Life Integration Process (LIP)


We bezien in deze training alle fases van het leven; van ongeboren kind tot de dood, en kijken daarbij vooral naar je relatie met de fases die je al achter je hebt. Dit kan bijzondere inzichten openbaren en je de mogelijkheid geven om onbewuste of onverwerkte zaken een plaats te geven waardoor je steviger in het 'hier en nu' en in je leven komt te staan. 

Life Integration Process (LIP)

Training - Life Integration Process (LIP)

De sterkste verbinding is de verbinding met jezelf. Als je die bent kwijtgeraakt kun je je verloren, depressief of gedesoriënteerd voelen. Je mist een bepaalde flow in je leven, voelt een bepaald onvervuld verlangen en loopt mogelijk rond met de vraag; 'Is dit het nu?'. 
Zelfs al heb je veel mensen om je heen en lijkt het dat je alles hebt wat je hart begeert.

 

Life Integration Process opstellingen

LIP-opstellingen zijn ontwikkeld door Wilfried Nelles. Hij geeft in zijn boek "Het leven kent geen weg terug", een heldere uiteenzetting over de ontwikkeling van het menselijke bewustzijn en beschrijft daarbij zeven levens- en bewustzijnsstadia.

Op basis van deze bewustzijnsstadia heeft hij een nieuwe vorm van structuuropstellingen ontwikkeld waarin je jezelf kunt ervaren in de verschillende stadia van jouw leven, en zo tegenkomen waar mogelijk nog wat te verwerken of integreren is. Een nieuwe en pure ontmoeting met jezelf op zielsniveau.
Deze vorm gaan we ervaren en toepassen binnen deze training.

 

Het verschil met 'gewone' familieopstellingen

Bij LIP-opstellingen gaat het in tegenstelling tot familieopstellingen niet om de relaties tot andere mensen of de plaats of rol in het systeem, maar puur om de mens en de innerlijke houding tot zichzelf.
Verder krijgen de representanten in een LIP-opstelling een vaste plaats toegewezen.

De plaatsen die men in de opstelling toegewezen krijgt corresponderen met de ontwikkeling van het menselijke bewustzijn en de daarbij beschreven zeven levensstadia.
Het berust op het inzicht dat ons leven met alles wat zich daarin heeft afgespeeld volledig zonder alternatief is, en dat in die zin alles in orde is zo als het is, en zoals het was.

In deze training word je uitgenodigd om, in het hier en nu, open te staan voor wat is, voor wat is geweest en voor wat nog gaat komen. Tijdens een opstelling sta je op de plek van de 'volwassene' (de huidige levensfase) en worden er representanten opgesteld voor de drie eerdere fasen van het leven; 'het ongeboren kind' (je essentie), 'het jonge kind' en 'de adolescent'.
Het geeft je de mogelijkheid om de ervaringen uit al deze fasen op zielsniveau te ontmoeten en ze te laten zijn; zonder spijt, zonder verwijt, zonder schaamte, precies zoals ze waren.

Voor wie?

Voor iedereen die verschillende fases van zijn/haar leven dieper wil onderzoeken

De training Life Integration Process is er voor ieder die graag via deze vorm van opstellen de verschillende levensfases van zijn of haar leven onder de loep wil nemen.

Naast een stuk theorie, wordt er in deze dagen ook veel opgesteld. Het is een vorm van opstellen waarin je jouw houding tot jezelf kunt onderzoeken in deze verschillende fases van je leven. Ook kun je een beter beeld krijgen op welk punt van je leven thema's of problemen zijn ontstaan die mogelijk nog onopgelost zijn, of die je een (onbewuste) overlevingsstrategie hebben doen ontwikkelen.
Het is een training voor inzicht, verwerking, aanvaarding en loslaten over wat is geweest.

Er is geen specifieke vooropleiding nodig. 

Informatie

Deze LIP-training duurt 2 dagen. De groep bestaat uit maximaal 16 deelnemers. 
Onze opleidingen, trainingen en nascholingen zijn CRKBO-geregistreerd (Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs) en daardoor vrijgesteld van BTW.
 

Docent

De training wordt verzorgd door Mieke Kox.
 

