2-daagse Familieopstellingen

2-daagse Familieopstellingen

Agenda / data / thema's

Data 2-daagse Familieopstellingen

 • donderdag 12 dec 2019, vrijdag 13 dec 2019
  (Deze activiteit loopt al, aanmelden is niet meer mogelijk)

Thema: Burn-out & Stress

‘Burn-out’ is een term die (helaas) niemand meer onbekend in de oren zal klinken. In een hectische samenleving waarin een dagelijkse hoeveelheid stress als normaal wordt gezien en op het werk zelfs regelmatig gewaardeerd of geëist wordt, ligt een burn-out al snel op de loer. Simpel gezegd is een burn-out de situatie die optreedt als je doorgaat totdat je erbij neervalt. 
Als iemand ooit in een burn-out terecht is gekomen, zou je misschien denken dat men de les geleerd heeft, het roer heeft omgegooid en er dus alles aan doet om herhaling te voorkomen. En in een aantal gevallen is dat ook zeker zo, maar nog vaker zien we dat het patroon erg hardnekkig is en zich neigt te herhalen. Waarom is dat zo? En waarom is het zo moeilijk om beter voor jezelf te gaan zorgen?
Hier liggen vaak diepe overlevingspatronen aan ten grondslag en een systemische vraag die we hier kunnen stellen is; ‘Voor wie doe je zo ongelofelijk je best’.

Trainer: Elmer Hendrix, Angeli Basten
 • donderdag 6 feb 2020, vrijdag 7 feb 2020

Thema: Lot & Bestemming

Tijdens deze workshop gaan we kijken naar ons 'lot' en naar onze 'bestemming' in het leven. Wat is het verschil tussen deze twee? Ben je vrij om je hart en je (levens-)bestemming te volgen? Of heb je het gevoel dat je het leven leidt (en het lot draagt) van een ander?
Waar is je lot (tegenslag, ziekte, scheiding of dood van een partner, moeilijke band met je ouders e.d.) een levensles die je helpt in het vervullen van je levensbestemming, en waar houdt een noodlot (van een ander?) je er mogelijk vandaan?

Ook kunnen we onderzoeken in hoeverre je 'in gelijke tred loopt' met het doel of richting welke je bij je geboorte 'meekrijgt'. Met andere woorden; ben je in overeenstemming met je eigen Hoger Zelf (het aspect in jou dat uitstijgt boven je ego-gerelateerde angsten) of staan je keuzes meer in dienst van je ego-behoeften en overlevingsmechanismen. Met dit laatste is op zich niets mis, maar het geeft je waarschijnlijk niet het gevoel 'in de flow' te zijn. Als we onze 'flow en doel' in het leven gevonden hebben ervaren we zingeving, en voelen we ons over het algemeen meer 'gedragen' omdat het leven moeitelozer lijkt te gaan.

Trainer: Elmer Hendrix
 • woensdag 25 mrt 2020, donderdag 26 mrt 2020

Thema: Verlies & Rouw

Verlies en rouw horen onlosmakelijk bij het leven. In het leven verbinden we ons met anderen die we door bepaalde omstandigheden weer kwijt kunnen raken. Vaak denken we daarbij aan de dood, maar dit kunnen ook andere omstandigheden zijn.
Denk bijvoorbeeld aan:

 • Een relatie of een vriendschap die eenzijdig verbroken wordt.
 • Het moeten missen van een goede relatie met je vader en/of moeder.
 • Het hebben van een (chronische) ziekte of gehandicapt raken, en afscheid moeten nemen van je gezondheid, het lichaam, de mogelijkheden en de kracht die je ooit had.
 • Verlies van dierbare spullen of plekken; bijvoorbeeld doordat een huis is afgebrand of door gedwongen verhuizen door een crisis of moeten vluchten in een oorlog.
 • En soms ook; het afscheid nemen van je jeugd.

Kenmerkend bij rouw is: Je diep verbonden voelen met iemand of iets, het intens waarderen, ervan houden en het later weer moeten afgeven, en vooral; wetend dat het nooit meer terug zal komen.
Dit kan gepaard gaan met een diep verdriet. Rouwen betekent eigenlijk dat het een tijd kan duren voordat je ‘in vrede bent’ met het feit dat het voorbij is. Zolang het verdriet toegelaten en doorleeft wordt, blijf je in verbinding ‘met wat is’ en kun je daarna weer goed verder. Gebeurt dit niet; wordt het verdriet ‘buitengesloten’ en wordt er niet gerouwd, dan kan dit ons belemmeren in onze verdere keuzes en levensloop.

Tijdens deze dagen gaan we aan de slag met dit thema, en ontdek je mogelijk welk gevoel van rouw je (nog) niet hebt durven toelaten, of dit misschien binnen je familiesysteem een rol speelt, en hoe je dit alsnog een plek kunt geven.

Trainer: Elmer Hendrix, Angeli Basten
 • zaterdag 16 mei 2020, zondag 17 mei 2020

Thema: Daders & Slachtoffers

In elke familie komt in het heden, of ergens in de historielijn, wel daderschap en schuld voor, ook al worden deze vaak verzwegen. Dit kan groot of klein zijn, en in de vorm van o.a. onderdrukking, pesterijen, uitbuiting, onrechtmatig bezit toe-eigenen, oorlogsmisdaden, incest, verkrachting, dood door schuld of moord.

