2-daagse Familieopstellingen

2-daagse Familieopstellingen

Thema's

In deze 2-daagse Familieopstellingen werken we met thema's die de dagen een bepaalde 'kleur' en diepte meegeven:

 

12 en 13 september 2019:

Thema: (Chronische) ziekten

Een ziekte, zeker een chronische ziekte, kan een behoorlijke uitdaging vormen in je leven. Maar wat is gezondheid eigenlijk en hoe en waarom ontstaan ziekten?
Een ziekte is eigenlijk een poging van het lichaam om een disbalans te herstellen. Deze disbalans kan op verschillende lagen ontstaan zijn; zowel op geestelijk, mentaal, emotioneel of op fysiek niveau, en kan verschillen van zeer mild tot zeer ernstig en levensbedreigend. Bij voldoende vitaliteit (levenskracht), en als de disbalans is klein is, kan een lichaam zichzelf vaak snel herstellen, maar als de vitaliteit verminderd is en een disbalans ernstiger wordt, is herstel vaak lastiger en duurt langer. Klachten kunnen zich verdiepen en worden dan chronisch.
Maar ook een pasgeborene of jong kind kan al geconfronteerd worden met een chronische of ernstige ziekte.
Wat zeggen onze klachten en waar hebben ze mee te maken? Omdat ziekte verbonden is met ons lichaam en met ons onderbewuste, liggen de antwoorden meestal niet zo voor de hand. Het kan misschien samenhangen met onderdrukte emoties, met overlevingspatronen of met het dragen van een 'noodlot' van een ander (verstrikt zijn met een familielid). Maar mogelijk helpt de ziekte je ook op een bepaalde manier, en zorgt ze voor levenslessen die je ziel graag ervaren wil.
Hoe dan ook, een opstelling kan duidelijkheid verschaffen in waar de ziekte voor staat, waardoor deze vaak ook beter is te accepteren, en indien mogelijk, los te laten.


12 en 13 december 2019:

Thema: Burn-out & Stress

‘Burn-out’ is een term die (helaas) niemand meer onbekend in de oren zal klinken. In een hectische samenleving waarin een dagelijkse hoeveelheid stress als normaal wordt gezien en op het werk zelfs regelmatig gewaardeerd of geëist wordt, ligt een burn-out al snel op de loer. Simpel gezegd is een burn-out de situatie die optreedt als je doorgaat totdat je erbij neervalt. Een diepe uitputting, waarbij het heel lang kan duren voordat je er weer bovenop bent en in veel gevallen je ook nooit meer je oude niveau van energie zult bereiken.
Als iemand ooit in een burn-out terecht is gekomen, zou je misschien denken dat dit een zodanig ernstig waarschuwingssignaal is, dat men de les geleerd heeft, het roer heeft omgegooid en er dus alles aan doet om herhaling te voorkomen. En in een aantal gevallen is dat ook zeker zo, maar nog vaker zien we dat het patroon erg hardnekkig is en zich neigt te herhalen. Waarom is dat zo? En waarom is het zo moeilijk om beter voor jezelf te gaan zorgen?
Hier liggen vaak diepe overlevingspatronen aan ten grondslag en een systemische vraag die we hier kunnen stellen is; ‘Voor wie doe je zo ongelofelijk je best’.

 

6 en 7 februari 2020:

Thema: Lot & Bestemming

Tijdens deze workshop gaan we kijken naar ons 'lot' en naar onze 'bestemming' in het leven. Wat is het verschil tussen deze twee? Ben je vrij om je hart en je (levens-)bestemming te volgen? Of heb je het gevoel dat je het leven leidt (en het lot draagt) van een ander?
Waar is je lot (tegenslag, ziekte, scheiding of dood van een partner, moeilijke band met je ouders e.d.) een levensles die je helpt in het vervullen van je levensbestemming, en waar houdt een noodlot (van een ander?) je er mogelijk vandaan?
Ook kunnen we onderzoeken in hoeverre je 'in gelijke tred loopt' met het doel of richting welke je bij je geboorte 'meekrijgt'. Met andere woorden; ben je in overeenstemming met je eigen Hoger Zelf, dat aspect in jou dat uitstijgt boven je denken en ego-gerelateerde angsten of staan je keuzes meer in dienst van je ego-behoeften en overlevingsmechanismen. Met dit laatste is op zich niets mis, maar het geeft je waarschijnlijk niet het gevoel 'in de flow' te zijn. Als we onze 'flow en doel' in het leven gevonden hebben, voelen we ons over het algemeen meer gecentreerd, meer 'thuis' en komt er meer rust omdat we zingeving in het leven ervaren.

 

25 en 26 maart 2020:

Thema: Verlies & Rouw

De tekst volgt nog.