Lestijden

Van 09.30 tot 17.00 uur (inloop vanaf 09.00 uur).


Dagverzorging

De training wordt verzorgd met koffie, thee en lekkers en is exclusief lunch.
Neem daarom een eigen lunchpakket mee of je kunt gebruik maken van de horeca in de buurt.
 

Locatie en kosten

Deze training staat ingepland op verschillende locaties in Nederland.
Kijk voor meer informatie over locaties en kosten onder Data, kosten & aanmelden.

De bereikbaarheid naar onze cursuslocaties is doorgaans goed met voldoende (gratis) parkeergelegenheid.
 

Voorbereiding

Ter voorbereiding kun je desgewenst het boek 'Het leven kent geen weg terug' van Wilfried Nelles lezen (dit boek wordt niet verstrekt tijdens de training).
Buiten de lesdagen is er geen verdere (verplichte) studiebelasting.
 

Certificaat

Na afloop van de training ontvang je binnen 5 werkdagen een (digitaal) certificaat van deelname.

Lesprogramma - opstellingen via LIP

Het Life Integration Process is ontwikkeld door Wilfried Nelles, een bekende Duitse familieopsteller. Hij heeft met zijn LIP een nieuwe vorm toegevoegd aan familieopstellingen.

Door jou op te stellen ten opzichte van 3 representanten; één voor het nog ongeboren kind, één voor het opgroeiende kind en één voor de adolescent, is het mogelijk om een aantal aspecten uit die levensfasen alsnog aan te kijken en te verwerken.

Tijdens de training komen alle deelnemers aan de beurt voor hun eigen LIP-opstelling.

Alleen op het pad van mijn verwachtingen kan ik verdwalen. Doelloos loop ik altijd de juiste weg.
Joris Vincken

Aanbevolen literatuur

Het boek 'Het leven kent geen weg terug' van Wilfried Nelles gaat specifiek over de processen die aan bod komen binnen de training 'Life Integration Process'.
Ook de rest van de onderstaande boeken worden warm aanbevolen.

 

Specifiek voor deze training

 

Het leven kent geen weg terug

Wilfried Nelles

   

Systemisch Werk algemeen

 

De fontein, vind je plek

Els van Steijn

Zinnen die de ziel raken

Elmer Hendrix

Tao en de kunst van familieopstellingen

Elmer Hendrix

De verborgen dynamiek van familiebanden 

Bert Hellinger

Wat zeggen de deelnemers

De LIP training was verrassend, intensief en heilzaam. Een manier om mijn “verhaal” over mezelf te kunnen toetsen en bijstellen.
Het stralende jonge kind liet me zien en herinneren hoe levenslustig ik was en ben. Verrassing: niks mis mee. Ik voelde acuut m’n zelfbewustzijn verschuiven. Minder problematisch. Ja, zo ben ik! Vrolijker dan ik mezelf lang voor heb gehouden.

De angel bleek te zitten bij mijn jong-volwassene stuk. Een blinde vlek in mijn tegenwoordige bewustzijn. De uitspraak van de representant “ik was liever dood geweest” bracht de boodschap over. Alsnog te erkennen hoe zwaar en eenzaam deze periode is geweest gaf ruimte. Pas na de training kon ik zien hoezeer ik dat stuk lange tijd onder het tapijt heb geveegd. Nu, een week na de training, passeren herinneringen uit die tijd bewust en minder bewust. Ik kom van alles tegen. Verwrongenheid, schaamte, vermoeidheid. En ook ontzag voor m’n eigen doorzettingsvermogen. Maar ook drive en de ambitie iets in de wereld te willen zetten. Af en toe voel ik intens verdriet en laat de tranen dan even biggelen. Zo kan mijn hart verder verzachten en voel ik me stap voor stap weer meer mens.

Marion Life Integration Process (LIP)

Geweldig! Mooie werkvorm en het geeft zo duidelijk inzicht. Ik heb diverse opleidingen in systemisch werk gedaan en vond dit de beste verdieping voor mezelf. Heerlijk aards en gewoon zien wat er is. Niet meer en niet minder.

