uitleg voor het leerproces van de deelnemers. Hierbij wordt gedemonstreerd hoe je zowel in groepen (met representanten) als individueel kunt werken met LIP-opstellingen. Ook kunnen de deelnemers (die dat willen) zelf onder supervisie van de begeleider en de groep aan de slag met LIP-opstellingen.
 

Dag 2

Op de tweede dag gaan de deelnemers verder met het begeleiden van LIP-opstellingen onder supervisie van de trainer. Je wordt uitgenodigd om een andere deelnemer te begeleiden en je kunt jezelf laten begeleiden. 
Er is veel ruimte voor vragen, verkenning en verdieping.


Wat levert deze training je op?

 • Je leert de theorie en inzichten achter het Life integration Process. 
 • Je gaat ervaren hoe LIP-opstellingen werken, en wat het voor jou en anderen kan betekenen.
 • Je oefent deze werkvorm onder supervisie in een veilige leeromgeving.
 • Je kunt na deze Train de trainer een nieuwe opstellingsvorm toevoegen aan je aanbod.

Wie zijn bestemming kent, vindt de weg.
Lao-Tse

Aanbevolen literatuur

Het boek 'Het leven kent geen weg terug' van Wilfried Nelles gaat specifiek over de processen die aan bod komen binnen de training 'Life Integration Process'.
Ook de rest van de onderstaande boeken worden warm aanbevolen.

 

Specifiek voor deze training

 

Het leven kent geen weg terug

Wilfried Nelles

   

Systemisch Werk algemeen

 

De fontein, vind je plek

Els van Steijn

Zinnen die de ziel raken

Elmer Hendrix

Tao en de kunst van familieopstellingen

Elmer Hendrix

De verborgen dynamiek van familiebanden 

Bert Hellinger

Veelgestelde vragen (FAQ)

 • Wat is het verschil tussen een training en een 'Train de trainer'?

  Een training is vaak voor een brede groep van geinteresseerden toegankelijk.
  Wil je iets bijvoorbeeld meer weten over Life Integration Process opstellingen (LIP) en deze ook graag zelf ervaren? Kies dan voor een training LIP; je krijgt hier zowel de theorie en achtergrond van deze opstellingen mee als de opstellingservaring zelf.

  Ben je een afgestudeerde opsteller en wil je zelf LIP-opstellingen gaan geven? Kies dan voor een 'Train de trainer - LIP'.  Hier wordt diep op de stof ingegaan, is er veel ruimte voor vragen en ga je deze vorm van opstellen zelf begeleiden onder supervisie.
  Een Train de trainer is er dus voor de afgestudeerde en ervaren professionals die zoeken naar verdieping of verbreding van hun eigen aanbod. 

  Sommige Train de trainer-activiteiten staan echter open voor zowel professionals als 'leken'. Dit geldt bijvoorbeeld voor Train de tainer - De Tao als leidraad. Dat komt omdat deze activiteit gaat over 'Zijn en ervaren', en informatie biedt die voor iedereen leerzaam kan zijn. Het opstellen onder supervisie tijdens 'De Tao als leidraad' is dan weer wel uitsluitend aan afgestudeerde opstellers voorbehouden.

 • Wat biedt de training 'Inzicht in je familiesysteem' mij?

  De training Inzicht in je familiesysteem heeft als doel je om een dieper inzicht te krijgen in de meer onbewuste ‘lagen’ van sociale systemen zoals gezinnen en families, en in wat mogelijke oorzaken kunnen zijn van problemen en verstoringen.
  Door de nieuwe inzichten en ervaringen zul je beter in staat zijn om je eigen (en juiste) plek binnen je leven, je relatie, je gezin van herkomst en in je huidige gezin in te nemen. Ook is er ruimte voor veel persoonlijke vragen, zodat de opgedane kennis meteen heel praktisch en levendig wordt.

  De training kan je ook een voorproefje geven op de Opleiding Familieopstellingen. De theoretische kennis over sociale systemen die in de Opleiding Familieopstellingen uitgebreid behandeld zal worden, komt hier ook (wat compacter) aan bod. Mocht je erover denken om de Opleiding Familieopstellingen te gaan doen, dan kan deze training je een iets duidelijker beeld geven.

 • Is de training LIP (Life Integration Process) wat voor mij?

  De training LIP (Life Integration Process) is geschikt voor ieder die de verschillende leeftijdsfases van zijn of haar leven graag dieper wil bekijken en ervaren. In elke fase maak je namelijk een ander groeiproces door, en ook kan onderzocht worden in welke fase mogelijk nog onverwerkt trauma zit.
  Naast het behandelen van een stuk theorie, wordt er in deze dagen ook veel opgesteld.

   

 • Kan ik 'Train de trainer - De Tao als leidraad' volgen op ik geen opsteller ben?

  Ja, dat kan. De 4-daagse Train de trainer - De Tao als leidraad is namelijk zo opgebouwd dat zowel afgestudeerde opstellers en studenten in systemisch werk terecht kunnen voor verdieping en supervisie, maar dat ook personen zonder al te veel achtergrond in het werk kunnen profiteren van een bijzondere training waar men nieuwe kennis kan opdoen en opstellingen kan 'ondergaan'.

Data, kosten en aanmelden

2 dagen ma 16 september & di 17 september 2024Leur Train de trainer - Life Integration Process Mieke Kox € 450,- Wachtlijst
2 dagen di 26 november & wo 27 november 2024Leur8 vrij Train de trainer - Life Integration Process Mieke Kox € 450,-

Wat zeggen de deelnemers

Top