 

16 en 17 mei 2020

Thema: Daders & Slachtoffers

In elke familie komt in het heden, of ergens in de historielijn, wel daderschap en schuld voor, ook al worden deze vaak verzwegen. Dit kan groot of klein zijn, en in de vorm van o.a. onderdrukking, pesterijen, uitbuiting, onrechtmatig bezit toe-eigenen, oorlogsmisdaden, incest, verkrachting, dood door schuld of moord.
Het vergt moed om op een eerlijke en onbevooroordeelde manier naar daders en slachtoffers te kijken. In onze cultuur hebben we de neiging om een dader te veroordelen, buiten te sluiten en aan de kant van een slachtoffer te gaan staan, vaak vinger-wijzend naar de dader. Maar hebben dader en slachtoffer hier wel baat bij? En is dit het meest helende dat we kunnen doen?
Een familieopstelling laat ons doorgaans iets heel anders zien; namelijk dat daders en slachtoffers pas werkelijk heling ervaren als er onbevooroordeeld gekeken kan worden, en hun hele systeem en omstandigheden betrokken worden in het plaatje. Want wat maakte de dader tot dader? Vaak zien we dat een dader eerst een slachtoffer is geweest voordat hij of zij een dader werd. Dat ontslaat een dader zeker niet van zijn of haar verantwoordelijkheid, maar laat wel zien dat we allemaal mensen zijn die bovendien soms onbewust in dienst kunnen worden genomen door voorouderlijke gebeurtenissen binnen een familiesysteem. En vaak zien we dat een slachtoffer pas werkelijk kan rouwen en kan beginnen met een ingrijpende gebeurtenis een plek te geven, nadat deze gebeurtenis ook volledig en oprecht erkent wordt.
In deze twee dagen gaan we op zoek naar meer inzicht, en werkelijke heling voor (ons eigen) slachtoffer- en daderschap.

 

5 en 6 september 2020:

Thema: Bindings- en Verlatingsangst

De tekst volgt nog.

 

29 en 30 oktober 2020:

Thema: Familieopstellingen & Qi Neng Qigong

De tekst volgt nog.

 

26 en 27 november 2020:

Thema: Samengestelde Gezinnen
Gezinnen bestaan al lang niet meer alléén uit een 'vader, moeder en hun kinderen'. Na een scheiding ontstaat bijvoorbeeld een nieuwe (hetero- of homoseksuele) relatie met een partner die (ook) kinderen heeft, of er wordt een kind (of meerdere) geboren uit deze volgende relatie, of geadopteerd. En natuurlijk is het ook nog mogelijk om als stel of alleenstaande een kind van een donor te 'dragen'.
Er zijn vele samenstellingen mogelijk en in die gevallen krijg je te maken met een ex-partner(s), stiefouder(s), stiefkind(eren), halfbroers- of zussen, pleegkind(eren), pleegouder, biologische ouder, donorvader, draagmoeder enz. Een situatie die vaak ingewikkeld is en voor spanningen en problemen kan zorgen. Hoe kom je erachter wie, waarom, van wat last heeft, en hoe deze kluwen te ontrafelen? Opstellingen zijn hiervoor de ideale tool.
Deze thema 2-daagse is ook interessant voor iedereen die veel met kinderen en gezinnen werkt; zoals bijvoorbeeld onderwijzers, kindercoaches of therapeuten.

Wat zeggen de deelnemers

 • 2-daagse Familieopstellingen

  Bijzonder waardevol. Zeer kundig begeleid en keer op keer rakend aan de essentie. Een prachtige ervaring.

  Karel Gerritse
  (2-daagse familieopstellingen met thema: Lot en Bestemming)

 • 2-daagse Familieopstellingen

  Binnen een vertrouwde en veilige omgeving heeft mijn ziel weer wat meer ruimte gekregen. In mijn beleving is de workshop ver-rijkend en helend en een must voor iedereen die persoonlijk wil groeien en ontwikkelen.

  Gita Siebers
  Eigenaresse van MensInWording
  (2-daagse Familieopstellingen met thema: (Chronische) ziekten)

 • 2-daagse Familieopstellingen

  Geweldig. Aanrader voor iedereen die meer inzicht wil krijgen in zijn/haar eigen leven. Geeft helderheid, stukje verlichting en kracht.

  Batti
  (2-daagse Familieopstellingen met thema: Lot & Bestemming)

 • 2-daagse Familieopstellingen

  De energie die vrijkomt bij non-verbale opstellingen heeft diepe indruk op mij gemaakt. Zeer inspirerend!

  Robert
  (2-daagse Familieopstellingen met thema: Lot & Bestemming)

 • 2-daagse Familieopstellingen

  Indrukwekkend en verhelderend

  Pieter Corée
  (2-daagse Familieopstellingen met thema: (Chronische) ziekten)

 • 2-daagse Familieopstellingen

  Intens, bijzonder, vol verwondering voel ik me rijk.

  Petra
  (2-daagse Familieopstellingen met thema: (Chronische) ziekten)

 • 2-daagse Familieopstellingen

  De workshop heeft mij verrijkt en ik ben nog dichter tot mijzelf gekomen, in de zin van het opnieuw doorleven van mijn innerlijke pijn en het beter accepteren van mijn lot en mijn bestemming. Mooie en hele fijne ontmoetingen. Dank jullie wel!

  Antoine Masrom
  Senior Adviseur Rijksoverheid
  (2-daagse Familieopstellingen met thema: Lot & Bestemming)

 • 2-daagse Familieopstellingen

  Heel waardevol. Doordat het een tweedaagse was leek het alsof het nog intenser was. De aanvullingen over het onderwerp, in dit geval ziekte, die in het moment gegeven werden waren heel verhelderend en verdiepend. Dank.

  Suzanna
  (2-daagse Familieopstellingen met thema: (Chronische) ziekte)

 • 2-daagse Familieopstellingen

  Het is wonderlijk dat representanten zo helder laten zien welke verstrikkingen, buitengesloten leden en onnatuurlijke ordeningen er in families aanwezig zijn . De sterke behoefte van ieder om het geheel weer stromend te krijgen door integratie blijft mooi om te zien en ervaren.  

  Eveline
  (2-daagse Familieopstellingen met thema: (Chronische) ziekte)

Top