Mirjam Life Integration Process (LIP)

Twee dagen waarin geraaktheid naar boven kwam, waarin ik de puurheid van mijn Zijn daadwerkelijk voelde. Ontroering en verwondering in een veilige setting door Elmer begeleid.
Dankjewel!

Corien Life Integration Process (LIP)

Het was wederom weer een heel interessante, verhelderende en mooie training. Ik hing aan Elmer's lippen ;-)

B. Charlouis Life Integration Process (LIP)

Met mijn deelname aan de training Life Integration Process (LIP) maakte ik kennis met een heel mooie, intense en voor mij zeer verhelderende manier van opstellen. Vanuit volwassenheid neem je de realiteit waar van eerdere levensfasen en je realiseert je: “Ja, zo was het...”, in het volle besef dat je dat kind niet meer bent, maar dat je al die fasen hebt geïntegreerd tot degene die je nu bent.
LIP is zowel geschikt voor mensen die weinig tot geen ervaring hebben met systemisch werk als ook een verrijking voor de studenten van de opleiding Systemisch werk.

Maud van der Knaap Life Integration Process (LIP)

De tweedaagse LIP heeft me zeer verdiepende inzichten gegeven die nog altijd voelbaar zijn en die me tot op de dag van vandaag helpen in het maken van keuzes. Niet alleen mijn eigen opstelling, maar ook die van anderen hebben daartoe bijgedragen. Enorm dankbaar gevoel!

Maritha van Osch Life Integration Process (LIP)

Ik was zeer benieuwd naar deze methode. Aanvankelijk vond ik de structuurvorm erg aanwezig. Door de opstellingen viel dit weg. Het was zuiver, integer en direct naar de essentie, zonder dat daar een vraag voor ingebracht hoeft te worden. Werkelijk een prachtige ervaring. Heel bruikbaar bij systemische coaching in verschillende vormen.

Suzanna Rutgers Life Integration Process (LIP)

LIP is een zeer inzichtelijke manier van integreren van de trauma's opgedaan van baarmoeder tot heden. Prachtig, pijnlijk, diep en bevrijdend.

Auke Attema Opsteller bij 'Het Vrije Element' Life Integration Process (LIP)

Prachtige en verdiepende 2-daagse training met alle ruimte voor vragen en delen van inzichten. In deze training heb ik een ander deel van mijn eigen realiteit onder ogen kunnen zien. De training is gebaseerd op het werk van Wilfried Nelles maar Elmer Hendrix voegt daar zijn eigen visie en elementen aan toe waardoor je, naar mijn idee, meer tot de kern komt.

Han Mooiman Life Integration Process (LIP)

Een mooie ervaring om kennis te maken met LIP en ook zodanig dat ik er mee aan de slag kan als vervolg op mijn opleiding in Familieopstellingen.

Ton de Rooij Coach-trainer-opsteller Life Integration Process (LIP)

De training heb ik als indrukwekkend en waardevol ervaren. Zo bijzonder om terug te kijken naar de periodes in je leven op een manier als deze: eenvoudig en zo raak!

Milou van Toor Familieopsteller en pedagoog Life Integration Process (LIP)

Mooi, indrukwekkend en heel intensief. Heel bijzonder om via deze wijze delen / fases van jezelf te kunnen aanschouwen en je er zo nodig opnieuw mee te kunnen verbinden.
 

Maureen Westenenk Haptotherapeut Life Integration Process (LIP)

De Life Integration Progress training is een mooie verdieping voor cliënten die vaker een opstelling hebben gedaan en zichzelf in meerder facetten van het leven willen opstellen. Ook voor opstellers interessant als nieuwe werkvorm en ook om je eigen rol/houding als opsteller verder te ontwikkelen. Persoonlijk heeft deze training mij erg geraakt en merk ik dat het beeld me zelfvertrouwen heeft gegeven naar de toekomst. Door onder ogen te zien wat er was, kan ik verder.

Mascha de Haan Life Integration Process (LIP)

De training was een groot cadeau aan mezelf, aan de ene kant heeft het me tips en trucs geleerd om dit zelf in de praktijk te gaan brengen en aan de andere kant is het ondergaan van alle opstellingen een innerlijke verrijking geweest. Niet in de laatste plaats door de fantastische begeleiding van Elmer.