Het vergt moed om op een eerlijke en onbevooroordeelde manier naar daders en slachtoffers te kijken. In onze cultuur hebben we de neiging om een dader te veroordelen, buiten te sluiten en aan de kant van een slachtoffer te gaan staan, vaak vinger-wijzend naar de dader. Maar hebben dader en slachtoffer hier wel baat bij? En is dit het meest helende dat we kunnen doen?
Een familieopstelling laat ons doorgaans iets heel anders zien; namelijk dat daders en slachtoffers pas werkelijk heling ervaren als er onbevooroordeeld gekeken kan worden, en hun hele systeem en omstandigheden betrokken worden in het plaatje. Want wat maakte de dader tot dader? Vaak zien we dat een dader eerst een slachtoffer is geweest voordat hij of zij een dader werd. Dat ontslaat een dader zeker niet van zijn of haar verantwoordelijkheid, maar laat wel zien dat we allemaal mensen zijn die bovendien soms onbewust in dienst kunnen worden genomen door voorouderlijke gebeurtenissen binnen een familiesysteem. En vaak zien we dat een slachtoffer pas werkelijk kan rouwen en kan beginnen met een ingrijpende gebeurtenis een plek te geven, nadat deze gebeurtenis ook volledig en oprecht erkent wordt.
In deze twee dagen gaan we op zoek naar meer inzicht, en werkelijke heling voor (ons eigen) slachtoffer- en daderschap.

Trainer: Elmer Hendrix
 • zaterdag 5 sep 2020, zondag 6 sep 2020

Thema: Bindings- en Verlatingsangst

Trainer: Elmer Hendrix, Angeli Basten


Noot: Een tweedaagse workshop kan alleen in zijn geheel gevolgd worden.

Wat zeggen de deelnemers

 • 2-daagse Familieopstellingen

  Bijzonder waardevol. Zeer kundig begeleid en keer op keer rakend aan de essentie. Een prachtige ervaring.

  Karel Gerritse
  Arts voor integrale geneeskunde
  (2-daagse familieopstellingen met thema: Lot & Bestemming)

 • 2-daagse Familieopstellingen

  Binnen een vertrouwde en veilige omgeving heeft mijn ziel weer wat meer ruimte gekregen. In mijn beleving is de workshop ver-rijkend en helend en een must voor iedereen die persoonlijk wil groeien en ontwikkelen.

  Gita Siebers
  Eigenaresse van MensInWording
  (2-daagse Familieopstellingen met thema: (Chronische) ziekten)

 • 2-daagse Familieopstellingen

  Als iemand een andere opsteller kent die beter thuis is in de materie van dader- en slachtofferdynamieken houd ik me van harte aanbevolen! Ik geloof echter dat Elmer in Nederland zijn gelijke niet kent in deze.

  Jan Gunther
  Jeugdhulpverlener en systemisch werker
  (2-daagse familieopstellingen met thema: Daders & Slachtoffers)

 • 2-daagse Familieopstellingen

  De workshop heeft mij verrijkt en ik ben nog dichter tot mijzelf gekomen, in de zin van het opnieuw doorleven van mijn innerlijke pijn en het beter accepteren van mijn lot en mijn bestemming. Mooie en hele fijne ontmoetingen. Dank jullie wel!

  Antoine Masrom
  Senior Adviseur Rijksoverheid
  (2-daagse Familieopstellingen met thema: Lot & Bestemming)

 • 2-daagse Familieopstellingen

  Heel waardevol. Doordat het een tweedaagse was leek het alsof het nog intenser was. De aanvullingen over het onderwerp, in dit geval ziekte, die in het moment gegeven werden waren heel verhelderend en verdiepend. Dank.

  Suzanna
  (2-daagse Familieopstellingen met thema: (Chronische) ziekte)

 • 2-daagse Familieopstellingen

  Tijdens deze 2- daagse familieopstellingen werden er veel thema's aangeraakt, ook mijn eigen thema's. Mooie inzichten gekregen en de begeleiding door Elmer Hendrix was heel professioneel, helder en zuiver wat ik heel prettig vond.

  Chantal
  (2-daagse Familieopstellingen met thema: Lot & Bestemming)

 • 2-daagse Familieopstellingen

  Het waren zeer indrukwekkende dagen. Fijn om met een thema bezig te zijn, het lijkt gelijk meer diepgang te krijgen.

  Mieke de Beer
  Integratief Kindertherapeut
  (2-daagse familieopstellingen met thema: Samengestelde Gezinnen)

 • 2-daagse Familieopstellingen

  Geweldig. Aanrader voor iedereen die meer inzicht wil krijgen in zijn/haar eigen leven. Geeft helderheid, stukje verlichting en kracht.

  Batti
  (2-daagse Familieopstellingen met thema: Lot & Bestemming)

 • 2-daagse Familieopstellingen

  Mooi om de dynamieken binnen samengestelde gezinnen te zien in veel verschillende opstellingen. Ik kan er weer veel van toepassen en gebruiken in mijn dagelijkse werk met gezinnen :)

  Annemarie
  (2-daagse familieopstellingen met thema: Samengestelde Gezinnen)

 • 2-daagse Familieopstellingen

  Het is wonderlijk dat representanten zo helder laten zien welke verstrikkingen, buitengesloten leden en onnatuurlijke ordeningen er in families aanwezig zijn . De sterke behoefte van ieder om het geheel weer stromend te krijgen door integratie blijft mooi om te zien en ervaren.  

  Eveline
  (2-daagse Familieopstellingen met thema: (Chronische) ziekte)

Top