Blog

Vader en dochter

Vader en dochter

Sanne was altijd al de oogappel van papa. Vaak stoeiden ze samen en moest ze tot tranen toe lachen wanneer papa haar kietelde. Ze waren dikke maatjes, en natuurlijk zou ze later met papa trouwen.
Toen begon Sanne’s lichaam te veranderen. Ze kreeg heupen en borsten en plotseling waren poppen niet meer zo interessant.

Lees verder >
De moeder ‘in’ de dochter

De moeder ‘in’ de dochter

Kim begreep niet waarom ze de laatste tijd zo’n hekel aan haar vader had. Na de scheiding wilde ze heel graag bij hem wonen omdat het bij haar moeder bijna niet uit te houden was, en ze het juist heel goed met haar vader kon vinden.
De weekenden dat ze naar haar moeder toe ging waren heel dubbel.

Lees verder >
De plek van de vader

De plek van de vader

Bart en Paulien hebben samen een zoontje van vijf, Thijs, een pittig baasje met een eigen willetje. Vader Bart heeft net een nieuwe uitdaging in zijn carrière aangenomen, en een consequentie daarvan is dat hij het eerste jaar meer in het buitenland vertoeft dan thuis. Uiteraard zijn Bart en Paulien dat samen overeengekomen. Meteen nadat Bart zijn hielen had gelicht kroop Thijs gezellig bij mama in bed.

Lees verder >
De balans tussen geven en nemen

De balans tussen geven en nemen

Hans en Karin hebben na twee jaar samenwonen een appartementje gekocht in Amsterdam, en aangezien ze allebei een baan hadden was dat goed te doen.
Na een jaar begon Karin genoeg van haar werk te krijgen en wilde ze zich gaan richten op wat anders, en ze wist eigenlijk al precies wat.

Lees verder >
Het persoonlijk geweten

Het persoonlijk geweten

Het persoonlijk geweten kun je zien in het licht van de volgende drie principes, namelijk:
1. binding (erbij horen)
2. ordening
3. balans (tussen geven en nemen)
We gaan in dit artikel het eerste principe, de binding onderzoeken.

Lees verder >
De verschillende gewetens

De verschillende gewetens

In de komende artikelen wil ik graag wat meer achtergrondinformatie geven over systemisch werk.

Hoe komt het eigenlijk dat er problemen ontstaan binnen families? Hoe kan het dat je onbewust symptoomdrager wordt van dat wat er in je familie gaande is, zowel van gebeurtenissen uit het verleden als in het heden?

Lees verder >
Daders en slachtoffers

Daders en slachtoffers

Een man verkracht een vrouw, een moeder mishandelt haar kind, een jongen wordt zomaar in elkaar geslagen op straat, een vader misbruikt zijn dochter.
Waar we het met z’n allen over eens zijn is dat dit afschuwelijke gebeurtenissen zijn, en veel van ons hebben een vrij gedetailleerd idee van wat er met ‘zulke lui’ dient te gebeuren.

Lees verder >
Ex-partners

Ex-partners

Een bevredigende partnerrelatie behoort tot de top drie van onze diepste en meest vervullende wensen. Er schijnen diersoorten te zijn die hun hele leven bij één partner blijven, maar de mens hoort daar over het algemeen niet bij. In de meeste westerse culturen ontstaat een relatie als gevolg van een verliefdheid, en zolang die verliefdheid voortduurt is het leven één groot feest.

Lees verder >
Overlevingsmechanismen (2)

Overlevingsmechanismen (2)

We mogen veronderstellen dat niet alleen de geest, maar ook het lichaam en de ziel bij een trauma ‘beschadigd’ raken. Elk op een eigen unieke manier. Wanneer we met de geest werken, vraagt dat dan ook een andere aanpak dan wanneer we met het lichaam of met de ziel werken. Dat maakt dat er in ieder geval drie ‘hoofdingangen’ zijn om met getraumatiseerde mensen te werken.

Lees verder >
Overlevingsmechanismen (1)

Overlevingsmechanismen (1)

In mijn vorige stukje over trauma’s heb ik even het fenomeen ‘overlevingsmechanismen’ genoemd, en ik kreeg het verzoek om daar wat meer over te vertellen. Wanneer een prooidier aangevallen wordt door een roofdier, heeft de prooi drie opties, drie overlevingsmechanismen eigenlijk: het ene is vechten, en het hele fysieke systeem richt zich dan op de krachtsinspanning die dat vraagt.

Lees verder >
Trauma’s

Trauma’s

Volgens een woordenboek is een trauma een wond, verwonding, maar ook een sterke, schokkende aandoening van de geest die een blijvende stoornis veroorzaakt. Dat betekent dat we heel veel schokkende gebeurtenissen ervaren zonder dat die een blijvende stoornis veroorzaken. Dat is mooi. Wanneer wordt een schokkende aandoening van de geest nu een blijvende stoornis?

Lees verder >
Broers, zussen en tweelingen

Broers, zussen en tweelingen

De verbinding die bestaat tussen de kinderen onderling binnen een gezin is van een andere kwaliteit dan die tussen de kinderen en de ouders.
Ouders zijn geen bloedverwanten van elkaar (uitzonderingen daargelaten) en hebben min of meer bewust voor elkaar gekozen.

Lees verder >
Celgeheugen

Celgeheugen

Zonder wekker en als door een bij gestoken word ik ’s morgens om 6.21 uur wakker. Bijna elke ochtend kom ik uit welke diepe slaap of droom dan ook, plotseling terecht in de vroeg-dagelijkse werkelijkheid van m’n slaapkamer… om 6.21 uur dus. Ochtenden volgend op dagen van zware fysieke arbeid en/of nachtelijke escapades misschien daargelaten. Dit is al zo lang als ik me kan herinneren.

Lees verder >
Partnerrelaties

Partnerrelaties

Vanuit eenheid zijn wij als ziel geïncarneerd op deze planeet, waar we te maken hebben met diversiteit die dikwijls wordt ervaren als dualiteit. Bewust of onbewust verlangt onze ziel naar eenheid. Als mens zoeken wij naar vervulling, naar compleet zijn. Dat maakt dat onze diepste wens een relatie is omdat een gelijkwaardige partnerrelatie ons het dichtst bij de beleving van eenheid kan brengen.

Lees verder >
Grootouders

Grootouders

Ik meen dat het Neale Donald Walsch was (auteur van onder andere ‘Een ongewoon gesprek met God’) die in één van zijn boeken de uitspraak deed dat in hoog ontwikkelde beschavingen de grootouders voor de opvoeding van de kinderen zorgen, terwijl de ouders zich voornamelijk bezig hielden met werken, vrijen en andere vormen van persoonlijke groei. Zoiets.

Lees verder >
Top