Dorien Life Integration Process (LIP)

Een bijzonder waardevolle aanvulling op de opleiding Familieopstellingen.

Fleur Fleury Life Integration Process (LIP)

Veelgestelde vragen (FAQ)

 • Wat is het verschil tussen een training en een 'Train de trainer'?

  Een training is vaak voor een brede groep van geinteresseerden toegankelijk.
  Wil je iets bijvoorbeeld meer weten over Life Integration Process opstellingen (LIP) en deze ook graag zelf ervaren? Kies dan voor een training LIP; je krijgt hier zowel de theorie en achtergrond van deze opstellingen mee als de opstellingservaring zelf.

  Ben je een afgestudeerde opsteller en wil je zelf LIP-opstellingen gaan geven? Kies dan voor een 'Train de trainer - LIP'.  Hier wordt diep op de stof ingegaan, is er veel ruimte voor vragen en ga je deze vorm van opstellen zelf begeleiden onder supervisie.
  Een Train de trainer is er dus voor de afgestudeerde en ervaren professionals die zoeken naar verdieping of verbreding van hun eigen aanbod. 

  Sommige Train de trainer-activiteiten staan echter open voor zowel professionals als 'leken'. Dit geldt bijvoorbeeld voor Train de tainer - De Tao als leidraad. Dat komt omdat deze activiteit gaat over 'Zijn en ervaren', en informatie biedt die voor iedereen leerzaam kan zijn. Het opstellen onder supervisie tijdens 'De Tao als leidraad' is dan weer wel uitsluitend aan afgestudeerde opstellers voorbehouden.

 • Wat biedt de training 'Inzicht in je familiesysteem' mij?

  De training Inzicht in je familiesysteem heeft als doel je om een dieper inzicht te krijgen in de meer onbewuste ‘lagen’ van sociale systemen zoals gezinnen en families, en in wat mogelijke oorzaken kunnen zijn van problemen en verstoringen.
  Door de nieuwe inzichten en ervaringen zul je beter in staat zijn om je eigen (en juiste) plek binnen je leven, je relatie, je gezin van herkomst en in je huidige gezin in te nemen. Ook is er ruimte voor veel persoonlijke vragen, zodat de opgedane kennis meteen heel praktisch en levendig wordt.

  De training kan je ook een voorproefje geven op de Opleiding Familieopstellingen. De theoretische kennis over sociale systemen die in de Opleiding Familieopstellingen uitgebreid behandeld zal worden, komt hier ook (wat compacter) aan bod. Mocht je erover denken om de Opleiding Familieopstellingen te gaan doen, dan kan deze training je een iets duidelijker beeld geven.

 • Is de training LIP (Life Integration Process) wat voor mij?

  De training LIP (Life Integration Process) is geschikt voor ieder die de verschillende leeftijdsfases van zijn of haar leven graag dieper wil bekijken en ervaren. In elke fase maak je namelijk een ander groeiproces door, en ook kan onderzocht worden in welke fase mogelijk nog onverwerkt trauma zit.
  Naast het behandelen van een stuk theorie, wordt er in deze dagen ook veel opgesteld.

   

 • Kan ik 'Train de trainer - De Tao als leidraad' volgen op ik geen opsteller ben?

  Ja, dat kan. De 4-daagse Train de trainer - De Tao als leidraad is namelijk zo opgebouwd dat zowel afgestudeerde opstellers en studenten in systemisch werk terecht kunnen voor verdieping en supervisie, maar dat ook personen zonder al te veel achtergrond in het werk kunnen profiteren van een bijzondere training waar men nieuwe kennis kan opdoen en opstellingen kan 'ondergaan'.

Data, kosten en aanmelden

2 dagen do 19 september & vr 20 september 2024Oss12 vrij Life Integration Process (LIP) Mieke Kox € 350,-
2 dagen wo 6 november & do 7 november 2024Oss Life Integration Process (LIP) Mieke Kox € 350,- Wachtlijst

Wat zeggen de deelnemers

Top