Opleiding Organisatieopstellingen

Opleiding Organisatieopstellingen

Werken met gastcliënten

Gedurende de hele opleiding wordt er veel opgesteld en geoefend. Een zeer essentieel onderdeel hierin is het werken met gastcliënten, ofwel live-casussen.
We verwachten van de deelnemer dat hij of zij deze gastcliënten zoekt, (en liefst ook) vindt en aandraagt.


Wat moet je in acht houden bij het zoeken en aanmelden van gastcliënten:

 • Begin op tijd met het zoeken en werven van gastcliënten in je eigen kring en netwerk (dit kan eventueel al vóór de start van je opleiding). We hebben veel ruimte binnen de opleiding ingebouwd voor het werken met live-casussen, dus je kunt meerdere gastcliënten aandragen.
 • De gastcliënt / het bedrijf moet natuurlijk wel een relevante vraag of probleem hebben.
 • Kies liefst voor de wat grotere bedrijven en organisaties om het zo leerzaam mogelijk te houden.
 • Vraag als het kan personen (gast die de vraag inbrengt) die zo hoog mogelijk in de bedrijfsstructuur zitten (directeur, eigenaar, CEO) zodat we de permissie hebben om zoveel mogelijk ‘lagen’ van het bedrijf te kunnen opstellen.
 • De deelnemer die de gastcliënt heeft ingebracht heeft de keuze om de opstelling zelf te begeleiden of dat (desgewenst) aan een collega-deelnemer over te laten.
 • Het contact met de gastcliënt gebeurt uitsluitend met en via de deelnemer, het IVSW blijft daarbuiten.
 • De gastcliënten dienen altijd door de deelnemer per email bij ons aangemeld te worden. We sturen vóór aanvang, en tijdens de opleiding, regelmatig een overzicht toe met de dagen en tijden die (nog) beschikbaar zijn voor gastcliënten.
 • Ook al gebruiken wij deze casussen en gastcliënten om van te leren, het blijven natuurlijk echte problemen van echte mensen. We verwachten van alle deelnemers om de gastcliënten en het bedrijf of organisatie waar ze werkzaam, met respect te behandelen en hun privacy te waarborgen. Over de vragen en thema’s die ingebracht worden, en over de processen die zich tijdens opstellingen laten zien, wordt buiten de groep niet gesproken.

Een gastcliënt is welkom om tijdens zijn of haar opstelling, een heel dagdeel of desgewenst de hele dag aanwezig te zijn. Mocht de cliënt mee willen lunchen, dan dit graag van tevoren aangeven! 
De kosten van de dagvergoeding en de lunch (35,-) dienen op de dag zelf contant te worden voldaan.

Wat zeggen de deelnemers

 • Opleiding Organisatieopstellingen

  Elmer Hendrix leert je, en geeft je het zelfvertrouwen om zelfstandig opstellingen te begeleiden. Zijn vakmanschap is groot en hij begeleidt opstellingen ‘zonder franje’. Hij leert je om de innerlijke houding te ontwikkelen die nodig is om te laten ontstaan wat zich in ‘het systeem’ wil laten zien.

  Els van Steijn
  Trainer, coach, opsteller en auteur van 'De Fontein'

 • Opleiding Organisatieopstellingen

  Elmer Hendrix is een zeer bedreven ambachtsman en puur als persoon waardoor het 'eenvoudig' is om te leren goed waar te nemen. Ik kan Elmer van harte aanbevelen voor iedereen die praktijkgericht aan de slag wil. Het systemisch werken kan ik goed toepssen in mijn beroepspraktijk

  Eddie Siebers
  AlturA-HRM

 • Opleiding Organisatieopstellingen

  De opleiding Organisatieopstellingen is zeer pragmatisch en met name gericht op het ontwikkelen van vaardigheden. Elmer Hendrix brengt een grote hoeveelheid praktische ervaring in en kan deze duidelijk en inspirerend overbrengen. Organisatieopstellingen begeleiden blijft gelukkig mensenwerk en ik heb op het persoonlijk vlak weer bijzondere ervaringen opgedaan en veel geleerd. 

  Leo Römers

 • Opleiding Organisatieopstellingen

  Elmer Hendrix is een top docent, die mensen optimaal laat leren in hun eigen tempo en op ieders eigen wijze. De veiligheid van het leerklimaat en in de leergroep komt door zijn open, niet-oordelende en vanzelfsprekende 'iedereen is welkom' houding.

  Paulien ten Asbroek

 • Opleiding Organisatieopstellingen

  Elmer Hendrix heeft een sterk ontwikkelde beroepsintegriteit en is een talentvolle ambachtsman. Dat maakt het prettig en inspirerend om de kunst af te kijken. De opleiding is praktijkgericht, waardoor ik systemisch werken goed kan toepassen in de beroepspraktijk.

  Abelius Reitsma

 • Opleiding Organisatieopstellingen

  In de opleiding Organsiatieopstellingen heb ik veel ervaring opgedaan door te oefenen met echte casuïstiek van heel diverse gastcliënten. Een mooie oefeningsgerichte opleiding, waarbij je je eigen stijl kunt ontdekken.

  Anoniem

 • Opleiding Organisatieopstellingen

  Ongelooflijk leerzaam!

  Angela Pigge

 • Opleiding Organisatieopstellingen

  Het volgen van de opleidingen heeft mij gelukkiger gemaakt en ik ben dankbaar dat ik het systemisch werk nu mag gaan uitdragen. Ik heb de opleidingen als een groot cadeau ervaren en beveel deze dan ook van harte aan.

  Gita Siebers

 • Opleiding Organisatieopstellingen

  Wat mij aanspreekt in de opleiding organisatieopstellingen is de verdeling 20 – 80 % tussen de theorie en de praktijk. Niet teveel theorie (die kun je thuis ook lezen) maar vooral het praktisch aan de slag gaan met het begeleiden van organisatieopstellingen

  Aike Borghuis

 • Opleiding Organisatieopstellingen

  Elmer is zeer bevlogen in het overbrengen van zijn vakmanschap van het systemisch werk, een bevlogenheid die mij altijd weer aansteekt en waar ik ongelofelijk veel van geleerd heb en nog leer.

  Saskia Cohen

Top