De module 'Systemisch Werken met Kind en Gezin' is speciaal ontwikkeld voor mensen die al een basisopleiding familieopstellingen hebben gevolgd van ten minste 12 dagen en een verdiepingsslag willen maken gericht op het werken met kinderen, jongeren en gezinnen.
In de module krijg je naast oefeningen en theorie ook hele praktische tools aangereikt. Verder wordt het geleerde tijdens de opleiding meteen in praktijk gebracht door te werken en te oefenen met live-casussen (gezinnen).
Deze verkorte opleiding is bij uitstek geschikt voor personen die bijvoorbeeld al werken als familieopsteller of systemisch coach.
Daarnaast is het natuurlijk uitermate aanvullend voor personen die al een opleiding in het systemisch werk hebben afgerond en in hun werk als bijvoorbeeld therapeut, arts, (jeugd-) hulpverlener, onderwijzer, docent, mediator, trainer enzovoort veel te maken hebben met kinderen en gezinnen.
Wanneer je al eerder een opleiding in familieopstellingen of een vergelijkbare systemische opleiding hebt afgerond van ten minste 12 dagen, kun je deze module kiezen als een vervolgopleiding. De systemische theorie die je al eerder hebt geleerd, wordt in deze module niet nogmaals behandeld.
1. De bereidheid om naar jezelf te kijken
Het is van belang dat je naast je interesse in het werken met kinderen, jongeren en gezinnen ook de motivatie hebt om op een diepere laag naar jezelf te kijken, en dus bereid bent om je blik naar binnen te richten. Dat is nodig omdat je enkel dát in de ander kunt zien (en werkelijk begrijpen), wat je ook in jezelf kunt zien.
Hoe meer inzicht je krijgt in je eigen binnenkant en processen, en hoe meer je in staat bent om alles te omarmen, des te beter zul je in staat zijn om met anderen te werken.
Het is heel belangrijk in je werk met anderen om te leren waar je eigen grenzen liggen (zowel in kennis en kunde, als in 'durf') en deze te allen tijde te respecteren. Ga nooit verder dan je kunt en durft te gaan en overschreeuw jezelf niet. Doe je dit wel dan, zal dit zal zowel voor jezelf als je clienten niet positief uitpakken.
2. Het aandragen van live-casussen
De deelnemers worden uitgenodigd om gezinnen met een hulpvraag te zoeken en aan te melden als gastcliënten. Hiermee zal tijdens de lessen gewerkt worden.
Dit kan het eigen gezin zijn, maar ook een gezin uit je kennissenkring, een eigen cliënt vanuit je werk of anderszins.
De systemische sessies met de gastcliënten worden begeleid door de trainers en door de deelnemers (onder supervisie) en nabesproken met de groep als de clienten weer zijn vertrokken.
Het gezin gaat na de sessie naar huis zodat de kinderen niet worden belast.
Meer informatie over gastcliënten, en hoe deze te benaderen en aan te melden, vind je in het studentenportaal onder 'Mijn IVSW' nadat de opleiding van start is gegaan.
Ik heb de opstelling als zéér prettig ervaren, verrassende dingen gezien en veel over mijzelf te weten gekomen daardoor.
Op een vraag die in me leefde heb ik in korte tijd inzicht gekregen zonder veel woorden. Mijn kern werd geraakt. Inzicht en dankbaarheid.
Je maakt dingen mee en ziet dingen die je niet voor mogelijk houdt. Ook het effect die een familieopstelling heeft op het moment zelf is heel apart en eigenlijk met geen pen of toets te beschrijven.
Het volgen van deze opleiding heeft me nieuw licht gebracht. Licht op mezelf, de ander en de wereld om me heen. Hierdoor kan ik door andere ogen kijken. Ik zie systemen die ik eerder niet zag. Door deze verbindingen ontwikkel ik mezelf als persoon en als professional waardoor ik met nog meer plezier door het leven loop.
Geweldig. De 2-daagse Familieopstellingen is een aanrader voor iedereen die meer inzicht wil krijgen in zijn/haar eigen leven. Geeft helderheid, stukje verlichting en kracht.
Na de Opleiding Familieopstellingen bij IVSW, heb ik hier de Opleiding Organisatieopstellingen gevolgd. In deze opleiding leer je om zelfstandig opstellingen te begeleiden voor bedrijven en organisaties. Het vakmanschap van Elmer Hendrix is groot en hij begeleidt opstellingen 'zonder franje'.